Rămâi conectat

Administrație

În timp ce firmele mari „chelesc” munţii, moţii din Câmpeni se împiedică în legislaţie şi nu pot primi nici două scânduri din pădurea comunală

Publicat

în

Gheorghe Feneser prefect de AlbaDupă întrevederea de la Alba Iulia a delegației de patru consilieri locali cu prefectul Gheorghe Feneșer și juriști din cadrul Instituției Prefectului, joia trecută a avut loc la primărie o ședință extraordinară a Consiliului Local al orașului Câmpeni în scopul adoptării unei noi hotărâri prin care persoanele fizice să poată beneficia în acest an de lemn din pădurea comunală a orașului în mod legal.

După revocarea în unanimitate a H.C.L. nr.24/2014 , cea care prevedea acordarea de material lemnos populației și pentru care s-a cerut revocarea din partea Prefecturii, un număr de opt consilieri locali au depus un nou proiect de hotărâre care a încercat să țină seama de recomandările primite de la Prefectură și de exemplul altor comune din zonă, dar în urma discuțiilor avute între consilieri, primar și angajați ai primăriei s-a ajuns la concluzia că nici prin acest proiect nu se pot acorda lemne populației ținând cont de prevederile actuale ale legilor în vigoare.
S-au adus precizări că Primăria orașului Câmpeni va trebui să organizeze licitație pentru a desemna o firmă ce va exploata materialul lemnos și îl va transporta la rampa auto, instituția plătind agentul economic după ce va încasa banii de la beneficiari. Dar cel mai delicat fapt este că, deocamdată,  populația poate beneficia de material lemnos în două condiții: pe baza Carnetului de moț și autorizației de dulgher conform Legii nr. 33/1996 cunoscută ca Legea Moțului și având o autorizație valabilă de PFA prin care să poată participa la licitațiile viitoare de vânzare a materialului lemnos.
Prin urmare, primarul Călin Ioan Andreș a propus ca în această săptămână să se formeze la Primăria orașului Câmpeni o comisie alcătuită din câte un consilier local provenit din fiecare comisie de specialitate de la nivelul consiliului local, secretara și juristul primăriei și un jurist de la Prefectură pentru a pune la punct un proiect de hotărâre legal, această propunere fiind agreată de toți participanții.
Ședința s-a încheiat cu nemulțumiri exprimate de consilierul local Traian Donea, față de unele aspecte ale activității din primărie și de cele evidențiate de câțiva cetățeni participanți la ședință pentru faptul că nu și-au primit lemnele de care beneficiau anul trecut, că nu există destulă transparență în acordarea lemnelor, că firmele mari sunt avantajate în licitațiile de masă lemnoasă în detrimentul celor mici și a populației, cerând statului și consilierilor locali să ia măsuri în acest scop și să ajute familiile de moți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, din Câmpeni

Publicat

în

Au început lucrările la noul pod peste râul Arieș, la Câmpeni, a anunțat primarul Cristian Dan Pașca. Investiția de peste 8 milioane de lei urmează  să fie finalizată în următorii doi ani.

Contractul de lucrări pentru realizarea noului pod peste râul Arieș, pe strada Izvoarelor, a fost semnat la începutul lunii martie.

„Am început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni – Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție. Reamintesc faptul că este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”, a scris pe Facebook Cristian Dan Pașca, primarul orașului Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Primăria Câmpeni investește peste 2,7 milioane de lei, în modernizarea străzilor Gării și Izvoarelor

Publicat

în

Primăria orașului Câmpeni a scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice proiectul care prevede modernizarea străzilor Gării și Izvoarelor. Proiectul prevede renovarea unei porțiuni de aproximativ 1100 de metri de drum.

Strada Gării începe de la fostul Departament ISU Câmpeni și se continuă până la începutul străzii Izvoarelor, lungimea străzii propuse pentru modernizare fiind de 770 de metri. Iar strada Izvoarelor începe de la finalul străzii Gării și se continuă spre Sud-Vestul orașului, lungimea străzii care urmează să fie reabilitată fiind de 330 de metri.

„Această modernizare a străzilor, mai ales strada Gării, ajută deoarece acolo se află Liceul Tehnologic Silvic, pentru că se modernizează întreaga stradă, noi în acest moment având o singură porțiune modernizată. Aceste două străzi au fost modernizate ultima oară în urmă cu 15-20 de ani”, a declarat Cristian Dan Pasca, primarul orașului Câmpeni.

Conform documnetației, următoarele lucrări urmează să fie efectuate pentru modernizarea celor două străzi:

– reducerea costurilor de exploatare a vechiculelor;
– sporirea capacității de circulație;
– realizarea unui confort sporti pentru participanții la trafic;
– sporirea siguranței circulației;
– reducerea numărului de accidente;
– reducerea semnificativă a poluării mediului prin reducerea noxelor și a zgomotului;
– structura rutieră nouă formată din straturi de material granular și îmbrăcăminte bituminoasă;
– trotuare;
– rigole pereate, de acostament și carosabile;
– podețe: reabilitate;
– ziduri de șprijin.

Străzile propuse spre modernizare sunt într-o stare avansată de degradare și necesită modernizare. Structura rutieră existentă este alcătuită din cale de beton de 15 cm grosime, așezată pe un strat din balast de 15-30 cm grosime. Pe ultima porțiune a străzii Izvoarelor există o simplă pietruire. Nu există marcaje, iar semnalizarea este precară și necorespunzătoare.

Data limita depunere a ofertelor este 22.04.2024. Valoarea investiției este de 2.770.474,70 lei.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Asociere între CJ Alba și Consiliul Local Câmpeni, în vederea construcției unui HELIPORT în Capitala Țării Moților

Publicat

în

Consiliul Județean Alba se va asocia cu Consiuliul Local Câmpeni, în vederea construcției unui HELIPORT, în capitala Țării Moților, care să deservească urgențele medicale din zona Munților Apuseni.

Într-o primă etapă, cele două părți se asociază pentru realizarea studiilor: meteorologic, topografic și de obstacolare și geotehnic pentru a determina dacă terenul studiat este adecvat pentru realizarea heliportului.

Valoarea estimată pentru realizarea acestor studii este de 200.000 de lei, cu TVA. Fiecare asociat va asigura jumătate din valoare, respectiv 100.000 de lei, cu TVA.

În etapa a doua, cele două administraţii se vor asocia pentru realizarea studiului de fezabilitate, care va cuprinde soluția constructivă, descrierea, din punct de vedere tehnologic, constructiv, tehnic, funcţional-arhitectural şi economic, a principalelor lucrări pentru investiţia de bază, corelată cu nivelul calitativ, tehnic şi de performanţă ce rezultă din indicatorii tehnico-economici propuşi. Acordul de asociere este încheiat pe o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, la solicitarea motivată a oricărui asociat.

Heliportul public care se dorește a se construi în Câmpeni va deservi atât Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de boli cronice Câmpeni, cât și toate urgențele din zona Munților Apuseni.

„Existența acestui heliport va contribui la salvarea de vieți omenești, prin reducerea timpului de preluare și transport a bolnavilor cu elicopterul SMURD la alte spitale sau centre medicale din regiune. Pentru ca în situaţii de urgenţă: inundaţii, înzăpeziri, cutremure, incendii de suprafaţă, accidente cu victime multiple sau stare de război, să poată ateriza elicoptere care execută acest gen de misiuni, heliportul este dimensionat pentru cel mai mare elicopter care operează în ţară în acest moment”, se arată în expunerea de motive.

Heliportul, care va putea fi utilizat atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, este în fapt un aerodrom utilizat exclusiv pentru elicoptere. El va avea un spațiu de aterizare cu o rază de 50 de metri, special amenajat pentru a permite aterizarea și decolarea elicopterelor, dispunând de indicatoare privind direcția vântului, sistem de balizaj și lumini de semnalizare, sisteme anti-incendiu.

Totul va fi desfășurat pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp, în care vor fi cuprinse și sistemele de alimentare cu combustibil, mentenanță, stație pentru observarea fenomenelor meteo, spațiu administrativ, parcare, drum de acces etc.

Despre amenajarea unui heliport în Ţara Moţilor s-a vorbit încă din 2018, când primarul din acea vreme, Călin Andreş, a solicitat Guvernului sprijin financiar pentru achiziţionarea unui teren, pe care ar urma să se construiască ulterior, cu bani de la bugetul local, un heliport.

Mai târziu, amenajarea unui heliport în oraşul Câmpeni care să fie finanţat de CJ Alba cu 50% din suma necesară investiţiei s-a numărat printre amendamentele propuse la proiectul bugetului pe anul 2021 de către consilierii judeţeni social-democraţi, fără a fi aprobat la vremea respectivă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni