campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Încălzirea vremii a făcut ca albia Arieșului să se umfle brusc și să creeze ravagii în mai multe localități din Munții Apuseni

Încălzirea vremii a făcut ca albia Arieșului să se umfle brusc și să creeze ravagii în mai multe localități din Munții Apuseni

Publicat în 05.02.2017 la ora 14:00

Zeci de curți, case, anexe gospodărești și pășuni au fost inundate, 25 de persoane din comuna Avram Iancu au fost nevoite să-și părăsească locuințele, iar terasamentul pe 1,1 km pe DJ762 și DC91 a fost distrus.

ISU Alba a transmis efectele înregistrate:

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase și a rapoartelor operative transmise de comitetele locale pentru situații de urgență din zonele afectate din 04.02.2017, la nivelul județului Alba au fost înregistrate următoarele efecte, astfel:

 1. Pe raza orașului Câmpeni, în localitățile Vârși și Câmpeni, pe râul Abrudel și Valea Brătinesei a crescut nivelul apei, ca urmare a formării unor aglomerări de ghețuri, fiind în pericol de a fi inundate mai multe gospodării și drumuri. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.

Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare:

 • SVSU Câmpeni au intervenit cu 2 voluntari cu 1 buldoexcavator;
 • Stația de pompieri Câmpeni cu 2 subofițeri și 1 autospecială de intervenție.
 1. Pe raza comunei Albac, localitatea Albac, s-au format aglomerări de ghețuri în 3 zone din apropierea DN75, nivelul apei a crescut până aproape de nivelul drumului. Au fost inundate 3 curți, fiind în pericol de inundare alte 10 gospodării. Intervențiile s-au finalizat.

Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:

 • SVSU Albac, 10 voluntari cu 1 motopompă transportabilă și mijloace de primă intervenție;
 • Stația de Pompieri Câmpeni, 7 subofițeri, cu 2 autospeciale de intervenție, 1 motopompă transportabilă și 1 motopompă remorcabilă;
 • Detașamentul de pompieri Alba Iulia, 2 subofițeri cu 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă remorcabilă de capacitate mare.
 1. Pe raza comunei Roșia Montană, localitatea Cărpiniș au fost inundate 3 case, 4 anexe gospodărești și 3 curți, ca urmare a revărsării unui pârâu nepermanent. Intervențiile s-au finalizat.

Forțe și mijloace în teren pentru evacuare apă:

 • SVSU Roșia Montană, 3 voluntari, 1 buldoexcavator și 1 motopompă transportabilă.
 1. Pe raza comunei Vadu Moților, în localitățile Vadu Moților și Necșești, s-au format mai multe aglomerări de ghețuri pe râul Arieșul Mare, în apropierea DN 75, fiind în pericol să iasă inunde drumul național și mai multe gospodării. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.

Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:

 • SVSU Vadu Moților, 3 persoane cu mijloace de primă intervenție;
 • Detașamentul de pompieri Alba Iulia, 2 subofițeri cu 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă remorcabilă.
 1. Pe raza comunei Vidra, localitatea Ponorel, pe râul Arieșul Mic, s-au format mai multe aglomerări de ghețuri, fiind în pericol să fie inundate mai multe gospodării. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.

Forțe și mijloace în teren pentru decolmatarea cursului de apă:

 • SVSU Vidra, 4 persoane cu 1 buldoexcavator.
 1. Pe raza comunei Avram Iancu, în localitățile Avram Iancu, Dolești și Vidrișoara, râul Arieșul Mic a ieșit din matcă în urma formării unor aglomerări de ghețuri, fiind inundate 15 case, 15 anexe gospodărești, 12 ha pășuni și fânețe, a fost distrus terasamentul pe 1,1 km pe DJ762 și DC91.

Un număr de 25 de persoane s-au autoevacuat la rude. În localitățile Avram Iancu și Dolești s-au încheiat intervențiile.

Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:

– SVSU Avram Iancu, cu 1 TAF, 1 IFRON, 20 de persoane;

– Stația de pompieri Câmpeni cu 2 autospeciale de intervenție, 1 SMURD B2, cu 9 subofițeri.

 1. Pe raza comunei Bistra, localitatea Bistra, s-au format aglomerări de ghețuri pe râul Arieș, fiind în pericol să fie inundate mai multe gospodării. Intervenția s-a finalizat, nu s-au raportat pagube.
 • SVSU Bistra au intervenit cu 4 persoane și 1 buldoexcavator.

IPJ Alba a intervenit pentru dirijarea circulației și asigurare măsuri specifice, cu 25 lucrători și 12 autoturisme.

Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba, s-a deplasat în zonele unde erau formate aglomerările de ghețuri în vederea identificării unor posibile locații în care să se execute misiuni de distrugere a zăpoarelor, cu mijloace pirotehnice, însă datorită locuințelor aflate în vecinătatea cursurilor de apă nu a fost posibilă intervenția.

Intervențiile în teren au fost coordonate operativ de col. Oprișa Cornel, împuternicit inspector șef la ISU Alba, sprijinit de grupa operativă.

În data de 05.02.2017, în localitatea Vidrișoara zona este monitorizată, iar intervenția continuă pentru înlăturarea gheții și pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri și curți de către Stația de pompieri Câmpeni cu 2 autospeciale de intervenție, 2 motopompe, 1 ofițer și 12 subofițeri și SVSU Avram Iancu cu 2 buldoexcavatoare și 15 persoane.

Grupa operativă din cadrul ISU Alba (3 ofițeri și 1 subofițer) s-a deplasat în com. Avram Iancu pentru coordonare intervenție.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 303 ori

Încălzirea vremii a făcut ca albia Arieșului să se umfle brusc și să creeze ravagii în mai multe localități din Munții Apuseni
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.