campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Incendiul de la Lunca Arieșului a mistuit 42 de hectare de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș, doborâturi și litieră de pădure

Incendiul de la Lunca Arieșului a mistuit 42 de hectare de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș, doborâturi și litieră de pădure

Publicat în 04.04.2017 la ora 10:52

În cursul zilei de ieri, 3 aprilie 2017, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba (Detașamentele de pompieri din municipiile Alba Iulia și Aiud și Stația de pompieri Câmpeni), au intervenit pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș, doborâturi și litieră de pădure izbucnite pe raza comunei Poșaga –  zona Lunca Arieșului și Segagea în comuna Lupșa.

În sprijinul pompierilor militari au intervenit Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Poșaga și Lupșa, Ocolul Silvic Privat Muntele Mare și cetățeni.

În total au ars aproximativ 42 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș, doborâturi și litieră de pădure.

Aceste incendii de vegetaţie uscată, litieră, mirişti şi resturi vegetale au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis. Consecințele arderii vegetației uscate provoacă efecte negative solului, dar și asupra factorilor de mediu: sol, aer și microfaună.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti și importante pagube materiale.

Din  acest motiv, cunoaşterea  şi  respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind  în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

REAMINTIM !!!

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetăţenii  au obligaţia  de  a  solicita  şi  obţine,  de  la  autorităţile competente, următoarele documente:

Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

• Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.   

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 2500050000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Acest articol a fost citit de 261 ori

Incendiul de la Lunca Arieșului a mistuit 42 de hectare de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș, doborâturi și litieră de pădure
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.