Procurori DIICOT – Structura Centrală descriu în actul de sesizare modul ingenios în care a acționat rețeaua de evaziune fiscală destructurată în urma perchezițiilor efectuate în 22 noiembrie în orașul Câmpeni și la Alba Iulia.
Un număr de 15 percheziții au fost realizate la domiciliile unor persoane fizice, la sediile sociale ale unor firme implicate, precum şi de la sediul unei instituţii publice. ”Pionul” principal al rețelei este societatea Transilvania Production SRL Câmpeni, iar instituția implicată este Direcția Silvică.
Conform datelor celor de la DIICOT, făcute publice de România liberă, societatea comercială amintită s-a aprovizionat fictiv cu material lemons de la mai multe firme din județul Alba, care nu dispuneau de utilaje și personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a proceda la transportul lemnului, nu au depus bilanțuri contabile, au intrat în stare de insolvență, existând indicii că aceste societăți comerciale au fost folosite ca paravan pentru achiziții efectuate „la negru”.
Procurorii au reținut prin actul de sesizare faptul că valoarea totala a mărfurilor aprovizionate în acest mod de la societățile comerciale suspecte de a fi firme fantomă depășește suma de 2.000.000 euro, contravaloarea materialului lemons aprovizionat în perioada de referință fiind achitată de beneficiar prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăților pretins furnizoare. Ulterior, sumele de bani au fost ridicate în numerar, o parte dintre acestea au fost achitate furnizorilor reali, iar diferența a fost însușită. În acest fel, cheltuielile de aprovizionare au fost majorate artificial, conducând la micșorarea profitului și implicit la diminuarea impozitelor aferente datorate bugetului de stat.
”În perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăților Transilvania Production SRL și Maria Production SRL au fost evidențiate operațiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3 lei, constând în achiziţii de 36.252 mc cherestea rășinoase, 2.791 mc cherestea fag și 1.156 mc cherestea stejar care nu s-au derulat în realitate”, susțin procurorii DICOT în actul de sesizare. S-au identificat, astfel, un număr de 807 facturi fiscale emise în numele societăților comerciale controlate în mod direct de Nicolae Florea sau indirect, prin intermediul altor personaje, prejudiciindu-se astfel bugetul de stat cu suma totală de 3.061.655,8 lei (711.817 euro) reprezentând impozit pe profit, din care suma de 2.125.086,8 lei (493.238 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 13.281.794,3 lei înregistrate de SC Transilvania Production SRL și suma de 936.569 lei (218.579 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 5.853.575 lei înregistrate de SC Maria Production SRL. Alături de Nicolae Florea mai sunt cercetate în dosar alte patru persoane, administartori la cele două societăți beneficiare.
Acest articol a fost citit de 1615 ori
Ultimele comentarii