campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Inginer de la Direcția Silvică Alba complice cu firme fantomă din Câmpeni și Alba Iulia care doreau să exploateze ilegal material lemnos

Inginer de la Direcția Silvică Alba complice cu firme fantomă din Câmpeni și Alba Iulia care doreau să exploateze ilegal material lemnos

Publicat în 12.12.2017 la ora 13:13

Procurori DIICOT – Structura Centrală descriu în actul de sesizare modul ingenios în care a acționat rețeaua de evaziune fiscală destructurată în urma perchezițiilor efectuate în 22 noiembrie în orașul Câmpeni și la Alba Iulia.

Un număr de 15 percheziții au fost realizate la domiciliile unor persoane fizice, la sediile sociale ale unor firme implicate, precum şi de la sediul unei instituţii publice. ”Pionul” principal al rețelei este societatea Transilvania Production SRL Câmpeni, iar instituția implicată este Direcția Silvică.

Conform datelor celor de la DIICOT, făcute publice de România liberă, societatea comercială amintită s-a aprovizionat fictiv cu material lemons de la mai multe firme din județul Alba, care nu dispuneau de utilaje și personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a proceda la transportul lemnului, nu au depus bilanțuri contabile, au intrat în stare de insolvență, existând indicii că aceste societăți comerciale au fost folosite ca paravan pentru achiziții efectuate „la negru”.

Procurorii au reținut prin actul de sesizare faptul că valoarea totala a mărfurilor aprovizionate în acest mod de la societățile comerciale suspecte de a fi firme fantomă depășește suma de 2.000.000 euro, contravaloarea materialului lemons aprovizionat în perioada de referință fiind achitată de beneficiar prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăților pretins furnizoare. Ulterior, sumele de bani au fost ridicate în numerar, o parte dintre acestea au fost achitate furnizorilor reali, iar diferența a fost însușită. În acest fel, cheltuielile de aprovizionare au fost majorate artificial, conducând la micșorarea profitului și implicit la diminuarea impozitelor aferente datorate bugetului de stat.

”În perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăților Transilvania Production SRL  și Maria Production SRL au fost evidențiate operațiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3 lei, constând în achiziţii de 36.252 mc cherestea rășinoase, 2.791 mc cherestea fag și 1.156 mc cherestea stejar care nu s-au derulat în realitate”, susțin procurorii DICOT în actul de sesizare. S-au identificat, astfel, un număr de 807 facturi fiscale emise în numele societăților comerciale controlate în mod direct de Nicolae Florea sau indirect, prin intermediul altor personaje, prejudiciindu-se astfel bugetul de stat cu suma totală de 3.061.655,8 lei (711.817 euro) reprezentând impozit pe profit, din care suma de 2.125.086,8 lei (493.238 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 13.281.794,3 lei înregistrate de SC Transilvania Production SRL și suma de 936.569 lei (218.579 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 5.853.575 lei  înregistrate de SC Maria Production SRL. Alături de Nicolae Florea mai sunt cercetate în dosar alte patru persoane, administartori la cele două societăți beneficiare.

Potrivit României libere, monitorizarea de către polițiști și procurorii DIICOT a rețelei de firme fantomă i-a făcut pe anchetatori să descopere și că un funcționar al statului era un important sprijin pentru administratorii unor firme fără nicio activitate care doreau să obțină dreptul de a exploata masă lemnoasă. Este vorba de Mihai Palamaru, inginer în cadrul Direcției Silvice Alba, cu atribuții pe linia organizării licitațiilor de atribuire masă lemnoasă. Potrivit anchetatorilor, acesta a indicat mai multor persoane interesate să obțină atestate pentru exploatare masă lemnoasă, dar care nu îndeplineau cerințele legale, să consemneze date necorespunzătoare adevărului în documentele necesare obținerii atestatelor. Începerea urmăririi penale nu presupune niciun grad de vinovăție în ceea ce privește persoanele vizate în acest dosar. Aceasta va fi stabilită doar de instanță, dacă dosarul va fi trimis în judecată.

Acest articol a fost citit de 1615 ori

Inginer de la Direcția Silvică Alba complice cu firme fantomă din Câmpeni și Alba Iulia care doreau să exploateze ilegal material lemnos
4 (80%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.