Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Actualitate

Intervenție a pompierilor militari din Câmpeni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de lemne din Valea Bistrii

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de lemne din Valea Bistrii.

„Sectia de pompieri Câmpeni intervine pentru stingerea unui incendiu in loc. Valea Bistrii, Campeni.  Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu în faza incipientă izbucnit la un depozit de lemne. Forțele alocate: 2 x ASAS”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „S-a reușit localizarea incendiului la scurt timp după sosirea pompierilor militari la locul producerii evenimentului. Incendiul se manifesta la un depozit unde sunt depozitate echipamente pentru prelucrarea lemnului. Se lucrează pentru stingerea in totalitate a incendiului. Fără victime”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, în vizită la Muzeul „Avram Iancu” din Câmpeni

Publicat

în

Miercuri, 30 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în orașul Câmpeni.

Începând cu ora 10.00, acesta a vizitat Muzeul „Avram Iancu” din localitate, în clădirea căruia, în perioada Revoluției de la 1848, a avut Cartierul general prefectul Legiunii „Auraria Gemina”, eroul național Avram Iancu. Cu acest prilej, ÎPS Irineu a rostit un cuvânt duhovnicesc în care a subliniat importanța istorică a activității celui supranumit „crăișorul munților”, amintind totodată și numele tribunilor de pe aceste plaiuri.

De asemenea, ÎPS Irineu a vizitat statuia ecvestră a lui Avram Iancu din Câmpeni, transportată aici după ce inițial a fost proiectată în municipiul Târgu Mureș. Acest popas cu valențe istorice și spirituale deopotrivă se încadrează în seria manifestărilor dedicate revoluționarului Avram Iancu la care Părintele Arhiepiscop Irineu a participat în decursul anului 2024, declarat de Parlamentul României ca fiind „Anul Avram Iancu”.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul Alba Iuliei a spus: „Mă bucur să fiu astăzi în faţa Cartierului general din oraşul Câmpeni, capitala Ţării moţilor. Din acest sediu, Avram Iancu conducea operaţiunile militare de apărare a cetăţii naturale, inexpugnabile, a Munţilor Apuseni. De aici, el transmitea întotdeauna soluţiile cele mai potrivite, din punct de vedere strategic şi tactic, pentru a obţine victoria. În sediul Cartierului general, ingeniosul prefect al Legiunii «Auraria Gemina» se sfătuia cu ceilalţi prefecţi ai Legiunilor, având cu toţii o viaţă grea, marcată de multiple privaţiuni şi, permanent, ameninţată de duşmani. Personalitatea fascinantă a lui Avram Iancu infuza entuziasm în inimile tuturor, făcându-i conştienţi de sfinţenia cauzei pe care o apărau. Dorinţa lui fierbinte era să-şi vadă naţiunea fericită”.

Legiunea „Auraria Gemina” a fost una din cele aproximativ 15 legiuni românești organizate în Transilvania, cu scopul de a lupta împotriva trupelor maghiare în timpul Revoluției de la 1848. Înființată la data de 19 octombrie 1848, marea unitate a fost condusă de către eroul național Avram Iancu, cel care la vremea respectivă deținea rangul de prefect, echivalent cu cel de general din armata regulată. Primele tabere de instrucție din cadrul Legiunii „Auraria Gemina” au fost înființate la Câmpeni, Bistra, Bucium și Măgina. Membrii unității militare au purtat lupte intense cu milițiile maghiare, atât în a doua parte a anului 1848, cât și în decursul anului 1849. Legiunea „Auraria Gemina” a fost desființată în toamna anului 1849, ca urmare a înăbușirii revoluției maghiare și a predării armatei maghiare către trupele ţariste şi austriece.

Ilustrul revoluționar pașoptist Avram Iancu s-a născut în vara anului 1824, în localitatea Vidra de Sus (astăzi, Avram Iancu), județul Alba. De profesie avocat, eroul național originar din Țara Moților s-a remarcat încă din primii ani de școală ca fiind elev sârguincios, calitățile sale intelectuale excepționale și râvna pentru cercetare fiind apreciate de către dascălii școlilor unde a studiat. Ulterior, revoluționarul Avram Iancu a rămas în istorie drept unul dintre conducătorii de seamă ai Revoluției de la 1848 din Transilvania. Recunoscut pentru temperamentul specific moților, Avram Iancu a provenit dintr-o familie de buni creștini, Gheorghe Iancu, bunicul din partea tatălui, fiind preot ortodox. Avram Iancu a trecut în veșnicie la data de 10 septembrie 1872, în localitatea Baia de Criș, județul Hunedoara, fiind înmormântat în satul Țebea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Femeie de 29 de ani din Câmpeni cercetată de polițiști, după ce și-ar fi amenințat fratele

Publicat

în

La data de 21 octombrie 2024, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați de către un bărbat de 34 de ani, din comuna Roșia Montană, cu privire la faptul că a fost amenințat.

Din verificările efectuate, a reieșit faptul că, în cursul zilei de 21 octombrie 2024, în jurul orei 11.45, în timp ce se afla pe raza orașului Câmpeni, pe fondul unor discuții în contradictoriu, a fost amenințat de către sora sa, în vârsta de 29 de ani, din Câmpeni, ceea ce i-a produs o stare de temere.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de femeia de 29 ani, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânără de 27 de ani din Câmpeni reținută de polițiști, după ce și-ar fi amenințat bunica cu moartea

Publicat

în

Luni, 21 octombrie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii din orașul Câmpeni au fost sesizați de către o femeie de 84 de ani, din orașul Câmpeni, cu privire la faptul că a fost amenințată cu moartea.

Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că, în seara zilei de 21 octombrie 2024, pe fondul unor discuții în contradictoriu, femeia de 84 de ani ar fi fost amenințată de către nepoata sa, în vârstă de 27 de ani, din Câmpeni, fapt ce i-a generat femeii o stare de temere.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de femeia de 27 de ani, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, și au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni