campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Între 8 și 10 iulie în Avenul din Șesuri a avut loc un exercițiu de salvare organizat de Corpul Român de Salvaspeo

Între 8 și 10 iulie în Avenul din Șesuri a avut loc un exercițiu de salvare organizat de Corpul Român de Salvaspeo

Publicat în 11.07.2016 la ora 9:39

Salvaspeo-Sesuri-iul-2016Pentru a face față cu succes unor eventuale accidente în peșterile neamenajate, salvatorii speologi parcurg diverse stagii de formare precum Școala Națională Salvaspeo, organizată anual la Roșia, dar participă și la exerciții precum cel desfășurat recent în Avenul din Șesuri, comuna Gârda de Sus.

Acesta a avut loc în perioada 8-10 iulie 2016,  fiind organizat de Corpul Român de Salvaspeo România, de Tudor Rus – directorul tehnic Salvaspeo și de consilierii tehnici Felician Papiu și Mihai Besesek.

Consilierul Felician Papiu a declarat că la acest exercițiu s-a simulat evacuarea unui accidentat dintr-o peșteră cu verticale cu o denivelare totală de 220 m, speologii încercând să scoată targa de la 140 m adâncime, pe o lungime desfășurată de aproximativ 1 km. Directorul tehnic Salvaspeo, Tudor Rus, a completat faptul că participanții au fost împărțiți în 8 echipe: 4 echipe de salvatori speologi, o echipă de comunicații, o echipă care instalează corzile pe verticale, o echipă de asistență a victimei și o echipă foto-video care documentează acțiunea de salvare. „La acțiunea de salvare au participat 51 de speologi din care 49 au fost în subteran. Acțiunea a durat 10 ore, dintre care 2 ore și 30 de minute timp efectiv de evacuare a tărgii.” a adăugat Radu Bogdan Ciubotărescu – salvator speolog participant la acțiune.

Pentru comunicarea salvatorilor din peșteră cu Punctul de Comandă situat la exterior, s-a întins un cablu telefonic. Pe toată durata exercițiului Salvaspeo s-a menținut legătura dintre salvatorii din interiorul peșterii și punctul de comandă situat la ieșirea din peșteră.

La exercițiu au participat membrii din serviciile Salvamont – Salvaspeo din județele Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Harghita, Dâmbovița și salvatori speologi din Timiș, Brașov, București, Alba, Sălaj. Salvatorii sunt formați și acreditați profesional de SALVASPEO România.

„Peșterile reprezintă spații fascinante, cu peisaje deosebite care încântă privitorul. Parcurgerea peșterilor neamenajate pentru explorarea și cercetarea lor sau în cadrul speoturismului, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat – de exemplu cu elicopterul, la exterior – ci victima trebuie transportată de echipele Salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri prin apă, pasaje pe verticală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau săptămâni.” a concluzionat dr. Cristian Ciubotărescu, membru Salvaspeo România și președintele Asociației Speologice ,,Sfinx” Gârda de Sus.

Ovidiu Culda

Acest articol a fost citit de 27 ori

Între 8 și 10 iulie în Avenul din Șesuri a avut loc un exercițiu de salvare organizat de Corpul Român de Salvaspeo
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.