Rămâi conectat

Știri din zonă

Investiție de peste 1,1 milioane de lei în renovarea energetică a Sediului Primăriei şi Consiliului Local din Oraşul Baia de Arieş

Publicat

în

Administrația orașului Baia de Arieș a scos pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice proiectul finanțat prin PNRR intitulat „Renovarea energetică a Sediului Primăriei şi Consiliului Local din Oraşul Baia de Arieş”. Acesta dorește reabilitarea și eficientizarea din punct de vedere energetic a celor două clădiri.

Clădirile proiectate înainte de anul 2000 înregistrează cele mai importante pierderi de energie prin pereţii exteriori, ferestre şi terasă. Aceste pierderi de energie determină costuri foarte ridicate cu încălzirea spatiilor pe perioada de iarnă. Totodată, cladirile proiectate înainte de 2000 prezintă adesea elemente de construcţii ale faţadelor degradate/deteriorate, cu potenţial risc de prăbuşire, dar şi componente – pereţi exteriori şi tâmplărie exterioară -neperformante din punct de vedere energetic, se arată în documentația proiectului.

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

• Reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire;
• Reducerea consumului de energie primară totală;
• Reducerea consumului de energie primară utilizând surse regenerabile;
• Reducerea consumului anual specific de energie finala pentru încălzire;
• Reducerea consumului de energie primară;
• Reducerea emisiilor de CO2.

Proiectul se inscrie in seria initiativelor UAT Oraş Baia de Arieş de îmbunătățire a calitații vieții urbane prin aplicarea unor măsuri de creștere a eficienței energetice atât la nivelul clădirilor rezidențiale cât și a celor publice.

La finalizarea proiectului, următoarele schimbări sunt anticipate:

-creșterea eficienței energetice a clădirii primăriei si consiliului local;
– reducerea consumului de energie necesar încălzirii spațiilor;
– reducerea costurilor de întreținere a clădirii;
-diminuarea efectelor schimbărilor climatice, reducând cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră;
– reducerea consumurilor energetice;
-reducerea costurilor de intretinere pentru incalzire si apa calda menajera;
-reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie;
-eficientizarea nivelului de confort termic prin crearea de conditii optime.

Valoarea totală a investiției este de 1.163.739,71 lei. Data limită de depunere a cererilor de oferte este 23.04.2024.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 21 de ani din Baia de Arieș cercetat de polițiști, după ce a condus băut și s-a izbit cu autoturismul în copacii de pe marginea DN 75

Publicat

în

Sâmbătă, 11 mai 2024, în jurul orei 07.10, un tânăr de 21 de ani, din Baia de Arieș, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 75, direcția de mers Baia de Arieș-Turda, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu mai mulți copaci aflați pe marginea drumului.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 40 de ani din Albac cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat părinții cu acte de violență

Publicat

în

Joi, 9 mai 2024, în jurul orei 20.30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Albac au fost sesizați, de către o femeie de 58 de ani, din comună, cu privire la faptul că, atât ea, cât și soțul ei, au fost amenințați de către fiul lor.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului, a rezultat că, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și al unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 40 de ani, ar fi devenit agresiv și i-ar fi amenințat, cu acte de violență, pe părinții săi.

Pe numele bărbatului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Prăgșorul, un obicei desfășurat de sfintele sărbători de Paști, este transmis din generație în generație în comuna Bistra, din Munții Apuseni

Publicat

în

Localnicii din comuna Bistra au sărbătorit și în acest an Prăgşorul, un obicei autentic de Paști, vechi de 274 de ani. Prăgșorul a început în Vinerea Mare, în timpul slujbei de Prohod şi se va încheia  în Duminica Tomii, cunoscută în popor și cu denumirea de Paştele Mici.

Sărbătoarea tradițională s-a ținut în două locaţii: în Bistra – Centru şi la Valea Dobrii. Obiceiul păstrat şi  transmis  din generaţie în generaţie, de un grup de feciori necăsătoriţi din sat,  numiţi crai a adunat și în acest an o mulțime de localnici.

Feciorii – Craii au instalat în curtea bisericii toaca şi ţevile special pregătite pentru „puşcături”. Ei au păzit toaca cu schimbul, ca să nu o fure cineva.Tradiția spune că dacă toaca se fură, trebuie răscumpărată, iar în caz contrar, organizarea Prăgşorului le revine celor care au furat-o, pe cheltuiala crailor.

În noaptea de vineri spre sâmbătă,  Mormântul Domnului  care se află în biserică, este păzit de crai, îmbrăcaţi în ţinută militară şi înarmaţi cu suliţe. Garda se schimbă din 10 în 10 minute, la semnul comadantului. Din  Vinerea Mare şi până în dimineaţa celei de a doua zi de Paşti, se bate toaca şi se puşcă cu ţevile cu carbid, pregătite special pentru această ocazie de sărbătoare. În ziua de Paşti,  după slujba de Vecernie, este ales Primul Crai. După cum prevede tradiţia, acesta este feciorul care trebuie să se așeze la casa lui în acel an.

În a doua zi de Paşti, după slujbă, craii îmbrăcaţi în haine populare, însoţiţi de un taraf, merg prin sat, din gospodărie în gospodărie, strigând: „Hop, hop, hop, vivat!“. Ei invită fetele să participe la balul organizat special cu această ocazie, care începe seara. Fetele invitate la bal le oferă bani şi ouă roşii celor care le calcă pragul. La întoarcerea din sat, craii compară sumele de bani primite de la fete şi de la familiile acestora, iar cea mai darnică dintre fete este desemnată de către crai, „Prima Crăiasă“ a Prăgşorului. Numele Primei Crăiese este ţinut secret până la începerea petrecerii, când este aleasă din mulţime şi condusă la PrimulCrai.

Obiceiul este ca Primul Crai şi Prima Crăiasă să înceapă jocul şi să petreacă cu toții după Postul Paştilor. Petrecerea ţine până în zori şi se reia în după-amiaza zilei de marţi şi în Duminica Tomii.

În acest an, ceata crailor din Bistra – Centru a fost formată din: Rîștei Andrei, Lupuț Constantin, Muntea Cătălin – Constantin, Balea Codrin – Mihai, Macarie Vlăduț, Balea Răzvan, Selagea Raul, Balea Grigoraș, Balea Vlăduț, Muntea Răzvan, Corcheș Eduard si Boca Daniel.

În Bistra – Centru, Prima Crăiasă a fost aleasă  Muntea Natalia şi împreună cu Primul Crai, Rîștei Andrei, au dat tonul petrecerii.

La Valea Dobrii, ceata crailor a fost formată din: Ciorea Valentin, Balea Sebastian, Ciorea Vlăduț, Râșteiu Nicolae, Leah Adelin, Popa Nicolae, Birla Andrei, Dura Valentin, Vasiu Mihail, Vasiu Gavril și Păcurar Ștefan. Prima Crăiasă aleasă aici a fost Moga Maria şi împreună cu Primul Crai, Ciorea Valentin au început jocul.

„Susțin implicarea tinerilor din comună în păstrarea și promovarea frumoaselor noastre tradiții, a obiceiurilor de sărbători. Prăgşorul este un obicei unic, aparte în zona noastră. Acesta se transmite din generație în generație. Mă bucur că acest obicei aduce de fiecare dată, de Sfintele Paști, fiii satului, acasă, la Bistra. Cu toții ne bucurăm de tradițiile și cultura din Țara Moților. Administrația publică locală va sprijini întotdeauna această sărbătoare tradițională”, afirmă primarul comunei Bistra, Traian Gligor.

Prăgşorul a fost adus la Bistra, pe la 1753, de la Roma, de către Petru Pavel Aron, episcop greco-catolic de Blaj originar din comuna Bistra, pentru consolidarea procesului de catolicizare a populaţiei. Prăgşorul este o combinaţie complexă de sărbătoare religioasă şi laică. Pentru a fi protejat ca marcă, primarul din comuna Bistra a înregistrat „Prăgșorul” ca obicei la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni