campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Investiții în confortul elevilor care învață la Liceul Tehnologic „Țara Moților” din Albac

Investiții în confortul elevilor care învață la Liceul Tehnologic „Țara Moților” din Albac

Publicat în 13.12.2017 la ora 10:00

Pe parcursul anului 2017, la Liceul Tehnologic ”Țara Moților” Albac s-au derulat mai multe investiții: dotarea cabinetelor Secretariat, Direcțiune și Bibliotecă/CDI cu mobilier adecvat, Laboratorul de Informatică cu 10 calculatoare și componentele necesare, dotarea a două cabinete cu ecran de proiecție plus componentele aferente pentru cele două videoproiectoare existente. Au fost dotate cu sisteme audio-video, necesare pentru buna desfășurare a examenelor naționale, patru săli de clasă, pe coridoare și în spațiul exterior.

Pentru reabilitarea, modernizarea și finalizarea clădirii Liceului Tehnologic ”Ţara Moţilor” Albac, anul acesta a fost alocată suma de 2.888.558 de lei prin PNDL 2017 – 2020. Primarul Tiberiu Todea ne-a povestit despre zbaterile prin care a trecut această investiție, de la început: ”Comuna Albac a fost aleasă, acum 10 ani, printre cele 6 localități din țară în care urma să se ridice un campus școlar ultramodern în cadrul unui parteneriat între Ministerul Învățământului și Primăria Albac. S-a făcut un proiect unic pe țară care cuprindea mai multe obiective ce urmau să fie edificate în respectivul campus. Am achiziționat 14 hectare de teren în satul Sohodol, să facem o fermă didactică pentru că restul clădirilor le cam aveam. Din proiectul mare, Consiliul Local Albac a ales să înceapă cu internatul, pe care l-am pus la punct și acum are condițiile de ”3 margarete” dintr-o pensiune: geamuri termopan, dușumele schimbate, grupuri sanitare moderne cu dușuri, utilități schimbate, mobilier nou, cazare de 4 locuri în camere cu băi proprii. Avem capacitate de cazare de 60 de locuri. În perioada rece avem 45 de copii care dorm constant în internat. Am rămas, în schimb, cu cantina școlară neterminată, doar cu 30 la sută din lucrare făcută, deoarece nu am mai primit finanțare. Acum școlarii mănâncă în cantina Căminului Cultural Albac. E păcat, pentru că tot banii țării sunt investiți în lucrarea de la cantina școlară începută și neterminată. La vremea aceea, am rezolvat politic să ne fie alocați 6 miliarde de lei vechi, promiși de altfel pentru investiție, din partea guvernului condus de Răzvan Ungureanu. A fost publicată și hotărârea de guvern prin care se alocau Albacului 6 miliarde de lei vechi pentru terminarea cantinei. A picat guvernul Ungureanu după 3-4 zile de la alocarea banilor, a venit guvernul Ponta și toți banii primarilor din opoziție au fost retrași. Și iar a rămas cantina neterminată. Știu că, în România, când nu ești la putere și ești în opoziție, iei șuturi în fund și nu-ți dă nimeni un leu. Păcat. Și copiii din Albac au părinți care au votat PSD, chiar dacă nu au câștigat ei alegerile aici, dar nu e corect să nu beneficieze de cantina școlară. Așa că anul acesta am cerut din nou bani, pentru cantină. Deocamdată am predat documentația și așteptăm să fim solicitați, la Ministerul Dezvoltării, să semnăm proiectul. Nu știm pe ce criterii suntem evaluați, care este ritmul, dar cred că până de Revelion ar trebui să semnăm, să putem lansa licitația. Poate că după aceea nu mai vedem banii la timp, și iar ne blocăm…”

Directorul liceului, Ioan Han, ne-a declarat: ”Toate aceste dotări și îmbunătățiri contribuie la modernizarea bazei materiale a Liceului Tehnologic «Țara Moților» Albac, unde activează un număr de 400 de elevi pe cinci nivele: preșcolar, primar, gimnazial, liceal și profesional. Conducerea școlii a făcut demersuri pentru un post de psiholog școlar, pentru școlile din: Albac, Horea, Scărișoara, Vadu Moților și Poiana Vadului, unități care însumează peste 800 de elevi, plus înființarea unui cabinet medical. În calitate de beneficiari direcți (elevi și cadre didactice) mulțumim pentru sprijin și atenția acordată Primăriei comunei Albac, prin primarul Tiberiu Petru Todea și implicit Consiliului Local Albac”, transmite directorul școlii.
Conducerea școlii este implicată în al VI-lea proiect european Erasmus+ cu titlul: More Mobility, Better Employability prin care 16 elevi de clasa a XI-a și a X-a profesională vor efectua 3 săptămâni stagiile de practică, în luna martie 2018, în Portugalia.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 295 ori

Investiții în confortul elevilor care învață la Liceul Tehnologic „Țara Moților” din Albac
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.