Rămâi conectat

Știri din zonă

Investiții în confortul elevilor care învață la Liceul Tehnologic „Țara Moților” din Albac

Publicat

în

Pe parcursul anului 2017, la Liceul Tehnologic ”Țara Moților” Albac s-au derulat mai multe investiții: dotarea cabinetelor Secretariat, Direcțiune și Bibliotecă/CDI cu mobilier adecvat, Laboratorul de Informatică cu 10 calculatoare și componentele necesare, dotarea a două cabinete cu ecran de proiecție plus componentele aferente pentru cele două videoproiectoare existente. Au fost dotate cu sisteme audio-video, necesare pentru buna desfășurare a examenelor naționale, patru săli de clasă, pe coridoare și în spațiul exterior.

Pentru reabilitarea, modernizarea și finalizarea clădirii Liceului Tehnologic ”Ţara Moţilor” Albac, anul acesta a fost alocată suma de 2.888.558 de lei prin PNDL 2017 – 2020. Primarul Tiberiu Todea ne-a povestit despre zbaterile prin care a trecut această investiție, de la început: ”Comuna Albac a fost aleasă, acum 10 ani, printre cele 6 localități din țară în care urma să se ridice un campus școlar ultramodern în cadrul unui parteneriat între Ministerul Învățământului și Primăria Albac. S-a făcut un proiect unic pe țară care cuprindea mai multe obiective ce urmau să fie edificate în respectivul campus. Am achiziționat 14 hectare de teren în satul Sohodol, să facem o fermă didactică pentru că restul clădirilor le cam aveam. Din proiectul mare, Consiliul Local Albac a ales să înceapă cu internatul, pe care l-am pus la punct și acum are condițiile de ”3 margarete” dintr-o pensiune: geamuri termopan, dușumele schimbate, grupuri sanitare moderne cu dușuri, utilități schimbate, mobilier nou, cazare de 4 locuri în camere cu băi proprii. Avem capacitate de cazare de 60 de locuri. În perioada rece avem 45 de copii care dorm constant în internat. Am rămas, în schimb, cu cantina școlară neterminată, doar cu 30 la sută din lucrare făcută, deoarece nu am mai primit finanțare. Acum școlarii mănâncă în cantina Căminului Cultural Albac. E păcat, pentru că tot banii țării sunt investiți în lucrarea de la cantina școlară începută și neterminată. La vremea aceea, am rezolvat politic să ne fie alocați 6 miliarde de lei vechi, promiși de altfel pentru investiție, din partea guvernului condus de Răzvan Ungureanu. A fost publicată și hotărârea de guvern prin care se alocau Albacului 6 miliarde de lei vechi pentru terminarea cantinei. A picat guvernul Ungureanu după 3-4 zile de la alocarea banilor, a venit guvernul Ponta și toți banii primarilor din opoziție au fost retrași. Și iar a rămas cantina neterminată. Știu că, în România, când nu ești la putere și ești în opoziție, iei șuturi în fund și nu-ți dă nimeni un leu. Păcat. Și copiii din Albac au părinți care au votat PSD, chiar dacă nu au câștigat ei alegerile aici, dar nu e corect să nu beneficieze de cantina școlară. Așa că anul acesta am cerut din nou bani, pentru cantină. Deocamdată am predat documentația și așteptăm să fim solicitați, la Ministerul Dezvoltării, să semnăm proiectul. Nu știm pe ce criterii suntem evaluați, care este ritmul, dar cred că până de Revelion ar trebui să semnăm, să putem lansa licitația. Poate că după aceea nu mai vedem banii la timp, și iar ne blocăm…”

Directorul liceului, Ioan Han, ne-a declarat: ”Toate aceste dotări și îmbunătățiri contribuie la modernizarea bazei materiale a Liceului Tehnologic «Țara Moților» Albac, unde activează un număr de 400 de elevi pe cinci nivele: preșcolar, primar, gimnazial, liceal și profesional. Conducerea școlii a făcut demersuri pentru un post de psiholog școlar, pentru școlile din: Albac, Horea, Scărișoara, Vadu Moților și Poiana Vadului, unități care însumează peste 800 de elevi, plus înființarea unui cabinet medical. În calitate de beneficiari direcți (elevi și cadre didactice) mulțumim pentru sprijin și atenția acordată Primăriei comunei Albac, prin primarul Tiberiu Petru Todea și implicit Consiliului Local Albac”, transmite directorul școlii.
Conducerea școlii este implicată în al VI-lea proiect european Erasmus+ cu titlul: More Mobility, Better Employability prin care 16 elevi de clasa a XI-a și a X-a profesională vor efectua 3 săptămâni stagiile de practică, în luna martie 2018, în Portugalia.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Nicola Marin, primar Horea: „În a doua jumătate a lunii martie va începe reparația DN 1R, între Km 64 și 66”

Publicat

în

Primăria comunei Horea, județul Alba, dorim să aducem la cunoștința locuitorilor comunei Horea începerea lucrărilor de reparații în următoarea perioadă, respectiv a doua jumătate a lunii martie 2024, pe DN1R între Km 64  și Km 66 – satul Mătișești de către DRDP Cluj, lucrări  pe care le-am solicitat în nenumărate rânduri prin adrese scrise și discuții purtate cu reprezentanții CNAIR , DRDP Cluj și SDN Alba începând cu anul 2018 și până în prezent, enumerăm în continuare câteva

(4764/ 13.09.2018, 2458 / 24.06.2019, 4608/ 15.10.2021, 4531/30.09. 2022) . Toate aceste adrese au avut la bază rapoarte de sinteză și Procese Verbale de Calamități ale Comitetul Local pentru Situații de Urgență și ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Facem aceste lămuriri pentru a clarifica situația creată în comuna Horea de către un consilier local al CL Horea și un reprezentant al Prefecturii Alba (d-nul. subprefect) care au dezinformat cu iz electoral localnicii comunei printr-o postare apărută pe rețelele de socializare unde  se mândresc cu realizările noastre. Aducem la cunoștință că reparațiile pe DN 1R nu se vor efectua în următoarea perioadă la KM 70 – sat Horea, acolo unde au făcut dânșii poza, ci la KM 64- 66- sat  Mătișești, unde există riscul căderilor de pietre din acostament pe locuințele localnicilor. Înțelegem confuzia, domnul subprefect nu cunoaște comuna Horea, el a fost prezent foarte rar în zona noastră pentru poze doar.

Din corespondența noastră cu DRDP  tronsonul de drum de la Km 69 la Km 72 – sat Horea va intra în proces de modernizare după finalizarea expertizelor , obținerea  tuturor avizelor, proiectului tehnic și a autorizației de construire.

Menționăm, de asemenea, că  lucrări de genul acesta nu se pot rezolva doar cu un drum la București sau la Cluj, o poză și o strângere de mână.

Ca și primar al comunei Horea, vă asigur în continuare că sunt și voi fi în deschis mereu la orice dialog pentru remedierea problemelor comunității pe care o reprezint.

Cu deosebit respect,
Primar Nicola Marin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Beneficiarii venitului minim de incluziune din comuna Bistra prestează și în 2024, lucrări în beneficiul comunității locale

Publicat

în

Consiliul Local al comunei Bistra a aprobat prin HCL nr. 9/2024, Planul de acțiuni și lucrări de interes local pentru persoanele apte de muncă, beneficiare de venitul minim de incluziune, precum și alte persoane care au obligația efectuării de ore de muncă în folosul comunității.

Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local se aprobă anual, prin hotărârea consiliului local. În funcţie de solicitările venite din partea instituţiilor partenere în organizarea şi evidenţa orelor de muncă, planul de acţiuni sau de lucrări de interes local poate fi reactualizat pe parcursul anului şi aprobat din nou prin hotărârea consiliului local.

„Am întocmit planul de acţiuni și lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă. Toate persoanele care prestează acţiuni ori lucrări de interes local pe raza comunei noastre trebuie să efectueze aceste ore şi să respecte instructajul privind normele de tehnică a securităţii muncii. Acţiunile pentru anul 2024 vizează în principal salubrizarea, întreţinerea şi ecologizarea domeniului public. Beneficiarii de venitul minim de incluziune trebuie să contribuie și să se implice la bunul mers al vieții cotidiene și implicit la imaginea comunei”, spune primarul comunei Bistra, Traian Gligor.

În planul pentru 2024 se regăsesc lucrări de: ecologizare a malurilor Râului Arieș de resturi menajere și vegetale, desfundare şi curăţire a albiei de sub poduri şi podeţe, reparaţii la şarpanta unor clădiri aflate în domeniul public, degajarea albiilor şi malurilor de obiecte care periclitează circuitul apei şi contribuie la poluarea acesteia,  curăţirea mâlului și a altor resturi din rigolele aferente drumurilor  comunale şi vicinale care s-au strâns din cauza precipitaţiilor, adunarea zăpezii, ecologizarea stăzilor, drumurilor comunale, a parcurilor, spațiilor verzi, terenurilor virane, malurilor râului și a văilor, activităţi de curățenie (interior/exterior) la instituții aflate în subordinea Primăriei sau de interes public (zugrăveli, tencuieli, vopsit etc.), întreținerea în sezonul rece a drumurilor comunale și a străzilor prin îndepărtarea gheții și a zăpezii cu mijloace mecanice și/sau manuale, împrăștierea materialelor antiderapante unde este cazul, curățenie interioară și exterioară la vestiarele aferente Terenului de sport și la Centrul de Zi pentru Copii „Sf. Nicolae” și zonelor aferente acestora, precum şi alte lucrări de necesitate în comună.

• În evidențele Primăriei Comunei Bistra figurează la ora actuală 24 de persoane care efectuează muncă în folosul comunității

Conform legii, dacă un beneficiar nu își efectuează integral orele de muncă pentru luna care s-a încheiat, dosarul se suspendă. După 3 luni consecutive de suspendare, dosarul încetează conform legii.

La 6 luni de zile, beneficiarul venitului minim de incluziune este obligat să își actualizeze dosarul. Acesta trebuie să conține și o adeverință de la AJOFM Alba care să ateste că nu a refuzat în această perioadă un loc de muncă și că participă la cursuri de calificare/recalificare.

Beneficiarii de venitul minim de incluziune din comuna Bistra prestează deja activități de interes local specifice acestui sezon.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Concert extraordinar DAMIAN & BROTHERS, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina – 2024

Publicat

în

Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează în cel mai apropiat weekend de data de 20 iulie 2024, iar anul acesta va avea loc exact în această dată. Cunoscuta formație, Damian & Brothers, va cânta live melodii celebre precum „Se mărită Mona mea”, „Cenușăreaso”, „Șaraiman”.

Unul dintre momentele de excepție de anul acesta în județul Alba îl reprezintă „ & ” de pe Vârful Muntelui Găina (cota 1486).

Concertul va avea loc în cadrul Târgului de fete de pe Muntele Găina, în seara zilei de 20 iulie 2024.

„Vino să asculți Live „Trandafire”, „Se mărită Mona mea”, „Cenușăreaso”, „Șaraiman” și multe alte cântece by Damian Drăghici & Brothers ce te vor ține în picioare toată seara, într-un concert de zile mari!
Accesul la concert va fi liber, panorama este superbă, iar distracția este garantată!Vă așteptăm în număr cât mai mare!

Programul detaliat al Târgului de fete de pe Muntele Găina (20-21 iulie 2024) va fi public în scurt timp, țineți”, au transmis organizatorii evenimentului.

Proiectul este organizat de Centrul de Cultura AUGUSTIN BENA Alba, Consiliul Județean Alba și Primăria Comunei Avram Iancu, cu sprijinul Asociației Composesorat Silvic „Avram Iancu”.

Despre & DAMIAN & BROTHERS

În 2026 lansează un proiect de suflet – ”Damian & Brothers care îmbină muzica tradițională lăutărească cu elemente din jazz, rock, reggae și chiar dubstep. Îi depășește aștepările prin cele peste 600 de concerte susținute cu casa închisă, pe o durată de 3 ani. Plecând de la ideea unui film documentar despre unii dintre cei mai talentați lăutari rromi din 9 țări (România, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Grecia, Franța, Spania, Italia și India), s-a metamorfozat, cu fiecare contact și descoperire a ceva neașteptat, în expresia fizică (aproape) a energiei generate de instrument, lăsând sentimentul de moment să fie simțit fără îngrădire.

Cunoscând astfel mai multe povești în care se împletesc tumultuos toate aspectele vieții, a înțeles de fapt ce anume dă grai geniului muzical – ”evenimentele senzaționale din viața lor”. De la al 6-lea lăutar român cunoscut, se contura proiectul muzical ”Damian & Brothers”, lăsând în urmă documentarul.

S-a întregit la al 18-lea lăutar, când au și realizat câteva clipuri. I-a prezentat americanilor cu care colabora spunând că aceștia sunt frații lui ”my brothers”, luând viață astfel și numele proiectului ”Damian & Brothers”.

Fiind una dintre cele mai frumoase experiențe ale sale, precum însuși declară Damian, în cadrul proiectului ”Damian & Brothers” scoate pe piață mai multe albume ”Gypsy Rock: ”Change or Die” și ”RoManiac” alături de alți 24 de artiști consacrați în România, precum Smiley (”În stație la Lizeanu”), Delia (”Mona”), Andra & Cabron (”Lume, lume”), Feli (”Hopa diri da”).

Single-urile de succes au adunat zeci de milioane de vizualizări pe YouTube.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni