campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Ioan Alexandru Resiga, primarul comunai Vidra face apel la cetățenii comunei să-și pastreze calmul, în urma confirmării virusului Pestei Porcine Africane

Ioan Alexandru Resiga, primarul comunai Vidra face apel la cetățenii comunei să-și pastreze calmul, în urma confirmării virusului Pestei Porcine Africane

Publicat în 01.11.2019 la ora 20:01

După ce ieri după amiază a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra, astăzi, 1 noiembrie 2019, am făcut o vizită în această localitate pentru a discuta cu primarul Ioan Alexandru Resiga despre situația exactă înregistrată acolo și care stârnit panică atât printre toți locuitorii din Vidra, cât și printre foarte mulți cetățeni din zona Munților Apuseni.

Solicitat să prezinte pe scurt evenimentele din ultimele trei zile, primarul Resiga a menționat următoarele: „Miercuri, 30 octombrie, în jurul orei 17, 4 medici de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba împreună cu domnul director Ioan Martin au ajuns în comuna Vidra, anterior anunțându-mă că au un caz urgent. Ulterior, reprezentanții DSVSA mi-au explicat faptul că un cetățean din comuna Vidra a avut 2 porci crescuți în gospodărie care au fost bolnavi și nu au răspuns la tratament, iar acesta a hotărât să-i sacrifice, făcându-le test de trichineloză. De asemenea a observat faptul că anumite organe interne aveau o culoare deosebită, care nu era normală în cazul porcilor sănătoși. În acest caz a fost anunțat medicul veterinar care i-a transmis să izoleze cei doi porci sacrificați, apoi au fost luate probe care au fost trimise la analiză la DSVSA Alba și la București, iar joi, 31 octombrie, în jurul 18, s-a primit confirmarea că într-adevăr este Pestă Porcină Africană. Totodată, miercuri după-amiază, după sosirea echipei de la DSVSA Alba și convocarea Comitetului Local de Combatere a Bolilor, ne-am deplasat la casa cetățeanului care a depistat porcii bolnavi, a fost săpată o groapă adâncă de circa 2 metri, iar toată carnea porcilor suspecți de virus și furajele din gospodăria cetățeanului au fost acoperite de var, îngropate și acoperite cu pământ. Ulterior, a fost dezinfectat cotețul de porci de către reprezentanții DSVSA Alba, cu substanțe speciale folosite în asemenea situații.

A doua zi, joi, la Primăria Vidra s-a desfășurat o ședință cu reprezentanții DSVSA Alba și o ședință a Consiliului Local Vidra la care a participat și domnul subprefect Nicolae Mera, în care s-a explicat situația și măsurile ce se impun a fi luate în astfel de cazuri. Totodată, până în prezent – azi, 1 noiembrie – nu s-au mai descoperit alte focare, să dea Dumnezeu să fie un focar izolat! De asemenea, din după-amiaza zilei de joi, 31 octombrie, s-a dispus crearea pe DJ 762 a două filtre la intrarea și ieșirea din satul Goiești pe un termen de 30 de zile, la care vor fi prezenți reprezentanți ai Poliției Române, ISU Alba și Primăriei Vidra, iar pe șosea este amplasat un covor cu dezinfectant peste care vor trece mașinile. În această perioadă de 30 de zile este interzis transportul animalelor de orice fel și a furajelor în zona de carantină, iar de ieri după-amiază, după ce s-a confirmat de către ANSVSA existența virusului la cei doi porci sacrificați, s-a extins carantina pe o rază de 10 km, practic în toată comuna Vidra și chiar unele părți din comunele învecinate.”

Referitor la câteva sfaturi pe care să le transmită locuitorilor comunei și nu numai, primarul din Vidra a adăugat faptul că în urma carantinei instituite, este interzisă comercializarea și transportul porcilor chiar de la un cetățean la altul, iar proprietarii de animale au obligația legală, morală și trebuie să fie conștienți că au datoria de a sesiza organele sanitar-veterinare în cazul unor suspiciuni sau simptome ale bolii. „De asemenea, este important de reținut că oamenii pot să stea liniștiți acasă pentru că nu vor veni jandarmii sau alte organe ale statului să le ridice porcii cum s-a văzut la televiziuni și sperăm ca acesta să fie doar un caz izolat. Datorită acestui fapt s-a creat încă de miercuri panică în comuna noastră și în alte localități învecinate, s-au lansat zvonuri false și mergându-se pe efectul „de turmă” s-au tăiat porci în Vidra. Doar în cazul în care apar și alte focare se vor lua alte măsuri, dar deocamdată oamenii pot sta liniștiți și să-și crească porcii din gospodării cât timp vor.” a încheiat primarul Ioan Alexandru Resiga.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 1318 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.