campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Politică » Ioan Dîrzu, deputat PSD: „Sper ca legea Avram Iancu – Erou al Națiunii Române să fie promulgată până de 1 Decembrie”

Ioan Dîrzu, deputat PSD: „Sper ca legea Avram Iancu – Erou al Națiunii Române să fie promulgată până de 1 Decembrie”

Publicat în 09.11.2016 la ora 18:49

portret-avram-iancu-noi-2016Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a declarat, ast[zi, într-o conferință de presă, că speră ca legea prin care Avram Iancu a fost declarat ”Erou al Națiunii Române” să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis până în 1 Decembrie.

Klaus Iohannis a respins această lege în martie 2015, motiv pentru care a stârnit un val de critici din partea moților. Dîrzu consideră că dacă va promulga până legea până în 1 Decembrie, ar fi ”un gest reparatoriu” al președintelui, precizând că Avram Iancu ”merită acest statut”.

Dîrzu a spus că și românii din Basarabia îl vor pe Avram Iancu Erou Național. Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi a adoptat cu 168 voturi pentru şi 10 abţineri, proiectul de lege privind declararea lui Avram Iancu „Erou al Naţiunii Române”.

Proiectul adoptat de deputaţi prevede că „pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania este declarat Erou al Naţiunii Române”.

În cererea de reexaminare, şeful statului aprecia că „recunoştinţa şi respectul pe care le impune o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic şi cu atât mai mult politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic „intuitu personae”.

Iohannis arăta totodată că în Constituţie este stipulat faptul că este prerogativa exclusivă a preşedintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către prim-ministru, şi nu Parlamentul, prin lege.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Acest articol a fost citit de 25 ori

Ioan Dîrzu, deputat PSD: „Sper ca legea Avram Iancu – Erou al Națiunii Române să fie promulgată până de 1 Decembrie”
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.