campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Politică » Ioan DÎRZU, preşedintele PSD Alba: „Cadastrarea proprietăţilor imobiliare, un program necesar, implementat de Guvernul Victor Ponta”

Ioan DÎRZU, preşedintele PSD Alba: „Cadastrarea proprietăţilor imobiliare, un program necesar, implementat de Guvernul Victor Ponta”

Publicat în 11.05.2015 la ora 10:00

Ioan-Darzu-Stema-JudetDupă 1989, Legea fondului funciar a fost aplicată neunitar atât din punct de vedere juridic, cât şi tehnic. Aşa cum ştim cu toţii, în România, peste 90% din terenul agricol nu este înscris în Cartea Funciară, ceea ce împiedică vânzarea lui pentru a se putea creşte suprafaţa parcelelor.

Statisticile spun că mai puţin de 10% din parcelele agricole sunt înregistrate şi avem 80% din ferme cu caracter de subzistenţă. Deputatul Ioan Dîrzu a fost iniţiator, alături de alţi colegi din Parlament, al unui proiect de act normativ privind prima întabulare gratuită a imobilelor, bazat pe înregistrarea sporadică a proprietăţilor, pentru care sursa de finanţare era bugetul statului. În acest proiect nu erau cuprinse şi terenurile din zone necooperativizate, cum sunt cele de la munte, unde nu s-au eliberat titluri de proprietate, iar cărţile funciare deschise în baza Decretului – Lege 115/1938 nu sunt actualizate; proiectul era ineficient pentru zonele rurale în care legile proprietăţii nu sunt finalizate. Aşa cum ne-a declarat, liderul social-democraţilor Alba a renunţat la acest proiect de act normativ şi l-a susţinut pe cel propus de Guvern – Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, mai complex şi mai eficient. Potrivit acestui proiect, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate
Imobiliară este instituţia responsabilă de implementarea programului, iar costurile sunt suportate din veniturile proprii ale ANCPI, fonduri externe în cadrul Programului Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro sau pot să fie sume mici care vin din partea unităţilor administrativ-teritoriale ce doresc să participe cu cofinanţare sau cu fonduri din bugetele locale, ne-a informat Dorin Retegan, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba. Obiectivul programului este întocmirea documentaţiilor cadastrale pentru înregistrarea sistematică gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Notarii publici se vor ocupa de eliberarea certificatelor pentru înscrierea posesorilor ca proprietari, în cadrul  succesiunilor nedezbătute. Perioada de implementare a programului este 2015-2023. Demn de interes este faptul că acest program va stimula mediul de afaceri şi va creşte capacitatea investiţională; vom avea un mediu de afaceri concurenţial, care să atragă investitori străini şi se va dezvolta piaţa imobiliară, prin creşterea numărului de tranzacţii. De asemenea, se vor dezvolta proiectele de infrastructură la nivel local şi regional, va fi dinamizată piaţa creditului ipotecar şi se vor dezvolta exploataţii agricole de mare capacitate, mai eficiente. Nu în ultimul rând, odată cu dezvoltarea agriculturii va creşte numărul locurilor de muncă şi se va reduce şomajul. Cadastrul general va cuprinde 2.337 de unităţi administrativ-teritoriale, iar restul de 837 vor fi cadastrate prin Programul Operaţional Sectorial. Beneficiarii trebuie să ştie că vor fi gratuite atât măsurătorile, cât şi întabularea şi eliberarea certificatelor de moştenitori în cadrul succesiunilor nedezbătute. „Cadastrarea proprietăţilor imobiliare este una dintre cele mai mari reforme de care aveam nevoie de mult timp şi pe care Guvernul Ponta a înţeles că trebuie să o implementeze. De aceea, fac apel către toţi parlamentarii României, dar şi ai judeţului Alba, să fie prezenţi miercuri, 6 mai a.c., în Parlamentul României, pentru a susţine acest proiect atât de necesar tuturor românilor”, a declarat deputatul Ioan Dîrzu, liderul social-democraţilor din judeţ. La rândul său, Dorin Retegan, directorul OCPI Alba, a spus că „obiectivul principal al programului este acela de a deschide carte funciară la zi, tuturor cetăţenilor din judeţ. Ei nu vor plăti niciun leu, ANCPI are fondurile necesare cu care trebuie să contribuie pentru derularea programului şi se va ocupa cu responsabilitate astfel ca acest proiect să fie finalizat. Cetăţenii trebuie să ştie că vor fi cadastrate atât proprietăţile din zonele cooperativizate, cât şi cele din localităţile necooperativizate”.

Acest articol a fost citit de 232 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.