campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Politică » Judecătoria Câmpeni l-a achitat pe primarul din Lupșa pentru infracțiunea de conflict de interese

Judecătoria Câmpeni l-a achitat pe primarul din Lupșa pentru infracțiunea de conflict de interese

Publicat în 23.12.2018 la ora 13:16

Dănuț Bârzan, primarul comunei Lupşa, a obţinut achitarea din punct de vedere penal în dosarul în care este judecat pentru conflict de interese. Edilul a primit, în schimb, o amendă administrativă. Judecătoria Câmpeni a decis că fapta edilului de la Lupşa nu prezintă un pericol social suficient ca să fie pedepsită şi a hotărât achitarea acestuia.

Intanţa a aplicat, în schimb, o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. ”În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală cu referire la art. 19 din Legea 255/2013 raportat la art. 18 /1 Cod penal din 1969 şi art. 5 Cod penal, achită pe inculpatul B. D. V. pentru săvarsirea infracţiunii de conflict de interese. În bază art. 18/1 cu rereferire al art. 91 lit. c din 1969 aplică inculpatului sancţiunea administrativă cu amendă în cuantum de 1000 lei. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei la fond precum şi cele din fază urmăririi penale, răman în sarcină statului”, se precizează în minuta deciziei de la Judecătoria Câmpeni. Soluţia nu este definitivă şi poate fi conetstată la Curtea de Apel. Dosarul a fost înregistrat la judecătoria Câmpeni în 15 februarie 2017, iar decizia a fost pronun’at[ ]n 19 decembrie.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate în noiembrie 2015. Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unui conflict de interese de natură administrativă şi penală în cazul primarului comunei Lupşa, Dănuţ Bârzan (PSD). Potrivit unui comunicat de presă, ”în calitate de primar, a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.

Potrivit acestei legi ”primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”. Potrivit ANI, anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Dănuţ Vasile Bârzan a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia acestuia a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, până în noiembrie 2015, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei.

Primarul Dănuţ Bârzan a pierdut definitiv procesul civil prin care a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate. A urmat emiterea, în 24 octombrie 2018, de către prefectul judeţului a unui ordin de încetare a mandatului de primar înainte de termen. Bârzan a contestat ordinului prefectului şi a obţinut, la Tribunalul Alba, suspendarea afecetelor acestuia până la soluţionarea definitivă a cauzei prin care solicită anularea documentului. Începând cu 11 decembrie 2018, acesta a revenit la conducerea Primăriei Lupşa.

Acest articol a fost citit de 449 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.