campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Administrație » La Câmpeni, întâlnire organizată de administraţia locală în vederea redresării Spitalului orăşenesc

La Câmpeni, întâlnire organizată de administraţia locală în vederea redresării Spitalului orăşenesc

Publicat în 06.06.2014 la ora 10:30

campeniPrimarul Andreş propune înfiinţarea unei asociaţii intercomunitare de dezvoltare care să sprijine pe viitor spitalul. Totodată, se impune ca o necesitate susţinerea financiară a unităţii medicale din Câmpeni de către toate cele 20 de localităţi din zona Apusenilor, aici fiind arondaţi peste 45.000 de locuitori

La iniţiativa primarului Călin Ioan Andreş, a managerului Gheorghe Remus Nariţa şi a preşedintelui Consiliului de Administraţie, Valentin Oprea, vineri, 30 mai, s-a desfăşurat la Primăria oraşului Câmpeni o şedinţă cu reprezentanţi ai instituţiilor care se pot implica în salvarea Spitalului Orăşenesc Câmpeni aflat în situaţie “de urgenţă” în urma acumulării unor datorii mari şi necesităţii de a obţine fonduri substanţiale în vederea acreditării.
Deşi iniţiatorii aveau în vedere să propună invitaţilor adoptarea unor măsuri de reorganizare şi eficientizare a acestuia pentru a evita declasificarea, reducerea de personal sau chiar desfiinţarea, această întâlnire nu a reuşit să-şi atingă scopul din cauza numărului redus de participanţi: consilierii judeţeni Cristian Dan Paşca şi Gabriel Cîra-Grigorescu, Cristian Costea – primarul comunei Scărişoara, Marin Vîrciu – primarul comunei Gârda de Sus, Ilie Avram – primarul comunei Poiana Vadului şi 9 consilieri locali, chiar dacă au fost invitaţi numeroşi responsabili ai instituţiilor care pot ajuta la redresarea spitalului: cele judeţene de la Alba Iulia şi primăriile localităţilor din Apuseni care totalizează peste 45.000 de locuitori beneficiari de serviciile medicale.
La începutul şedinţei, conducerea spitalului a prezentat situaţia financiară gravă în care se găseşte unitatea spitalicească în prezent, care necesită luarea de măsuri cât mai urgente pentru a-l salva. Ca primă măsură în acest sens, primarul Andreş a propus invitaţilor ca împreună cu cele 20 de localităţi ale judeţului din Apuseni să se înfiinţeze o asociaţie intercomunitară de dezvoltare care să poată sprijini în viitor spitalul. Toate aceste localităţi ar trebui să susţină financiar spitalul din Câmpeni cu o anumită sumă calculată în funcţie de numărul de locuitori sau ca procentaj din bugetul anual. Scopul acestei asociaţii este accesarea de fonduri UE şi cofinanţarea unor proiecte de dezvoltare intercomunitară precum şi asigurarea unor standarde de calitate mai ridicate serviciilor publice furnizate cetăţenilor din colectivităţile locale membre. Invitaţii prezenţi au considerat ca bună această propunere anunţându-şi sprijinul, dar au venit şi cu câteva propuneri în acest sens: realizarea unui audit al spitalului de către o firmă specializată, refacerea schemei de personal cu reducerea numărului de angajaţi, reorganizarea şi asocierea unităţilor din oraş – Spitalul Orăşenesc şi Spitalul de Boli Contagioase – pentru a înlătura concurenţa neloială între ele pe fondul aceloraşi tipuri de specialităţi medicale.
Ca invitat special la această întâlnire a fost doctorul Nicolae Porumbel, medic pensionar în vârstă de 82 de ani, fost director al spitalului timp de 21 de ani, în mandatul căruia a fost construită această unitate. Pe un ton puţin nostalgic, acesta a povestit pe scurt cum s-a înfiinţat acest spital, greutăţile întâmpinate la construcţia lui, care a durat peste 12 ani şi care în perioada comunistă se rezolvau în mod diferit de cel de acum, dar şi despre rezultatele foarte bune pe care le-a obţinut cât a fost director. Medicul a propus salvarea acestuia, a cerut ajutorul tuturor instituţiilor menţionând că interesul colectiv trebuie să primeze în faţa celor personale, primind la sfârşitul discursului aplauze din partea auditoriului.
La sfârşitul acestei întâlniri, primarul Andreş a anunţat că va continua demersurile pentru ca această unitate să funcţioneze la parametri normali, va face deplasări la instituţiile judeţene şi chiar la primăriile din zonă pentru a le explica situaţia şi a le cere sprijinul, propunând ca în scurt timp să se organizeze o nouă şedinţă la care să participe cât mai mulţi factori decizionali în salvarea spitalului.

Ovidiu CULDA

 

Facebook 

Acest articol a fost citit de 790 ori

La Câmpeni, întâlnire organizată de administraţia locală în vederea redresării Spitalului orăşenesc
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.