campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » La Câmpeni s-a constituit comitetul de iniţiativă pentru Grupul de Acţiune Locală “Ţara Moţilor”

La Câmpeni s-a constituit comitetul de iniţiativă pentru Grupul de Acţiune Locală “Ţara Moţilor”

Publicat în 13.03.2014 la ora 10:00

caseDupă ce în urmă cu câţiva ani s-a constituit un grup de iniţiativă locală pentru Munţii Apuseni care însă nu a fost selecţionat din cauza unor deficienţe de constituire şi practic nu a funcţionat, în Câmpeni a început să se contureze de scurt timp un comitet de iniţiativă pentru constituirea unui nou Grup de Acţiune Locală.

Deoarece scopul acestor grupuri este atragerea de fonduri europene şi derularea de proiecte ce urmăresc dezvoltarea durabilă a comunităţilor din mediul rural, acesta urmăreşte să participe în viitor la selecţia de GAL-uri în cadrul axei LEADER din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru că, după cum stabilesc procedurile ce vor fi aprobate în perioada următoare la Ministerul Agriculturii, acestea vor fi compuse predominant din actori ai societăţii civile şi personalităţi ale zonei, iar în plan secundar şi minoritar ca număr – autorităţile locale şi oraşele.
Acest grup a anunţat că sunt sprijiniţi de APDRP prin directorul Nicolae Popa, de responsabili din Ministerul Agriculturii şi de cele patru GAL- uri existente în judeţul Alba care au promis colaborare şi diseminare de bune practici datorită experienţei dobândite. Alături de aceştia se regăseşte şi Consiliul Judeţean Alba, care a început să lucreze la elaborarea viitoarei strategii de dezvoltare a Munţilor Apuseni pentru perioada 2014-2020, iar preşedintele Ion Dumitrel a recomandat oamenilor de afaceri locali să înfiinţeze un asemenea grup şi a declarat recent că va susţine iniţiativa pentru dezvoltarea durabilă a zonei.
Reprezentanţii grupului de iniţiativă locală au precizat că localităţile care vor face parte din componenţa viitorului GAL “Ţara Moţilor” vor fi comunele Arieşeni, Gârda de Sus, Albac, Vadu Moţilor, Poiana Vadului, Vidra, Avram Iancu, Sohodol, Bistra, Bucium şi Ciuruleasa, oraşele Câmpeni şi Abrud. Practic, dintre localităţile din zonă nu se regăsesc comunele Scărişoara, Horea, Roşia Montană dar şi altele situate pe Arieş, în aval de comuna Bistra, care deja sunt membre ale Grupului de Acţiune Locală “Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare”.
Cum membrii grupului au declarat că iniţiativa lor se doreşte a fi pur civică şi nepolitizată, aceştia sperând că vor fi susţinuţi de toţi cei interesaţi în reala dezvoltare durabilă a zonei, fără industrii poluante, le urăm succes în ceea ce vor să facă şi sperăm că acest al doilea grup să fie cu noroc, chiar dacă cei superstiţioşi consideră că numărul 13 – cel al localităţilor care intră în componenţă – este unul cu ghinion.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 552 ori

La Câmpeni s-a constituit comitetul de iniţiativă pentru Grupul de Acţiune Locală “Ţara Moţilor”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Un Comentariu la La Câmpeni s-a constituit comitetul de iniţiativă pentru Grupul de Acţiune Locală “Ţara Moţilor”

  1. Dorin Răspunde

    26.10.2015 la 11:06

    Sa va ajute DUMNEZEU sa faceti din zona CIMPENIULUI un mic TIROL Romanesc , sa dezvoltati zona si turismul pe valea ARIESULUI si sa faceti din frumoasa Tara A MOTILOR o zona superba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.