campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Economie » La Furduieşti, în hotarul comunei Roşia Montană, se va căuta după aur cu hurca și şaitrocul

La Furduieşti, în hotarul comunei Roşia Montană, se va căuta după aur cu hurca și şaitrocul

Publicat în 03.09.2017 la ora 20:05

Încă un întreprinzător particular din județul Alba se pregătește să culeagă aur cu șaitrocul din albia unui râu prin care se scurg minereuri auro-argentifere.  Exploatarea aurului aluvionar se va face de astă dată în perimetrul satului Furduiești, aparținător orașului Câmpeni. Titularul, SC GOLD OF THE VALLEYS SRL din Abrud, a obținut deja certificatul de urbanism nr. 16/24.05.2017 de la Primăria Câmpeni.

În râul Abrud, albia minoră, se scurg văile care vin dinspre vechile exploatări de la Roșia Montană. Râul Abrud se varsă în Arieș, în aval de Câmpeni. El colectează afluenții Izbicioara, Cernița, Valea Albă, Bucium, Abruzel și Roșia, parte dintre aceștia traversând, la rândul lor, zona minieră Roșia Montană – Bucium. Abrudelul trece prin Bucium Poieni, Gura Izbitei, Izbita, Bucium-Sat, Abrud, Cărpiniș. ”Omul va merge ca înainte, cu șaitrocul, și încearcă să culeagă aurul. Au fost și șteampuri, înainte vreme, la hotarul satului Furduiești cu Roșia Montană”, ne-a explicat primarul Cîmpeniului, Călin Andreș.

Anul acesta, alți doi întreprinzători privați din Zlatna – unul din Trîmpoiele și altul din Pirita – au obținut avizul de la Agenția pentru Protecția Mediului Alba pentru exploatarea aurului aluvionar de pe cursul pârâului Turnu din Almașu Mare, în imediata vecinătate a fostei mine de aur de la Haneș. Potrivit avizelor APM Alba, SC Turnu Explorer din Pirita – Zlatna și SC Aqua Rus Center Trâmpoiele vor exploata aurul aluvionar din pârâul Turnu de pe raza comunei Almașu Mare.

Pentru aceste activități, cele două firme au concesionat suprafețe de teren din domeniul public al comunei Almașu Mare încă din toamna anului 2016. Terenurile pe care se va opera sunt pășuni și cuprind și albia minora a pârâului Turnu, intravilan, în vecinătatea drumului comunal DC 178. Accesul la primul perimetru de exploatare se face din drumul județean DJ 705D Almașu Mare – După Piatră, la care se racordează drumul comunal către fosta mină de aur Haneș. Primarul comunei Almașu Mare, Aron Zaharia, a declarat pentru ziarul „Unirea” că nu a observat ca cei doi să fi demarat deja activitatea de exploatare a aurului aluvionar. ”Mi-au spus că mai au de obținut un aviz”, a spus edilul.

Aurul va fi dragat din albia râului, va fi separat în șteampuri, apoi uscat în blană de oaie sau în covoare de lână. De mai bine de 24 de ani, România nu a mai exploatat organizat aurul aluvionar. După 1989, în urma privatizării balastierelor, dar şi în lipsa unor reglementări din partea statului, aurul nu a mai fost sortat de nisip şi de pietriş şi a ajuns, în cele din urmă, în materiale de construcţii, în drumuri și autostrăzi.

Acest articol a fost citit de 761 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.