Rămâi conectat

Știri din zonă

La o săptîmână de la confirmarea virusului pestei porcine, în Munții Apuseni nu mai guiță nici un porc, de frică sau de moarte…

Publicat

în

La o săptămână de la confirmarea suspiciunii de Pestă Porcină Africană în comuna Vidra, satul Goiești, lucrurile s-au mai potolit, de voie, de nevoie și niciun guițat  de porc nu se mai aude de pe dealuri.

Noaptea în care s-a confirmat suspiciunea de pestă la cei doi porci ai unei familii din Goiești a fost una a cuțitelor lungi în toată comuna Vidra. Și când spunem Vidra, spunem cele 39 de sate plus centrul de comună care se întind pe o suprafață de circa 60 kilometri pătrați: Băi, Bobărești, Bogdănești, Bordeștii Poieni, Culdești, Dealu Goiești, Dos, Dosu Luncii, Dosu Văsești, Drăgoiești-Luncă, Ficărești, Gligorești, Goiești, Haiducești, Hărăști, Hoancă, Jeflești, Lunca, Lunca Bisericii, Lunca de Jos, Lunca Goiești, Lunca Vesești, Modolești, Nemeși, Oidești, Pitărcești, Pleșcuța, Poieni, Ponorel, Puiulețești, Runc, Segaj, Urdeș, Valea Morii, Văsești, Vâlcăneasa, Vâlcești, Vârtănești.

În acea noapte, toată lumea și-a tăiat majoritatea godacilor din bătătură. Dar nu numai în Vidra, ne spune primarul Alexandru Resiga, ci, din câte a aflat dânsul, și în localitățile din împrejurimi, intrate în zona de supraveghere a Direcției Sanitară Veterinară și Siguranța Animalelor Alba: Câmpeni, Sohodol, Poiana Vadului, Vadu Moţilor, Albac, Scărişoara. Zona de supraveghere cuprinde şi localităţile Dragu – Brad,Ticera şi Grosuri din judeţul Hunedoara care au fost notificate.

În zona infestată, s-a efectuat dezinfecția spațiilor de adăpost a porcilor, aleilor și perimetrelor, a ustensilelor și materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, iar hrana depozitată pentru cei doi porci a fost neutralizată. Cel mai probabil, cotețul porcilor va fi incendiat de către proprietari pentru exterminarea virusului și va fi reconstruit ulterior.

În două zone de pe șoseaua principală din Vidra au fost montate traverse pentru dezinfectarea roților mașinilor care tranzitează localitatea, în punctele de control și supraveghere asigurând permanența un polițist și un angajat ISU.

De îndată ce a fost confirmat oficial diagnosticul de pestă porcină africană, DSVSA Alba a stabilit în jurul focarului o zonă de protecţie cu o rază de cel puţin trei kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de zece kilometri.

Timp de o lună, nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploataţie, nici nu poate ieşi din zona de supraveghere fără autorizarea DSVSA Alba. O lovitură în plus pentru crescătorii de animale care, având interdicții de comercializare în târguri, din cauza pestei porcine din țară, s-au trezit în carantină peste noapte, deci nici ”tradiționalii samsari” nu mai pot face manevrele de rigoare prin zonă.

”În cazul în care interdicţiile sunt menţinute mai mult de 40 de zile din cauza apariţiei unor noi focare ale bolii şi atunci când, în ceea ce priveşte adăpostirea porcilor, apar probleme privind bunăstarea animalelor sau de altă natură, sub rezervă, DSVSA Alba poate, la cererea justificată a proprietarului, să autorizeze ieşirea porcilor dintr-o exploataţie situată în interiorul zonei de protecţie”, transmite DSVS Alba.

În concluzie, prin Apuseni a fost iureș. Zvonistica a circulat mai ceva ca la revoluție iar fiecare gospodar și-a protejat cum a putut mai bine munca și interesele. În concluzie, un viitor recensământ al porcilor pe care trebuie să-l facă medicii veterinari din zonă, conform legii, nu o să dea un bilanț fructuos. Majoritatea porcilor stau acum liniștiți, prin lăzile frigorifice, bifând o mare lipsă la apel, motivată însă,  de Ignat.

Problemele, nu noi dar care acum devin stringente, vin din desele întreruperi ale energiei electrice, din cauza fenomenelor meteo care atacă ușor infrastructura veche de decenii. Și acum chiar este o problemă faptul că lada frigorifică în care tace porcul tranșat prematur rămâne o noapte întreagă fără curent electric…


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Bărbat de 53 de ani din Bistra cercetat de polițiști, după ce a accidentat o femeie care traversa regulamentar o stradă din Abrud

Publicat

în

Miercuri, 17 aprilie 2024, în jurul orei 15.45, un bărbat de 53 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism pe strada Republicii din Abrud, a surprins și accidentat o femeie de 63 de ani, din Municipiul Cluj Napoca, care era angajată în traversarea străzii pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital, fără a rămâne internată.

Atât conducătorul auto cât și victima accidentului au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în ambele situații.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Peste 200 de mii de euro vor fi investiți în corpuri de iluminat cu tehnologie LED și sistem de telegestiune, la Bistra

Publicat

în

Încă un contract pentru creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în comuna Bistra (etapa II) a fost semnat de către primarul Traian Gligor.

Valoarea totală a investiției este de 10.14628, 98 lei cu TVA, din care finanțarea nerambursabilă este de 994739,33 lei, câștigată prin Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Peste 200 de corpuri vechi de iluminat stradal din anumite zone vor fi demontate și înlocuite cu corpuri noi de iluminat, performante, cu tehnologie LED. Cele 209 corpuri noi de iluminat public moderne și performante vor fi controlate de la distanță prin platforme de management și telegestiune.

„Acest program a fost o oportunitate pentru administrația locală de a moderniza iluminatul public din comună și de a reduce costurile cu energia electrică. Acest lucru asigură implicit și un nivel de trai mai bun comunității noastre. Dorim să facem acest lucru în toate satele comunei noastre. Vom accesa în continuare orice fonduri care ne permit să investim în calitatea serviciilor pentru cetățeni”, afirmă Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Corpurile de iluminat stradal noi vor fi montate în zonele/străzile: Valea Bistrișorii, Novăcești, Rude, Nămaș, Trișorești, Crețești, Gănești, Lunca Merilor, Gârde, Hudricești, Lunca Largă, Gruieț, Solidarității, Ghiocelului, Iuliu Coroiu, Șoferilor, Calea Turzii, Calea Turzii secundară.

Modernizarea sistemului de iluminat public duce la îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu LED care să determine o eficiență energetică ridicată și poluare luminoasă minimă.

„Clasicul iluminat stradal, mare consumator de energie din comuna Bistra, va fi înlocuit pas cu pas cu unul modern, mai economic și mai eficient. Pe lângă faptul că se vor face economii serioase la bugetul local (costurile de întreținere sunt mici, iar durata de viață a LED-urilor este ridicată), se va crea și un mediu de siguranță pentru cetățeni, care se vor putea bucura de confortul pe care îl oferă iluminatul public modern”, mai spune Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Incendiu de vegetație și litieră de pădure, la Lăzești. Intervin pompierii militari din Câmpeni, SVSU Scărișoară și membrii Ocolului Silvic Gârda

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni în cooperare cu SVSU Scărișoara și reprezentanți ai Ocolului Silvic Gârda intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure, în satul Lăzești.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litiera de padure în satul Lăzesti, comuna Scărisoara. Pâna la momentul de față, suprafață afectată este de aprox. 1 hectar. Pentru stingerea incendiului participă și personal din cadrul SVSU Scărișoara și Ocolul Sivic Gârda. Forțe alocate: 1 x APIC, 1 x ASAS și 1 x Mercedes UNIMOG”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni