campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Politică » Lege specială pentru exploatarea lemnului din Țara Moților

Lege specială pentru exploatarea lemnului din Țara Moților

Publicat în 14.11.2014 la ora 11:00

calin-ioan-andres-la-vot-tur-1-prezidentiale-2014Exploatarea tradiţională a lemnului, de către moţi, a fost mereu o prioritate pentru PSD. Acest lucru a fost subliniat de Doina Pană,  ministrul Apelor şi Pădurilor, în vizita pe care a făcut-o în judeţul Alba. Doina Pană a vorbit despre nevoia modificării Codului Silvic şi despre introducerea unor norme speciale pentru cei care locuiesc în zonele împădurite.

Actualul Cod Silvic, aprobat de PDL şi proiectul de Cod Silvic propus de fostul ministru Lucia Varga (PNL), prevede măsuri total împotriva micilor întreprinzători şi a persoanelor fizice, astfel: lse interzice vânzarea masei  lemnoase pe picior, adică direct din pădure; lmasa lemnoasă să se vândă din depozite; leste interzis să  se vândă la populaţie lemn mai gros de 24 cm; leste interzis să se circule pe drumurile forestiere pe timp de noapte; leste interzis să se marcheze lemn din proprietăţile persoanelor fizice dacă acestea nu posedă amenajamente silvice; lamenajamentele silvice se pot face doar pentru suprafeţe mai mari de 100 de hectare; lexploatarea să se facă doar de către firme atestate; linterzicerea comercializării lemnului obţinut de persoanele fizice de la stat sau primării.
Ministrul Doina Pană a spus că noul Cod Silvic elaborat de PSD prevede anumite avantaje pentru oamenii zonei, dintre care amintim: lposibilitatea de a vinde lemn din pădure; lpersoanele fizice pot face exploatarea lemnului cu utilaje sau atelaje proprii; lpentru suprafeţe de până la 10 hectare nu va mai fi nevoie de amenajament silvic pentru ca proprietarul să poată tăia necesarul anual de masă lemnoasă; lcirculaţia pe drumurile forestiere se poate face atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.
La propunerea parlamentarului PSD de Apuseni, Ioan Dîrzu şi a primarilor din Munţii Apuseni, ministrul Doina Pană a promis că după ce va fi aprobat noul Cod Silvic va veni din nou în zonă, pentru ca împreună cu proprietarii de pădure, specialişti silvici şi administraţiile locale să pregătească o lege care să prevadă facilităţile pentru familiile de moţi care trăiesc din activităţi silvice. Aceste facilităţi se referă la exploatarea şi prelucrarea lemnului atât din păduri proprii, cât şi din pădurea statului sau de la primării. Acest proiect prevede posibilitatea de a se aproba o cotă de masă lemnoasă din pădurea statului, care să fie vândută către populaţie. Mai mult, s-ar vinde la populaţie şi lemn mai gros de 24 cm. Cu alte cuvinte, lemnul valoros s-ar vinde şi la populaţie, care apoi să poată fi prelucrat şi vândut mai departe, sub forma unor produse semifinite şi finite. De asemenea, proiectul prevede facilităţi şi subvenţii pentru cei care produc şi recoltează fructe de pădure ecologice, aşa cum se găsesc în pădurile şi fâneţele Apusenilor. Pentru că avem încredere în implementarea acestei legi speciale pentru moţi îi invităm pe cetăţeni să adreseze de pe acum deputatului de Apuseni, Ioan Dîrzu şi primarilor din zonă  propuneri privind accesul în pădure, valorificarea masei lemnoase, a ciupercilor şi a fructelor de pădure.

Călin ANDREŞ,
primarul oraşului Câmpeni

Facebook 

Acest articol a fost citit de 453 ori

Lege specială pentru exploatarea lemnului din Țara Moților
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.