campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Licitație în valoare de 760.000 de lei lansată de Primăria Gârda de Sus pentru modernizarea intrării Peștera Ghețarul Scărișoara

Licitație în valoare de 760.000 de lei lansată de Primăria Gârda de Sus pentru modernizarea intrării Peștera Ghețarul Scărișoara

Publicat în 09.05.2019 la ora 10:00

Accesul în Peștera Ghețarul de la Scărișoara, una dintre cele mai importante peșteri din România care adăpostește al doilea cel mai mare ghețar subteran din sud-estul Europei, va fi reamenajat.

În prezent, traseul de acces în peșteră este deteriorat și nu prezintă suficientă siguranță pentru turiști. Primăria Gârda de Sus alocă 759.721 de lei, fără TVA, și a lansat o licitație în vederea atriburii contractului de lucrări. Ofertele firmelor interesate pot fi depus până în 23 mai.

”Se propune reabilitarea și modernizarea traseului de acces în peșteră, acesta prezentând o stare de deteriorare pronunțată. Concomitent cu aceste lucrări se va realiza și o împrejmuire integrală a avenului la partea superioară (cota 1181) și refacerea instalațiilor electrice și a iluminatului artificial. Dată fiind complexitatea lucrărilor, s-a propus o etapizare a acestora prin împărțirea în două proiecte distincte, câte unul pentru fiecare tronson al traseului turistic. Astfel, primul tronson va fi cel amenajat în zona avenului, iar al doilea tronson va fi cel amenajat pe suprafața ghețarului”, se arată în caietul de sarcini.

Peștera are o dezvoltare de 750 metri și o denivelare de 105 metri, este formată dintr-o încăpere unică cu o suprafață totală de circa 700 mp. În mijlocul acestei încăperi se află un bloc de gheață (circa 80.000 mc) a cărui grosime variază între 16 și 34 de metri și a cărui față superioară formează podeaua Sălii Mari. Accesul în Peștera Ghețarul de la Scărișoara se face printr-un aven cu un diametru de 60 m care se deschide în pădurea din marginea platoului. Amenajarea traseului de acces pentru turiști pe porțiunea avenului a fost realizată din structuri metalice (scări și pasarela cu lățimea de 1 metru) ancorate în pereții avenului.

Pe parcursul anilor au existat numeroase activități de amenajare care au vizat pregătirea unui traseu turistic cât mai adecvat pentru accesul în peșteră. În prima fază scările din lemn pe care se cobora în aven au fost înlocuite cu unele confecționate integral din metal. Poarta din zona mediană a avenului a fost înlăturată și montată pe marginea superioară. Pasarela din Sala Mare, care era sprijinită pe picioare metalice, a fost înlocuită cu una realizată integral din lemn. Scările care asigurau accesul în ”Biserică” au fost parțial înlăturate în anul 2005 pentru a preveni accidentele cauzate de ruperea primăvara a uriașelor stalagmite de gheață. O acțiune importantă desfășurată în anul 2002 a constat în electrificarea rudimentară a Sălii Mari prin montarea unor reflectoare. În prezent, avenele sunt doar parțial împrejmuite, iar în zona intrării există un dispozitiv de control al accesului cu poartă rotativă. Traseul de acces este sinuos cu diferențe de nivel variabile. Acesta a fost realizat din structuri metalice (scări și pasarele cu lățimea de 1 metru) ancorate în pereții avenului. Ultima rampă de scară metalică ajunge la cota inferioară a avenului, iar de aici traseul se continuă pe o structură realizată din lemn.

Noua structură va fi realizată din materiale rezistente la coroziune și la alți factori generați de traficul intens. De asemenea, pentru protejarea turiștilor de posibile căderi de pietre desprinse de pe pereții avenului va fi montată o plasă de protecție ancorată în peretele de stâncă. Plasa va fi din materiale inoxidabile, la fel ca celelalte materiale folosite în amenajare și se va fixa pe pereții avenului.

Acest articol a fost citit de 248 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.