campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Luni, 6 noiembrie, s-au sărbătorit, 25 de ani de la înfiinţarea Filialei Câmpeni a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”

Luni, 6 noiembrie, s-au sărbătorit, 25 de ani de la înfiinţarea Filialei Câmpeni a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”

Publicat în 11.11.2017 la ora 13:00

Luni, 6 noiembrie 2017, a fost aniversare grandioasă la Filiala Câmpeni a Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, zeci de moți și invitați din alte părți ale țării adunându-se pentru a sărbători 25 de ani de la înființarea acesteia: pe data de 6 noiembrie 1992, filiala din „Capitala Țării Moților” a fost fondată de către două mari personalități ale Apusenilor: profesorul Vasile Bud din Câmpeni și conf. univ. dr. Ioan Teodor Stan, fondatorul Societății „Avram Iancu”.

Evenimentul aniversar s-a desfășurat la Restaurantul Tulnic din centrul orașului Câmpeni, iar în acest scop organizatorii au pregătit pentru toți participanții și o miniexpoziție de produse meșteșugărești realizate de maeștrii populari Mariana Gligor, Zoe Cotu, Viorica Bota din Câmpeni, alături de acestea adăugându-se tablourile profesoarei Sabina Dușa.

Pentru a marca cei 25 de ani de la înființare, manifestarea de luni, organizată cu multă grijă de conducerea filialei, s-a bucurat de prezența unor invitați de seamă, printre care s-au regăsit Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, primarul oraşului Câmpeni, Ioan Călin Andreș, viceprimarul Vera Dorina Cristescu și alți consilieri locali din Câmpeni, primarii localităților Albac, Sălciua, Sohodol, Vidra și câțiva viceprimari, scriitorul Valer Gligan, alături de care au fost prezenți numeroși membri ai Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”: președintele Victor Bercea și alte personalități din conducerea centrală, mai mulți președinți sau membri de filiale din Apuseni și din zona Transilvaniei, cât și membri fondatori ai filialei din Câmpeni.

Festivitatea coordonată de Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei din Câmpeni de peste 2 ani – a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României și al Imnului Societății „Avram Iancu”, urmată de un Te Deum slujit de preoții Viorel Ioan Trifa și Ioan Oneț, acesta din urmă susținând și un discurs în fața celor prezenți. În continuare, în semn de omagiu adus primului președinte al filialei din Câmpeni timp de 22 de ani, Laura Bud a dat citire unui raport de activitate impresionant realizat de această filială condusă de fostul soț Vasile Bud, trecut în neființă în anul 2014.

Momentul aniversar a continuat timp îndelungat cu mesajele rostite de președintele Victor Bercea din partea Consiliului Național al Societății „Avram Iancu”, de către Ana Maria Motora – președintele Despărţământului ”Iosif Şterca Şuluţiu” Câmpeni-Abrud, la care s-au adăugat numeroase cuvinte de apreciere, îndemnuri, urări și chiar unele regrete exprimate de președinții filialelor din Abrud, Albac, Zlatna, Cluj-Napoca, Turda și Arieșeni. După acele mesaje, cei prezenți au ascultat și au apreciat discursurile rostite de președintele Ion Dumitrel și profesorul Nicolae Oprean – fost primar al orașului Câmpeni în perioada când s-a înființat filiala locală „Avram Iancu”, iar la final, președintele Ioan Viorel Sicoe a decernat diplome de excelență cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea acestei filiale, în semn de apreciere pentru activitatea merituoasă în cadrul societății.

Iar cum întâlnirea a fost un moment de sărbătoare, seara a continuat și cu o masă prietenească la care au fost invitați toți participanții, aceștia având ocazia să deguste bunătățile oferite de organizatori, să discute, să facă planuri de viitor, să se cunoască mai bine și să își facă fotografii care să dăinuie în timp. De altfel, pentru foarte mulți participanți, evenimentul a fost încărcat de bucurie și nostalgie, aceștia rememorând chiar și cu lacrimi în ochi numeroasele acțiuni cultural-patriotice întreprinse în cei 25 de ani de activitate ai filialei, una dintre cele mai impresionante fiind participarea sutelor de moți, în toamna anului 1993, la inaugurarea statuii lui Avram Iancu din Cluj-Napoca, realizată de către sculptorul Ilie Berindei, originar din Câmpeni, dar stabilit în Elveția de aproximativ 35 de ani.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 213 ori

Luni, 6 noiembrie, s-au sărbătorit, 25 de ani de la înfiinţarea Filialei Câmpeni a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.