campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Mâine și poimâine, în localitatea hunedoreană Dupăpiatră, are loc manifestarea patriotică „Întâlnirea moților cu istoria”

Mâine și poimâine, în localitatea hunedoreană Dupăpiatră, are loc manifestarea patriotică „Întâlnirea moților cu istoria”

Publicat în 01.07.2016 la ora 14:58

intalnirea-motilor-2016-durapiatraÎn acest sfârșit de săptămână se va desfășura în localitatea hunedoreană Dupăpiatră cea de-a 44-a ediție a manifestării patriotice denumite ,,Întâlnirea moților cu istoria” – eveniment prin care se omagiază lupta eroică a localnicilor din timpul Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania, condusă de Avram Iancu.  

Localitatea Dupăpiatră este situată în comuna Buceș – ,,la poarta de est a Țării Zarandului”- iar în perioada 1848-1949 moții conduși de Avram Iancu au luptat aici eroic împotriva armatei maghiare conduse de Hatvany, evenimentul fiind sărbătorit prin tradiție în prima duminică din luna iulie. În acest an, manifestările sunt organizate de Instituția Prefectului județului Hunedoara, Primăria și Consiliul Local Buceș, în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Artei și Culturii Tradiționale Hunedoara, având programate activități pe perioada a două zile.

Sâmbătă, 2 iulie,  programul este dedicat tineretului și cuprinde foc de tabără, foc de artificii și discotecă în aer liber, iar duminică dimineața, de la ora 10, vor începe manifestările patriotice dedicate acestui eveniment. Acestea vor cuprinde depunere de coroane la ,,Crucea Iancului”, un parastas religios, exerciții militare, evocări istorice grupate sub denumirea ,,Contribuția moților la apărarea gliei strămoșești” și un îndelung spectacol folcloric având ca invitați speciali pe Irina Loghin, Ciprian Roman și Ansamblul de cântece și dansuri populare ,,Cumetrițele” din Republica Moldova.

Pentru a ajunge la locul evenimentului, principalul drum de acces este DN 74 Abrud-Brad, iar din centrul comunei Buceș se continuă aproape 10 km pe DJ 742A, distanța Abrud-Dupăpiatră fiind de aproximativ 30 km.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 94 ori

Mâine și poimâine, în localitatea hunedoreană Dupăpiatră, are loc manifestarea patriotică „Întâlnirea moților cu istoria”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *