campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Marşul Naţional Avram Iancu, uvertura marii sărbători de la Ţebea

Marşul Naţional Avram Iancu, uvertura marii sărbători de la Ţebea

Publicat în 14.09.2013 la ora 12:00

tebeaDuminică, 15 septembrie 2013, de la ora 11.00, la Ţebea, judeţul Hunedoara, locul unde este înmormântat Avram Iancu, se vor desfăşura „Serbările Naţionale – Ţebea 2013”, închinate memoriei marelui erou naţional, conducătorul Revoluţiei din anul 1848 din Transilvania.

Acest eveniment este prefaţat de un marş organizat de Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România şi director general al revistei „Ideea”, pe traseul Vidra de Sus – Ţebea, în care românii sunt invitaţi să parcurgă pe jos aproape 100 de kilometri. Marşul care se desfăşoară între 9-14 septembrie 2013 pe traseul Avram Iancu – Câmpeni – Abrud – Ciuruleasa – Buceş – Mihăileni – Crâşcior – Brad – Ţebea, este sprijinit de Patriarhia Română, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Devei şi Hunedoarei precum şi de administraţiile localităţilor prin care trece. ”La fiecare oprire în locurile menţionate, la monumentele Eroului Naţional, vor fi slujbe de pomenire iniţiate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române cu Binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Se vor aprinde lumânări, cei prezenţi vor evoca viaţa şi faptele Crăişorului Munţilor, timp în care vor răsuna clopotele. La Ţebea, ultima localitate pe harta Marşului Naţional Avram Iancu, vom sosi în după-amiaza zilei de 14 septembrie 2013, unde vom face de gardă la mormântul Eroului, până în dimineaţa zilei de 15 septembrie”, a precizat Laurian Stănchescu.
Ceremonia de începere a marşului a avut loc la Casa memorială din comuna Avram Iancu, în dimineaţa zilei de 9 septembrie când au fost trase clopotele, s-a oficiat o slujbă de pomenire, au ţinut discursuri despre viaţa şi lupta eroului primarul Sandu Heler, poetul Stănchescu şi alţi invitaţi. Prima oprire a fost Câmpeni, în aceeaşi zi, la ora 15.00, unde participanţii la marş, printre care se regăsea consilierul judeţean Virgil Nariţa, au fost întâmpinaţi de către primarul Ioan Călin Andreş, în fruntea unui grup de adevăraţi patrioţi locali, iar din partea Consiliului Judeţean Alba a fost prezent vicepreşedintele Florin Roman. După slujba religioasă de pomenire, în faţa celor prezenţi au vorbit primarul Ioan Călin Andreş, vicepreşedintele Florin Roman, poetul Laurian Stănchescu şi alţi invitaţi. Festivitatea s-a încheiat cu depunere de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu în sunete de tulnic interpretate de grupul „Moaţele” al Casei de Cultură Câmpeni. Următoarea oprire a fost marţi, 10 septembrie, la ora 12.00, în oraşul Abrud, unde participanţii la marş au fost întâmpinaţi de primarul Nicolae Simina şi numeroase autorităţi locale în parcul din centrul oraşului, în faţa statuii lui Avram Iancu. A urmat miercuri, 11 septembrie, la ora 14.00, oprire şi slujbă în Mihăileni. Traseul până la Ţebea mai include următoarele opriri: joi, 12 septembrie, ora 14.00, la Crişcior; vineri, 13 septembrie, ora 10.00, plecarea spre Brad şi sosirea la ora 12.00; sâmbătă, 14 septembrie, ora 11.00 – Brad, ceremonia dedicată lui Avram Iancu în faţa monumentului din centrul oraşului după care urmează plecarea spre Ţebea. „Propun ca Testamentul lui Avram Iancu să fie declarat oficial text sacru al Patrimoniului Spiritual Românesc. Nimic nu este mai onorant pentru conducătorii noştri decât să aibă o asemenea călăuză. Este cu mult mai presus de fire să împlineşti mai întâi visul unui om. Nu este înjositor să urmezi o asemenea credinţă, care a înflorit şi îşi scutură mereu floarea deasupra morţii şi a mormântului lui Iancu. Cât de frumos împlineşte lumânarea alte credinţe, alte vise şi alte rugăciuni decât ale ei! Avram Iancu a fost o astfel de lumânare, Sfânt Popor Român!”, a transmis românilor poetul Laurian Stănchescu.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 618 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.