campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Microhidrocentrale în construcţie în apropierea oraşului Câmpeni

Microhidrocentrale în construcţie în apropierea oraşului Câmpeni

Publicat în 09.10.2013 la ora 14:00

microhidrocentralaÎn prezent, în apropierea oraşului Câmpeni se află în fază de construcţie două microhidrocentrale care vor produce energie electrică, investiţii ale unor firme private din ţara noastră care au plănuit finalizarea acestora în acest an.

Ulterior, energia electrică produsă va fi livrată prin reţeaua de distribuţie a Electrica S.A. sistemului energetic naţional şi vândută pe bursă clienţilor interesaţi. Microhidrocentrala mai mare, cu o putere de peste 2 MW, se află sub barajul de la Mihoieşti, locul în care se unesc Arieşul Mare şi Arieşul Mic. Conform proiectului, construcţia acesteia a demarat în luna iunie, în această lună ar trebui finalizată, iar producţia efectivă de energie va începe în acest an. În ultimii ani, la acest baraj care alimentează cu apă oraşul Câmpeni şi comuna Bistra, s-au executat o serie de lucrări de consolidare şi s-a construit o poartă mecanică prin care să se controleze cât mai uşor nivelul apei acumulate, alte lucrări urmând a se realiza în continuare în funcţie de finanţările primite.
Cealaltă microhidrocentrală – cu o putere mai mică, de 900 KW – se va realiza în satul Valea Bistrei care aparţine administrativ de oraşul Câmpeni, lângă unul din drumurile forestiere care fac accesul spre Muntele Mare. Construcţia acesteia este planificată în acest an în intervalul aprilie-decembrie, iar livrarea de energie electrică ar trebui să se facă până la sfârşitul anului. Barajul de captare a apei a fost construit la circa 5 kilometri în amonte, la confluenţa a două pâraie, iar apa coboară până în centrală prin galerii, diferenţa de nivel între baraj şi centrală fiind de 140 de metri.
Referitor la acest aspect, este de precizat faptul că şi în comuna Bistra este depus un proiect de construcţie a unei microhidrocentrale pe pârâul Valea Mare, dar deocamdată proiectul este oprit din cauze ce ţin de firma investitoare.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 672 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.