Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Miercuri, 26 ianuarie 2023, la Școala Gimnazială Câmpeni a avut loc prima ediție a „Festivalului de Teatru Școlar”

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, 26 ianuarie 2023, la Școala Gimnazială Câmpeni a avut loc prima ediție a „Festivalului de Teatru Școlar”.

„Nu avem voie sa ne plângem ca noua generație nu este interesată de cultură, dacă noi ca și adulți nu îi ghidăm în a descoperi frumosul, arta, calitatea, cultura. Am organizat acest festival din dorința de a oferi acestor copii alternativă la utilizarea excesivă a gadgeturilor, dar încă și mai important din dorința de a le deschide orizonturi noi, atât de importante pentru dezvoltarea lor culturală și emoțională, pentru ca prin teatru, învață sa exprime emoții, trăiri, dar in aceeași măsura sa fie creativi și bucuroși”, a declarat prof. Pașca Ioana Maria.

Ariesanu Liliana, directorul Școli Gimnaziale a spus că “este foarte important sa antrenam abilitatea copiilor de al vorbi public, de a se exprima fără inhibiții și trac, iar teatru stea aceasta putere minunata asupra copiilor.

„Acest eveniment m-a bucurat atât pe mine cât și pe elevii mei, m-a încântat entuziasmul cu care aceștia au primit ideea participării, bucuria cu care s-au pregătit și încântarea de a fi pe scenă. Cred cu tărie ca astfel de evenimente sunt benefice pentru elevii noștri”, a spus și Rebeca Ignat, profesor la Colegiul Național George Coșbuc, Cluj Napoca.

De asemenea prof. Pașca Ioana, a spus ca prima ediție a fost una pilot, dar succesul ei, o determină să își dorească ca ediția a doua să fie mult mai amplă, extinzându-se la nivel cât mai larg.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Modele de SUBIECTE la Evaluarea Națională din anii trecuți | campeniinfo.ro

Publicat

în

EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a | campeniinfo.ro

Evaluarea Națională reprezintă examenul cel mai important pentru absolvenții clasei a VIII-a, el determinând la ce liceu vor urma elevii să își continue studiile, în următorii ani de pregătire.

Programele de examen pentru disciplinele limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară, limba şi literatura maghiară maternă, limba şi literatura germană maternă, limba şi literatura sârbă maternă, limba şi literatura slovacă maternă, limba şi literatura croată maternă, limba şi literatura italiană maternă, limba şi literatura rromani maternă, limba şi literatura ucraineană maternă.

Vezi aici: Modele de SUBIECTE Evaluare Națională 2023

Disciplinele la care se susțin probe pentru Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a sunt:

 • Limba și literatura română
 • Limba și literatura maternă — doar pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă
 • Matematică

Limba și literatura română are, în cadrul evaluării naționale de la finalul clasei a VIII-a, statut de disciplină obligatorie.

Proba de evaluare de limbă și literatură română se face după două tipuri de conținut, combinate într-o singură foaie de examen, după cum urmează:

Unitățile de conținut care privesc domeniul limba română au în vedere abordarea funcțională și aplicativă a elementelor de construcție a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor și pe utilizarea lor corectă și adecvată în propria exprimare scrisă. Sarcinile de lucru vizează exerciții de tip analitic (de recunoaștere, de grupare, de motivare, de descriere, de diferențiere) și de tip sintetic (de modificare, de completare, de exemplificare, de construcție), de subliniere a valorilor stilistice și de evidențiere a aspectelor ortografice și de punctuație, în situațiile care impun o asemenea abordare.

Unitățile de conținut ale domeniului lectură prezintă sarcini de lucru care implică cerințe care privesc înțelegerea unui text dat, literar sau nonliterar (identificarea ideilor principale, a unor trăsături generale și particulare ale textului și exprimarea unui punct de vedere asupra acestora etc.), precum și redactarea de către elev a unor compuneri vizând scrierea despre un text literar sau nonliterar (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a unor secvențe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.).

De asemenea, sarcinile de lucru vor avea în vedere evaluarea competențelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentată a unui punct de vedere privind textul studiat sau la prima vedere, motivarea apartenenței la un gen literar sau la o specie literară), reflexive și imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente, evidențierea trăsăturilor unui obiect într-o descriere, scurte narațiuni, continuarea logică a unor dialoguri etc.)

În cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, matematica are statut de disciplină obligatorie. Programa după care se realizează subiectele este cea din Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 4431/29.08.2014.

Competențele generale evaluate de către evaluarea la matematică sunt:

 • Identificarea unor date și relații matematice și corelarea lor în funcție de contextul în care au fost definite;
 • Prelucrarea datelor de tip cantitativ, calitativ, structural, contextual cuprinse în enunțuri matematice;
 • Utilizarea algoritmilor și a conceptelor matematice pentru caracterizarea locală sau globală a unei situații concrete;
 • Exprimarea caracteristicilor matematice cantitative sau calitative ale unei situații concrete și a algoritmilor de prelucrare a acestora;
 • Analizarea și interpretarea caracteristicilor matematice ale unei situații-problemă;
 • Modelarea matematică a unor contexte problematice variate, prin integrarea cunoștințelor din diferite domenii.
 • Elevilor aparținând minorităților naționale care au urmat în limba maternă cursurile disciplinelor la care se susțin probe li se asigură subiectele de matematică atât în limba în care au studiat cât și în limba română.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Echipa de fotbal feminin din Bistra, campioana județului Alba în cadrul competiției școlare ONSȘ – Cupa Tymbark Junior

Publicat

în

În 12 martie 2023, la Cîmpeni, s-a desfășurat etapa județeană la fotbal fete, clasele V-VI, din cadrul competiției școlare ONSȘ- Cupa Tymbark Junior.

În competiție au intrat trei echipe: Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, Școala Gimnazială Petrești  și Școala Gimnazială Bucerdea Granoasă.

Partidele de fotbal s-au jucat între:

 • Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra – Școala Gimnazială Petrești, rezultat 4 – 0
 • Școala Gimnazială Petrești – Școala Gimnazială Bucerdea Granoasă, rezultat 2 – 1
 • Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra – Școala Gimnazială Bucerdea Granoasă, rezultat 5 – 0

Clasamentul final arată astfel:

Locul I – Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra

Locul II- Școala Gimnazială Petrești

Locul III – Școala Gimnazială Bucerdea Granoasă

Fetele de la Bistra au devenit astfel campioanele județului Alba și s-au calificat pentru faza interjudețeană.

Din echipa de la Bistra fac parte jucătoarele: Râșteiu Ioana, Râșteiu Georgiana, Roman Sorina, Adam Diana, Bârla Mădălina, Râșteiu Mihaela, Orlea Teodora, Fudrui Nicoleta.

Echipa de la Bistra este antrenată de prof. Boca-Dandea Tiberiu.

„Le felicit pe fete pentru efortul depus și rezultatele obținute. Sunt mândru de ele, au jucat foarte bine. Le mulțumesc părinților pentru colaborarea și înțelegerea de care dau dovadă, cadrelor didactice și doamnei doctor pentru sprijinul lor. Și nu în ultimul rând, îi mulțumesc domnului primar al comunei Bistra, Traian Gligor care ne susține și tuturor celor care s-au implicat pentru ca sportul în comuna noastră să performeze. Domnul primar este un iubitor al sportului în general și al fotbalului în mod deosebit, un sport pe care l-a practicat în tinerețe. Împreună cu el, am hotârăt că este important să dezvoltăm sportul și să facem ceva pentru copiii și tinerii din comuna noastră”, afirmă prof. Tiberiu Boca, antrenor al echipei de fotbal a CSC Bistra.

„Sunt bucuros și onorat că aceste fete minunate au câștigat și s-au calificat pentru faza interjudețeană. Sunt convins că  vor reprezenta cu cinste comuna și la următoarea competiție. Au tot sprijinul și respectul meu pentru munca lor. Le felicit pe jucătoare, pe antrenorul Tiberiu Boca și pe toți cei care contribuie la aceste rezultate deosebite care duc la promovarea imaginii comunei noastre. Tibi este un descoperitor de talente și omul care se luptă cu îndârjire, ca Bistra să fie campioană. Fotbalul feminin a devenit în ultimii ani un fenomen și a câștigat tot mai multă popularitate”, declară Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Echipele de fotbal din comuna Bistra, fete și băieți rivalizează în planul performanțelor obținute cu echipe din orașe mari ale României. Bistra este recunoscută deja în domeniul sportiv prin performanțele obținute de echipele Clubului Sportiv Comunal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevi de la Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni, în vizită de documentare și formare la Universitatea „1 Decembrie 1918” sin Alba Iulia

Publicat

în

Elevi de clasa a XII-a, de la Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni, s-au aflat joi, 2 martie 2023, într-o vizită de documentare și formare la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Aceștia au participat, alături de studenți de la specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor și de reprezentanți ai Ligii Studenților, la o dezbatere tematică, urmată de o activitate practică de seminar, pentru a afla ce înseamnă să fii ghid turistic local în Cetatea Alba Carolina.

Elevii s-au bucurat de expertiza profesorilor universitari și de ghidajul prin Cetate realizat de către unul dintre masteranzii specializării Administrarea Afacerilor în Comerț, Turism și Servicii, care lucrează și este renumit, deja, în acest domeniu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni