campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Mii de moți participă la Câmpeni la un nou miting de protest împotriva exploatării cu cianuri de la Roșia Montană

Mii de moți participă la Câmpeni la un nou miting de protest împotriva exploatării cu cianuri de la Roșia Montană

Publicat în 19.10.2013 la ora 15:21

campeni-miting-19-oct-2013Mai bine de 2.000 de persoane erau prezente chiar înainte de ora de începere a mitingului împotriva proiectului de la Roșia Montană organizat sâmbătă, 19 octombrie 2013, la Câmpeni.

În fața statuii lui Avram Iancu s-au strâns agricultori din Munții Apuseni, veniți călare și cu căruțele trase de boi sau cai, îmbrăcați în costume populare, cu toții având un singur gând: să atragă atenția autorităților că Apusenii nu sunt de vânzare și nici viața celor ce locuiesc aici!

Mitingul a început la ora 14.00 cu o slujbă religioasă ținuta de preotul Cristian Motora, urmată de depunerea unei coroane de flori la statuia lui Avram Iancu. Participă și reprezentanți ai Asociației ”Avram Iancu”, alături de Gheorghe Funar. Au sosit și delegații de tineri ecologiști din mai multe județe, în special din Cluj iar numărul participanților se mărește continuu, pe măsură ce ajung la Câmpeni și locuitori din toate comunele învecinate.

Anunțul mobilizator al organizatorilor mitingului – Fundația Pro Munții Apuseni a fost: ”Iată, Moţii se ridică! Şi noi suntem chemaţi să-i sprijinim! Sâmbătă, 19 octombrie, ora 14.00, la Câmpeni, SOLIDARITATEA noastră, a tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie, vârstă, gen sau condiţie socială, va zdrobi această companie criminală şi pe toţi lingăii ei. Atenţie, preşedinţi, guvernanţi şi parlamentari: buciumul sună! Moţii ies la luptă! Şi noi suntem cu ei!”, astfel sună ”chemarea” celor din Câmpeni.

Organizatorii mitingului au mai spus că ”Cel mai intens mediatizat argument al Roşia Montană Gold Corporation a fost, întotdeauna, cel al locurilor de muncă. El a fost recitat, cu slugărnicie, de toţi politicienii care au reprezentat interesele RMGC în primării, consilii locale, prefecturi, Parlament, Guvern şi Preşedinţie. Chiar dacă ştiau, cu toţii, că nişte mineri de subteran nu au cum să lucreze într-o mină de suprafaţă… Dar aceste slugi ale RMGC au uitat că pe Valea Arieşului trăiesc 15.000 de crescători de animale, zeci de proprietari de pensiuni şi aproape 1000 de oameni care depind de locurile de muncă la fabricile de mobilă din Câmpeni, Moţi care nu aveau de gând să stea la nesfârşit să privească la distrugerea vieţilor şi gospodăriilor lor de către lăcomia Corporaţiei şi corupţia clasei politice!”.

Mitingul poate fi urmarit live AICI

Acest articol a fost citit de 2319 ori

Comentarii

Comentarii

5 Comentarii la Mii de moți participă la Câmpeni la un nou miting de protest împotriva exploatării cu cianuri de la Roșia Montană

 1. Antonia Irina Răspunde

  20.10.2013 la 0:53

  ,,Dar aceste slugi ale RMGC au uitat că pe Valea Arieşului trăiesc 15.000 de crescători de animale, zeci de proprietari de pensiuni şi aproape 1000 de oameni care depind de locurile de muncă la fabricile de mobilă din Câmpeni, Moţi care nu aveau de gând să stea la nesfârşit să privească la distrugerea vieţilor şi gospodăriilor lor de către lăcomia Corporaţiei şi corupţia clasei politice!”, un discurs frumos construit, dar FALS. La Roşia Montană, nimeni nu este sluga nimănui, la Roşia Montană există oameni care cunosc semnificaţia cuvântului COMUNITATE, spre deosebire de alţii…De ce sunt plătiţi oamenii care vin la protest la CÂMPENI, de ce nu vin de bunăvoie, au nevoie de puţină încurajare financiară?! La Roşia Montană, oamenii participă la protest fără a fi plătiţi de nimeni. FABRICILE DE MOBILĂ, zici că ar fi 100 de fabrici, de ce nu le emnumeraţi aici, sau e mai simplu să folosim doar pluralul substantivului FABRICĂ, nu?!

 2. nicoleta Răspunde

  04.11.2013 la 10:45

  Suntem vai și amar de capul nostru. Dacă nu există nicio producție, de unde să avem? Pur și simplu autoritățile nu văd cât de grea este situația noastră. Ne dorim repornirea mineritului în Apuseni pentru că mineritul aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masă oamenilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară.Roșia Montană are nevoie de minerit de locuri de munca. Și România are nevoie de minerit, tocmai pentru că 78% din beneficiile economice ale proiectului minier vor rămâne în țara noastră. Sunt locuri de muncă pentru români, taxe și impozite pe care le încasează statul român, se va lucra cu firme românești și antreprenori români.

 3. motul Răspunde

  22.11.2013 la 21:45

  Chiar daca suntem vai si amar de capul nostru,nu avem nevoie de un proiect gigant care transforma Apusenii intr-o balta cianurata mai mare decat Monaco si o colonie furnizoare de materii prime pe urmatorii 20 ani,dupa care canadienii pleaca spre alte zari si noi ramanem mai saraci si mai bolnavi si cu aurul luat .

 4. Edy Sarbu Răspunde

  28.11.2013 la 14:48

  Fără investiţii în domenii strategice – infrastructură, industrie sau exploatarea resurselor naturale, ţara noastră riscă să se blocheze în forţa centrifugă a crizei economice.

 5. Eugen Sarbu Răspunde

  02.01.2014 la 23:00

  Proiectul minier Rosia Montana reprezinta singura posibilitate pentru locuri de munca in zona, in urmatorii zece ani.Proiectul este localizat intr-o zona miniera complet distrusa, pentru care Romania nu ar fi avut niciodata resurse sa o scoata la lumina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.