campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Modernizăm infrastructura, susţinem cultura şi sportul pentru a face din Bistra o comună cât mai atractivă

Modernizăm infrastructura, susţinem cultura şi sportul pentru a face din Bistra o comună cât mai atractivă

Publicat în 21.03.2016 la ora 12:30

traian gligor-primar bistra●Interviu cu Traian GLIGOR, primarul localităţii

Primarul Traian Gligor este la al treilea mandat. Înainte de a veni la conducerea comunei, el a lucrat aproape 7 ani în primărie. Experienţa lui în administraţia publică i-a fost de folos în munca cu oamenii.
– Domnule primar, aş dori să abordăm împreună atât investiţiile importante finalizate sau în curs de realizare în comună, precum şi planurile de viitor pe care le aveţi. Pentru că infrastructura este importantă, haideţi să vorbim pentru început despre acest subiect.
– Cea mai mare investiţie din comună pe care mă bucur că am reuşit să o accesez  este asfaltarea DC 97 Bistra – Poiană. Peste 2000 de localnici vor beneficia de acest drum. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 22.407.756,00 lei. Lucrările au demarat în luna noiembrie a anului trecut. Proiectul prevede asfaltarea în întregime a Drumului Comunal DC 97 Bistra – Poiană în lungime de 10 km, realizarea de rigole, ziduri de sprijin, reabilitarea primelor 2 poduri dar şi demolarea şi refacerea în totalitate a  celorlalte  2  poduri de pe acest  drum. Drumul DC 97 Bistra – Poiană este important şi din punct de vedere economic. Acesta facilitează şi  accesul către siturile Natura 2000 din Masivul Muntele Mare, punând astfel în valoare şi potenţialul turistic al zonei.
– Ce alte obiective pe acest domeniu consideraţi că trebuie menţionate?
– Aş vrea să amintesc finalizarea proiectului integrat, finanţat prin PNDR, prin care s-au asigurat: reţele de canalizare, staţia de epurare, asfaltarea de străzi, înfiinţarea centrului de conservare şi promovare a patrimoniului cultural tradiţional, înfiinţarea centrului de îngrijire copii After School. De asemenea, finalizarea lucrărilor de construire a podului rutier de la Lunca Largă, extinderea iluminatului public, reabilitarea şi extinderea părculeţului de joacă pentru copii, modernizarea bazei sportive sunt alte investiţii finalizate şi de care oamenii din comună pot beneficia de acum înainte.
– Cum aţi reuşit să realizaţi toate aceste lucrări? Aţi întâmpinat şi obstacole?
– Din nefericire, da. Cu câteva dintre străzi am avut probleme. Deoarece o parte din lungimea lor nu era cuprinsă în domeniul public, nu am putut obţine finanţare pe bani europeni decât pe porţiunea care era cuprinsă în acte. Dar am găsit soluţia. Diferenţa o finanţăm de la bugetul local. Am făcut acest lucru după ce la finalul anului trecut ni s-a permis acest lucru. După finalizarea lucrărilor pe Măsura 322 am putut modifica domeniul public, de asta am întârziat puţin cu aceste lucrări.
– Ce ne puteţi spune despre reparaţiile curente la drumurile din comună?
– Avem 96 de drumuri comunale şi săteşti cuprinse în domeniul public, cu o lungime totală de peste 200 de km. Toate sunt importante, dar ne vom ocupa cu prioritate de cele mai tranzitate şi de cele  care deservesc cei mai mulţi locuitori. În acest sens, pentru a reduce timpul alocat procedurii de achiziţii publice, preferăm să organizăm licitaţii publice privind acordul-cadru, care vizează reparaţiile de drumuri în comuna noastră.  Aş vrea să amintesc şi faptul că Bistra are deja un buldoexcavator şi un  încărcător frontal şi ne-am propus să achiziţionăm în acest an o autobasculantă şi un compactor. Toate acestea sunt utile pentru a răspunde cu promptitudine solicitării cetăţenilor din comună şi pentru a reduce costurile cu reparaţiile curente necesare.
– Aţi amintit şi iluminatul public printre investiţiile importante.
– Da. Este o prioritate pentru comună. În acest domeniu, în fiecare zi există câte ceva de făcut. De aceea îi rog pe localnici să fie înţelegători şi îi asigur că la final vor avea o reţea de iluminat public europeană. În sensul reducerii costurilor cu iluminatul public am optat pentru mai multe becuri în comună, dar de o putere mai mică.  Astfel încercăm să acoperim, să iluminăm  o suprafaţă cât mai mare din comună, cu costuri  pe care să le putem suporta de la bugetul local. Aş vrea să le transmit cetăţenilor din Gârde, Creţeşti, Lunca Merilor etc. că extinderea iluminatului în zonele lor va continua.
– Haideţi să vorbim şi despre partea de cultură şi sport.
– Principalul lucru în acest domeniu este reactivarea Corului Mixt din Bistra după 24 de ani de tăcere. Mi-am dorit demult să reînvie această tradiţie. Şi aş vrea să amintesc şi obiceiul de Paşti cunoscut sub denumirea de Prăgşor, un obicei înregistrat la OSIM şi în organizarea căruia m-am implicat de când sunt primar. Este un obicei nemodificat de mai bine de 250 de ani, cu care comunitatea se mândreşte datorită unicităţii lui. Zilele Comunei Bistra au trecut deja de a zecea ediţie. “Mişcare şi tradiţie la Bistra”, care include competiţii sportiv-distractive şi unde am implicat şcoala din comună şi menţionez aici organizarea de campionat de şah, alegerea primarului pentru o zi, campionat de fotbal, dar şi păstrarea de către copii a tradiţiilor acestei comune prin organizarea unor şezători dar şi a altor activităţi specifice prezentate la această manifestare. În ceea ce priveşte partea sportivă, avem campionatul local de fotbal, participarea la Campionatul Munţilor Apuseni la Fotbal dar şi la alte competiţii organizate de AJF Alba. O noutate pentru noi este faptul că în acest an ne-am propus să participăm la Festivalul concurs “Cultură pentru cultură” organizat de Consiliul Judeţean Alba.
– Ce vă propuneţi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii din comună?
– O să înfiinţez comitete cetăţeneşti din care vor face parte localnici care să reprezinte fiecare zonă a comunei. Asta pentru că fiecare cunoaşte problemele specifice zonei lor. Împreună cu ei voi lua cele mai bune decizii şi vom stabili priorităţile. Aceste comitete vin în completarea consiliului local.
– Ce le transmiteţi localnicilor în prag de primăvară?
– Având în vedere că suntem în perioada Postului Mare, vreau să îi asigur că tot ceea ce fac este cu credinţa de mai bine pentru ei şi pentru comună. Împreună vom putea rezolva rând pe rând toate problemele comunităţii. Avem nevoie de continuitate, de înţelegere şi ajutor ca într-o familie. Eu îi consider pe toţi localnicii din Bistra familia mea. Sunt bucuros când ei vin la mine şi îi pot ajuta. Uşa mea le este mereu deschisă. Nu mă supăr nici când mă dojenesc şi iau din sfaturile lor tot cea ce este de folos şi pun în practică. Pentru că de fapt, eu consider că noi conducem împreună această comună, ca o adevărată echipă.

I. B.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 97 ori

Modernizăm infrastructura, susţinem cultura şi sportul pentru a face din Bistra o comună cât mai atractivă
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.