campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Muzeul Etnografic din Lupșa este în pericol să rămână fără celebra colecție, ca urmare a unor decizii luate la nivelul administrației local

Muzeul Etnografic din Lupșa este în pericol să rămână fără celebra colecție, ca urmare a unor decizii luate la nivelul administrației local

Publicat în 27.09.2017 la ora 21:49

Monica Rotaru, fiica învățătorului Pamfil Albu, întemeietorul muzeului, nu mai este dorită ca muzeograf, calitate pe care o ocupă de 40 de ani.

”Azi se caută ca această valoroasă colecţie de familie să fie înstrăinată către persoane care nu au legatură nici cu familia, nici cu colecţia, nici măcar cu dragostea și interesul, manifestate de cei din familia Albu, în scopul păstrării, dezvoltării şi valorificării acestui tezaur existent la Lupșa. Pentru a evita distrugerea muncii a trei generaţii, urmașii celor care au colectat și organizat această colecţie se văd obligaţi să retragă toate piesele personale adunate de către Pamfil Albu, să găsească o altă locaţie de expunere și prezentare, cȃt și de dezvoltare în scopul pentru care a fost creată, astfel încȃt și generaţiile viitoare să poată vedea viaţa și etapele de dezvoltare a satului romȃnesc în decursul timpului”, spune Monica Rotaru.

Fiica lui Pamfil Albu are 65 de ani și a ieșit la pensie în anul 2015. A dorit să continue să se ocupe de muzeu, chiar și gratuit, însă a fost refuzată. Anul trecut a existat chiar și un proiect de hotărâre în acest sens în Consiliul local, dar a fost respins de majoritatea aleșilor.

În august 2017, Primăria Lupșa a organizat un concurs pentru ocuparea postului de muzeograf, despre care Monica Rotaru afirmă că trebuia să fie cu ”dedicație”. Au putut participa la concurs candidații cu studii de filologie sau istorie, care să dețină cunoștințe de operare pe calculator.

Femeia în vârstă de 65 de ani spune că, deși s-a pensionat în 2015, ea a continuat să meargă la muzeu și să îi primească pe vizitatori, lucru pe care îl va face și în continuare.

”Împreună cu frații mei am decis că nu vom renunța la colecția din muzeu. A fost adunată cu atâta trudă de tatăl nostru și vrem să ducem tradiția mai departe, ca un membru al familiei să se ocupe în continuare. Nu vrem să vină altcineva necunoscut și să o distrugă. Eu o să merg până mai pot, apoi vreau să îl aduc pe fiul meu care este acum plecat în străinătate. Dacă nu ne vor lăsa în clădirea de acum o să mutăm colecția într-o casă veche pe care o avem”, a completat Monica Rotaru.

Primarul comunei, Dănuț Bârzan, afirmă că o colaborare cu Monica Rotaru este necesară, dar din punct de vedere legal nu se mai poate. ”O înțeleg sufletește pentru că a lucrat atâția ani acolo. Imaginea muzeului și a învățătorului Pamfil Albu va avea mult de suferit dacă se întâmplă ceva cu colecția. Cel mai bine este ca aceasta să rămână acolo unde este acum. Împreună cu alte primării am decis, recent, la Zlatna, să înființăm o asociație intercomunitară prin care să se promoveze cultura și tradițiile zonei. În cadrul acesteia îi vom găsi un loc și doamnei Monica Rotaru”, a afirmat primarul Dănuț Bârzan.

Dorin Ţimonea

Acest articol a fost citit de 145 ori

5.0
01

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.