campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » O tradiție veche de peste un secol va fi reînviată, după o pauză de mai bine de 20 de ani, la Bistra

O tradiție veche de peste un secol va fi reînviată, după o pauză de mai bine de 20 de ani, la Bistra

Publicat în 18.02.2016 la ora 19:57

corul-plugarilor-bistraEste vorba despre ”Corul plugarilor”,  pe care primarul comunei Bistra, Traian Gligor, a reușit să îl readucă în actualitate, printr-un proiect cu finanțare europeană. Relansarea corului ar urma să aibă loc în acest an, chiar de ziua comunei.

„Mi-am dorit demult să reînvii această tradiţie. Dacă nu aş fi implementat acest proiect cu finanţare europeană, nu aş fi putut realiza acest vis. În luna decembrie 2015, datorită faptului că am putut debloca posturile, am organizat concurs pentru dirijor, primul post scos de fapt la concurs. Aşa am reuşit să angajez dirijor”, a declarat primarul comunei Bistra, Traian Gligor, cel căruia îi aparține ideea relansării corului.

„Mulţumesc domnului primar pentru consecvenţă şi apreciez faptul că nu s-a dat bătut şi a reuşit să reactiveze corul. Sper ca împreună cu iubitorii cântului coral, prin pasiune, dragoste pentru cânt şi participare activă la repetiţii, să continuăm această minunată tradiţie culturală”, spune dirijorul Gelu Muntea.

Corul Mixt din Bistra datează din anul 1892. Întemeietorul corului, numit iniţial „Corul plugarilor”, a fost preotul Petru Simu.

Corul a funcţionat până în 1992, la sărbătorirea centenarului, fiind condus în acel moment de profesorul Gheorghe Burz. În cea mai strălucită perioadă de activitate, corul a fost condus de dirijorul Iuliu Coroiu.

„L-am reactivat după 24 de ani. Mă bucur că am reuşit. Le mulţumesc foştilor membri ai corului că au răspuns prompt invitaţiei noastre de a cânta din nou şi într-un număr atât de mare. Avem şi membri noi în cor. Cel mai tânăr participant are 12 ani, iar cel mai vârstnic peste 80 de ani. Sunt sigur că acest cor va face cinste comunei”, ne spune edilul.

Corul din Bistra poartă numele lui Nicodim Ganea – folclorist, muzician, compozitor şi poet născut în vatra satului. El a fost membru activ în cor de la vârsta de 14 ani, fiind instruit în tainele muzicii de preotul Petru Simu, întemeietorul corului, devenind în scurt timp ajutorul acestuia. Nicodim Ganea a fost supranumit şi Doinitorul Munţilor de Piatră, iar talentul său a depăşit graniţele locurilor natale.

Primarul Traian Gligor spune că în acest an, de Ziua comunei Bistra, vechiul cor va preda ştafeta celui nou.

Acest articol a fost citit de 137 ori

O tradiție veche de peste un secol va fi reînviată, după o pauză de mai bine de 20 de ani, la Bistra
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.