campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » O viitură a blocat 9 speologi în Peștera ”Huda lui Papară”, din Munții Apuseni

O viitură a blocat 9 speologi în Peștera ”Huda lui Papară”, din Munții Apuseni

Publicat în 22.08.2016 la ora 17:30

huda-lui-papra-2016Un echipaj de la Salvamont Aiud, împreună cu o echipă de la Salvaspeo Cluj au intervenit, în cursul acestei după-amiezi, pentru salvarea a nouă speologi rămași blocați de o viitură, în Peștera ”Huda lui Papară”, din Munții Apuseni.

Potrivit unui apel făcut la 112, în peşteră au rămas blocate nouă persoane, surprinse de debitul crescut al apei, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea Alba, Alina Marescu.

Doi speologi de la Salvaspeo Cluj urmează să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua situaţia din interiorul peşterii. ISU a trimis în apropiere de peşteră o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD, a menţionat Marescu.

Tot ca urmare a precipitaţiilor, traficul pe DN 75, care face legătura între Câmpeni şi Turda, a fost întrerupt luni în zona localităţii Sălciua, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanţi, în urma precipitaţiilor.

Circulaţia a fost reluată la scurt timp pe un sens de mers, a menţionat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminiţa Prodan.

În urmă cu şase ani, trei speologi au rămas blocaţi, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului, tot în urma unei viituri.

Huda lui Papară, una dintre cele mai interesante peșteri din Munţii Apuseni

Situată în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, este considerată una dintre cele mai interesante peşteri din Munţii Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă şi denivelată peşteră din Munţii Trascăului. Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat şi cartat peştera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie ‘Polaris’ Blaj a început explorarea şi recartarea peşterii, reuşind în 1986 să realizeze amenajarea turistică. De câţiva ani, peştera nu mai poate fi vizitată.

UPDATE: Echipele de salvare au comunicat că toate cele 11 persoane sunt în afara pericolului. Prima persoană a fost scoasă din peșteră la ora 20.50. Acțiunea de recuperare a turiștilor s-a finalizat în jurul orei 22.00.

”În data de 22 august a.c., în jurul orei 15.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba a fost anunțat, printr-un apel pe numărul unic 112, despre faptul că doi speologi și alte nouă persoane au intrat în Peștera Huda lui Papară, dar nu au mai ieșit.

Din informațiile furnizate de către apelant, persoanele au rămas blocate în interiorul galeriei în urma unei viituri cauzată de ploile torențiale căzute în zonă. Amintim faptul că în cursul acestei zile, județul Alba s-a aflat sub atenționări Cod Portocaliu de ploi torențiale, care pe alocuri au ajuns până la 35-40 l/mp, scurgeri de pe versanți și descărcări electrice.

La locul indicat, au fost trimise echipaje de la ISU Alba – Pichetul de pompieri Câmpeni, Salvaspeo Cluj, Salvamont Alba, precum și echipaje din cadrul IPJ Alba și IJJ Alba. Totodată, a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba, care s-a deplasat în zonă, pentru coordonarea acțiunilor de intervenție de la suprafață.

Pentru asigurarea unui răspuns integrat al misiunii, la sediul ISU Alba s-a convocat de urgență Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, fiind desemnat de către domnul secretar de stat dr. Raed Arafat comandant al acțiunii inspectorul șef al ISU Alba, colonel Dorel Sofica, care a coordonat acțiunile de intervenție în afara mediului subteran.

Pentru eficientizarea misiunii de salvare, din ordinul inspectorului general al IGSU, au fost suplimentate echipaje de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.

Totodată, echipajelor de la fața locului li s-au alăturat și forțe suplimentare ale serviciilor Salvaspeo din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.

Comandantul intervenției a fost desemnat domnul Frățilă Gheorghe de la Salvaspeo Cluj, care a coordonat acțiunile de intervenție în mediu subteran speologic.

Pentru salvarea persoanelor rămase blocate în peșteră, au fost angrenate următoarele forțe și mijloace de intervenție:

ISU Alba – 19 pompieri, un medic și un asistent medical (de la UPU Alba) cu 9 autospeciale;

ISU Mureș – 3 pompieri cu 2 autospeciale ( 1 autospecială de transport pentru victime multiple și autospeciala – Punct Mobil de Comanda);

ISU Bihor – 3 pompieri cu 2 autospecială (1 autospecială de transport pentru victime multiple și 1 autospecială de intervenție);

ISU Arad – 2 pompieri cu 1 autospecială;

ISU Hunedoara – 2 pompieri cu 1 autospecială de transport pentru victime multiple;

Salvaspeo Mureș – 2 persoane cu 1 autoturisme;

Salvaspeo Cluj – 2 persoane cu 1 autoturisme;

Salvaspeo Arad – 4 persoane cu 1 autoturisme;

Salvaspeo Hunedoara – 4 persoane cu 1 autoturism;

Salvaspeo Bihor – 5 persoane cu 2 autoturisme;

Salvamont Alba – 12 salvamontiști cu 2 autoturisme;

IJJ Alba – 2 jandarmi cu 1 autospecială;

IPJ Alba – 4 polițiști cu 2 autoturisme.

Intervenția de salvare a fost îngreunată din cauza nivelului mare al apei care a inundat peștera, precum și a zonei greu accesibile din interiorul acesteia. După mai multe ore de intervenție, salvatorii au reușit să ajungă la grupul de turiști, unde au constatat că interior se aflau 11 persoane (doi adulți și nouă adolescenți cu vârste cuprinse între 15-17 ani).

Prin eforturi susținute, în jurul orei 20.50, salvatorii au reușit să recupereze una dintre persoanele aflate în dificultate, în conitnuare acționându-se pentru aducerea la suprafața a întregului grup.

În jurul orei 22.00, salvatorii au reusit să recupereze și ultima persoană aflată în peșteră.

Echipajele SMURD prezente la fața locului au evaluat starea medicală a persoanelor, nefiind nevoie de transportul acestora la unități medicale”, precizează reprezentantul ISU Alba.

ISU Alba a mai anunțat că după furtuna din Apuseni a fost blocat cu aluviuni și DN 75, la Sălciua, unde s-a acționat cu un buldoexcavator pentru degajarea drumului, astfel încât echipele de salvare să poată interveni la peșteră. Drumul a fost curățat parțial în jurul orei 16.00, iar circulația a început să se desfășoare pe un fir.

Peştera de mare atracţie de la Sălciua, ”Huda lui Papară”, a fost închisă în anul 2012. Ea atrage, totuși, vizitatori, atât din pricina periculozităţii ei  odată cu creşterea bruscă a nivelului apei subterane, dar şi din pricina uluitoarei ei frumuseţi şi a faptului că este populată de mari colonii de lilieci. Peștera nu a putut fi străbătută niciodată integral şi au mai fost grupuri de turişti blocaţi în interiorul ei.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 804 ori

O viitură a blocat 9 speologi în Peștera ”Huda lui Papară”, din Munții Apuseni
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.