campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Politică » (P) Alegeri parlamentare 2016 – Naţiunea română l-a recunoscut oficial pe Avram Iancu – martir şi erou al naţiunii!

(P) Alegeri parlamentare 2016 – Naţiunea română l-a recunoscut oficial pe Avram Iancu – martir şi erou al naţiunii!

Publicat în 05.12.2016 la ora 11:00
portret-avram-iancu-noi-2016• Ca român şi ardelean sunt mândru că am avut şansa să particip la adoptarea acestei legi!
„Nu m-am luptat pentru cruci şi favoruri, ci pentru eliberarea naţiunii mele”, îi transmitea Avram Iancu împăratului Francisc Iosef, refuzând decoraţiile imperiale. Pentru noi, ardelenii, aceste cuvinte nu vor fi uitate niciodată! Sunt spusele eroului naţiunii române, Avram Iancu, care a crezut până în ultima clipă a vieţii sale în dorinţele şi năzuinţele românilor, în unitatea acestui popor. Iancu îi spunea împăratului Francisc Iosef: „… distincţia ce mi s-a acordat, pentru care în ceea ce priveşte persoana mea îi mulţumesc Maiestăţii Sale cu toată supunerea, nu o pot primi atâta timp cât acele făgăduieli nu vor fi împlinite şi dorinţele juste ale naţiunei române nu vor fi satisfăcute”. Prin acest gest, Avram Iancu a demonstrat că dorinţele şi năzuinţele românilor nu sunt negociabile, că distincţiile şi decoraţiile primite de la un împărat nu rezolvă problemele românilor!   
• Ce naţiune şi-ar putea dori mai mult de la un conducător!
În noaptea de 9 spre 10 septembrie 1872, Avram Iancu murea pe pripsa casei lui Ioan Stupină, un brutar din Baia de Criş. Iancu nu avea mai nimic asupra lui. Au fost găsite la el numai o năframă zdrenţuită, fluierul de cireş, din care îi plăcea atât de mult să doinească şi o jalbă către împăratul austriac Franz Joseph, unsă şi mototolită, pe care nu a trimis-o niciodată destinatarului. Paradoxal, nouă, urmaşilor lui Avram Iancu, ne-au trebuit doi ani pentru a-i recunoaşte oficial statutul de erou al naţiunii române. Legea privind recunoaşterea oficială a lui Avram Iancu ca martir şi erou al naţiunii române a fost “plimbată” de la Parlament la preşedinţie, fiind retrimisă de preşedintele Klaus Iohannis spre reexaminare. Personal, am încercat să-i înțeleg atitudinea domnului Klaus Iohannis… Şi am pus îndărătnicia sa pe seama faptului că, probabil, nu poate să simtă ceea ce simțim noi, ardelenii, faţă de eroul moților, Avram Iancu. Dar, atitudinea colegilor parlamentari din PNL care nu au dorit să participe la vot în Camera Deputaţilor, pentru adoptarea acestei legi, mi-a produs o mare dezamăgire.
• Avram Iancu le vorbea moţilor din Ardeal despre o naţiune unită! 
Din păcate, această unitate a românilor pentru care Avram Iancu s-a jertfit şi în care a crezut cu toată fiinţa sa nu s-a manifestat în Parlamentul României. Ceea ce, vă mărturisesc cu sinceritate, este pentru mine o dezamăgire! Astăzi, meritele lui Avram Iancu sunt recunoscute oficial. Ca român şi ardelean sunt mândru că am avut şansa să particip la adoptarea acestei legi!
 
Ioan DÎRZU, deputat PSD de Alba
Comandat de PSD Alba/Executat de SC Unirea Pres SRL/Cod unic mandatar financiar: 11160007

Acest articol a fost citit de 31 ori

(P) Alegeri parlamentare 2016 – Naţiunea română l-a recunoscut oficial pe Avram Iancu – martir şi erou al naţiunii!
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii