campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Patru măgăriţe din Câmpeni – „vedetele” Târgului Apulum Agraria, din Alba Iulia

Patru măgăriţe din Câmpeni – „vedetele” Târgului Apulum Agraria, din Alba Iulia

Publicat în 01.10.2016 la ora 10:30

magarite-targul-apulum-agraria-alba-iuliaDe reţinut: laptele de măgăriţă are 96 la sută din caracteristicile laptelui de mamă, iar un litru de lapte se vinde cu 100 de lei!

Una dintre atracţiile din acest an ale Târgului de produse tradiţionale Apulum Agraria de la Alba Iulia a fost ţarcul cu măgăriţe aduse de la Câmpeni de un producător local. Măgăriţele Meli, Melo, Electra şi Glad (un pui de 30 de zile) au atras ca magnetul vizitatorii din târg, de la copii extaziaţi până la cei mai în vârstă, care aveau habar deja de proprietăţile curative ale laptelui dat de mama-măgăriţă. Ferma de măgăriţe din Câmpeni este a întreprinzătorului local Aurel Stan.
Puţini oameni ştiu că laptele de măgăriţă este curativ în unele probleme de sănătate ale oamenilor, dar şi un mare ajutor pentru mamele care nu pot alăpta. Potrivit fermierului, laptele „minune” are 96% din caracteristicile laptelui de mamă şi foarte multă lume îl solicită acum pentru copilaşi. De asemenea, este bun pentru afecţiuni respiratorii, afecţiuni digestive, reglând foarte bine tranzitul intestinal. Fiul lui Aurel Stan, Andrei, care a început deja să preia frâiele afacerii, a explicat şi cum este folosit ca tratament laptele de măgăriţă. ”Se bea în cure de 30 de zile, dimineaţa, pe stomacul gol, câte 100-150 de ml. Este un lapte minune, aur alb putem spune, iar în compoziţia sa se găseşte foarte mult calciu şi conţine tot complexul de B-uri”, a spus tânărul. Cu un potenţial de producţie deocamdată mic, de aproximativ 4-5 litri pe zi, familia Stan a ajuns să distribuie laptele măgăriţelor pe care le cresc în 4 judeţe: Alba, Cluj, Bihor şi Timiş. Cu toate că preţul unui litru de lapte este de 100 de lei, aceştia au reuşit să-şi formeze deja o clientelă fidelă, care de fiecare dată când îl cumpără nu uită să le mulţumeasă şi să revină.
În luna august, Aurel Stan a înfiinţat ”Asociaţia Crescătorilor de Măgăriţe din Transilvania”, împreună cu fermieri din judeţele Alba, Cluj Timiş şi Bihor, iar în prezent lucrează la un program privind subvenţionarea pentru această categorie de animale pe care vor să-l prezinte Ministerului Agriculturii. Aurel Stan susţine că măgarul, ca şi bivolul, este o specie pe cale de dispariţie în România şi ”militează” pentru conservarea acesteia, dar şi a producţiei de lapte.

N. I. T.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 248 ori

Patru măgăriţe din Câmpeni – „vedetele” Târgului Apulum Agraria, din Alba Iulia
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.