campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Administrație » Pe Arieş, apa trece, mizeriile rămân!

Pe Arieş, apa trece, mizeriile rămân!

Publicat în 31.03.2016 la ora 11:00

ioan calin andresNe place să credem că respectăm legile acestei ţări sau că le respectăm limitele. Însă realitatea este alta, mai ales în cazul legilor care promovează curăţenia şi buna gospodărire a străzilor, a trotuarelor, a cursurilor de apă etc.

Privesc în fiecare zi malurile râului Arieş, atât pe raza oraşului Câmpeni, cât şi în amonte şi în aval de oraşul nostru. Rămân de fiecare dată îngrozit de ceea ce văd. Deşeurile formate din PET-uri, moloz, haine sau chiar animalele moarte creează un peisaj dezolant, înfricoşător, selenar. Am ajuns groapa de gunoi a Apusenilor, e o constatare tristă, dar adevărată! Ne dorim cu toţii să fim vizitaţi de cât mai mulţi turişti, pentru că avem potenţial, de călători care iubesc muntele. Mă întreb, însă, retoric: cum să îi atragem în zonele turistice ale Munţilor Apuseni, în codrii noştri de o frumuseţe unică în ţară? Cum să le promitem aer curat şi proaspăt de munte, când îi aşteaptă un drum naţional “bun”, iar peisajul din vecinătatea râului Arieş este unul dezolant? În fiecare an m-am străduit să curăţ albia râului Arieş şi, după părerea mea, în mare parte am reuşit. Voi demara lucrări specifice de curăţenie şi în acest an, dar am teama că toată munca va fi zadarnică! Asta pentru că de fiecare dată tratăm efectul, nu cauza! După părerea mea, fiecare primar trebuie să se implice exemplar în gestionarea acestei probleme, dar poate pe unii nu-i interesează. Pot spune că în zona lor, pe malurile râului Arieş, probabil mizeria nu se vede, dar asta e o ipoteză falsă. Nu avem un panou cu mesaje ecologice niciunde pe malul Arieşului, iar coşurile de gunoi şi containerele lipsesc cu desăvârşire. Poate că şcoala şi biserica ar trebui să se implice mai mult în a sublinia aceste aspecte negative care nu duc spre progres şi civilizaţie. Din păcate, în această zonă voluntarii sunt inexistenţi! Elevii nu sunt îndrumaţi spre ecologizare, mai grav, unii nu sunt lăsaţi de părinţi să participe la acţiuni, cu clasa, pentru a curăţa malurile râului Arieş, invocându-se diverse motive; unul ar fi cel că această ecologizare nu trebuie făcută de copilul lor, părinţii considerând că este o muncă josnică să cureţi albia Arieşului. Să ne aducem aminte că înainte de 1990, râul Arieş era o oază de recreere pentru moţi, pentru turişti, iar acum a ajuns un ”vulcan noroios”. Dacă nu vom fi mai civilizaţi, dacă nu sunt amendaţi cei care încalcă aceste reguli elementare de confort şi civilizaţie vom ajunge ca mâine să ne fie ruşine că suntem MOŢI. Turiştii dispar din Apuseni, iar sănătatea noastră şi a copiilor noştri va fi grav afectată. Putem să demonstrăm că dacă avem voinţă, lucrurile se pot schimba în bine, prin implicarea comunităţii de pe Valea Arieşului (primării, poliţie, şcoală şi biserică)! Putem să fim uniţi şi să devenim mai conştienţi de consecinţele care pot să apară, pentru că râul Arieş este o sursă de viaţă, pe care nu reuşim să o administrăm aşa cum ar trebui.

Ioan Călin ANDREŞ,
primarul oraşului Câmpeni

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1011 ori

3.7
03

Comentarii

Comentarii

11 Comentarii la Pe Arieş, apa trece, mizeriile rămân!

 1. Normalitatea Răspunde

  31.03.2016 la 17:19

  Peste tot in lume primaria trebuie sa aiba grija de curatenia orasului. De acord ca oamenii trebuie educati, scoala si biserica ar trebui sa se implice. Dar de aici pana la a scoate ochii parintilor care nu vor sa-si lase copiii sa curete Ariesul e cale lunga. Tu, Caline, ai fost sa cureti Ariesul? Nu stiu daca ai copii sau nu, daca ai, ai tai au fost?
  Ce s-a inteles din tot articolul asta inutil e ca tu, te-ai saturat sa faci ce esti platit sa faci. Foarte bine, vin alegerile.

 2. Andrei Răspunde

  31.03.2016 la 18:49

  Problema gunoaielor,e una destul de grava si nu vad o rezolvare pe termen lung. Pe termen scurt primaria din Cimpeni, face cat poate in fiecare primavara,cel putin pe raza localitatii,un lucru bun. Din pacate dureaza pana la primavara urmatoare;cu prima viitura pe Aries gunoaiele apar din nou si “impodobesc” malul Ariesului.Daca mergeti sa vedeti ce e la coada barajului,la Botesti,va ingroziti;sute de peturi,care o sa ajunga iar la noi,pe malul apei.Ar trebui sa se ia masuri in toate satele si comunele de pe Aries in sus,sa nu se mai arunce gunoaiele in apa,altfel toata munca e in zadar.Pana la urma totul tine de educatie,de civilizatie.

 3. Ala mic si sincer Răspunde

  31.03.2016 la 22:07

  Stimati domni si doamne, fiind locuitor al orasului Campeni, apolitic, o persoana care nu a aruncat pe jos o hartie, care a facut baie in Aries cand era ceva mai mic, care a fost cu drag pe malul Ariesului la picnic samd, va spun intr-un mod cat mai elegant posibil faptul ca ne-am saturat (vorbesc cu responsabilitate si in numele altor persoane) sa va vedem interesul sau, hai fie, prezenta, sa nu spunem interesul, doar cand se apropie alegerile. Chiar suntem luati de prosti? Da, cadem in capcanele voastre la fiecare 4 ani, noi firi naive, care din pacate ii ‘musai’ sa alegem un rau din mai multe. Ma repet, apolitic! Pur si simplu, daca era scris asta de un simplu cetatean, zau ca-i strangeam mana. Sa scrii asta ca si primar, dupa 4 ani de zile (sa nu calculam restul), cat timp Ariesul, ca de el vorbim acum doar, a fost MEREU jegos, fara ca nimeni, dintre cei care teoretic ar trebui sa se ocupe oarecum de orasul asta, n-au facut nimic si brusc acum vad ca e ‘impodobit’ cu deseuri si ca . Oau! Sa stiti ca noi n-am vazut pana acum! Da, era fain sa facem si noi ecologizare, sa avem un grup care sa se ocupe de asa ceva (nu exista sprijin…sau defapt ii, o data la 4 ani), dar stiti…cand capul nu-si face treaba, nici picioarele nu merg. Comentarile sunt inutile!

 4. rechinu Răspunde

  31.03.2016 la 22:27

  Ba domnu primar mai gunoi ca tn nu se exzista esti un mancau team les cu gandu de a face ceva dar ce plm ai facut cee ? Cand team ales ai avut o coaja de daci si acum ai nisanu navara si ce plm mai ai tu acolo si vila la botesti ma rusine sati fie ai sa vomiti tu tot ce ai mancat pana acm. .

 5. Ardeleanca Răspunde

  01.04.2016 la 19:56

  Mi-e ruşine cu oraşul Câmpeni, în care m-am nascut si traiesc.
  Acest articol este inutil şi poate trebuia că titlul lui să conţină “Mea culpă”. Mumtumesc pentru scrisoarea (unică în cei 4 ani) adresată pe hârtie cartonată(din banii noştri) pe care aţi trimis o cetăţenilor acestui oraş.
  De 12 ani de când aţi fost ales, nu aţi reuşit să va ridicaţi la nivelul aşteptărilor moţilor. Înotăm în mizerie şi corupţie.
  Totul e decis de primar,”Omul atotputernic”. Conducerea spitalului, angajarea personalului sunt coordonate de către primar şi prietenii acestuia. Nu există criterii de competenţă. Ne-am întors într-un sistem anarhic bazat pe relaţii de nepotism. Spitalul e renovat în exterior şi saloanele sunt pline de rugină, mobilier vetust, instalaţii dezafectate,cuib de microbi pentru sărmanii oameni care vin să se trateze şi nu să se îmbolnăvească.
  Viaţă sportivă a acestui oraş rămas fără un stadion unde oamenii să sze bucure de aer curat şi mişcare. Sala de sport “a primăriei” este deschisă atunci când vrea primarul. Duminică este interzis să facem sport pentru că nu vrea domnul primar. Căldură nu se da decât cu intervenţii magistrale. Nu se fac abonamente. Plouă în sala de sport (parcă a fost construită de câţiva ani) şi accidentele sunt frecvente. Accesul de urgenţă este închis pentru că există o lege absurdă pe care a dat-o ceva ministru incompetent. Dar domnul primar nu este interesat de acest subiect. Sunt în schimb baruri şi restaurante la fiecare pas îmbâcsite de tutun şi mirosuri pestilenţiale.
  Toate străzile renovate, nu demult, sunt pline de cratere pe care le ocolim zilnic. Nimeni nu respectă regulile de circulaţie. Parcările pe trotuar care devin impracticabile.
  Arieşul devenit răul deşeurilor este imaginea simbolică a oraşului Câmpeni. Penibilitatea atinge apogeul deoarece Centrul de Informare Turistică e situat lângă deşeurile din frumosul nostru rău. De ce nu înfiinţaţi un centru de reciclare a deşeurilor? Aţi face şi locuri de muncă.
  Casă de cultură ,fostul cinematograf unde mergeam cu plăcere la filme ,spectacole, lăsat în paragină se construieşte în ritmul”melcului” turbat. Viaţă culturală a acestui oraş lipseşte cu desăvârşire.
  Ultima laudă de pomină e cea cu investitorii străini. Adică noi nu suntem în stare să creăm locuri de muncă, să dezvoltăm turismul şi potenţialul economic. Lemnul pleacă în fiecare zi din Munţii Apuseni spre firme străine şi noi nu l putem valorifica şi împiedică acest lucru.
  Şi surpriză cea mai mare e că domnul primar este susţinător al exploatării miniere de la Roşia Montană. Care nu numai că o să distrugă toată zona pe o rază de 100 km, dar o să şi îmbogăţească alte companii străine. Nu vrem să ne intoxicăm cu cianuri. Vrem să trăim sănătoşi şi înconjuraţi de natură.
  Domnul primar ne da lecţii de istorie. Eu cred că cei doisprezece ani reprezintă o pagină întunecată şi am dori să o întoarcem repede.

 6. Andreș Iulia Răspunde

  01.04.2016 la 22:36

  Probabil sunt singura persoană de aici care nu se ascunde sub acel anonimat, care văd că devine o prioritate pentru cei cărora le este frică sa-și arate adevărata față.
  Din câte observ, unii, deși fiind puțin analfabeți, neavând habar de nici măcar 1/2 din ce s-a întâmplat în acest oraș, cine cât efort a depus, cât s-a muncit la majoritatea lucrărilor și realizărilor acestui oraș.
  ” Ardeleanca “, eu zic că ar fi mai bine pentru propria ta pace sufletească și împotriva frustrării tale, să faci o vizită la spital, nu neapărat pentru problemele tale,ci pentru a vedea schimbările ce-au avut loc in ultimul timp și au îmbucurat locuitorii din zona Munților Apuseni, toți cei care au beneficiat de serviciile medicale oferite și de un loc prielnic pentru însănătoșire.
  Referitor la Râul Arieș, pot să admit că principalii vinovați suntem noi, populația Munților Apuseni, care în loc să reciclăm deșeurile, le aruncăm în apele curgătoare, pe străzi, sau oriunde în aer liber, fapte apărute după anul 1989, când, de la izvorul Arieșului și până la vărsarea sa în Mureș, apar deșeurile, arâtând deplorabil. Deci, vina nu este a oficialităților, ci este vina civilizației, educației și disciplinei.
  Pe raza orașului Cîmpeni s-au inițiat acțiuni de curățire și colectare a deșeurilor, în nenumărate rânduri, la care au participat o parte dintre cetățenii orașului. Creșterea nivelului de precipitații a determinat de asemenea apariția multitudinii de deșeuri aduse de către afluenții râului Arieș.
  Consider că o reglementare a situației dezolante a depunerilor de deșeuri pe maluri implică prezența societății ” Apele Române “.
  În concluzie, pot să admit că sunt mândră de tatăl meu, Andreș Ioan Călin, primar al orașului Cîmpeni, pentru eforturile depuse pentru realizarea lucrărilor utile cetățenilor acestui oraș. 🙂

 7. Ardeleanca Răspunde

  05.04.2016 la 0:02

  “Politica e urâtă sub orice formă se prezintă, dar cea mai scârnavă e aceea care încurajează laşitatea omului, care trăieşte din minciună şi trădare, care înşeală cu ştiinţă pe cei ce cred în cuvinte sonore fără conţinut, care astfel în mod conştient sapă viitorul ţării înlăturând din viaţa publică pe oamenii de caracter, singura temelie solidă şi trainică a unui popor”.

 8. Andreș Iulia Răspunde

  06.04.2016 la 18:12

  Și pot să știu cu ce te crezi tocmai tu mai presus decât ceilalți? ( ” Ardeleanca “) Într-adevăr, nu e greu să dai copy-paste la citatele marilor scriitori, dar asta nu te face cu nimic superioară nimănui, eventual te afunzi și mai mult în propria-ți ură și invidie care te cuprind. Eu zic să nu mai continui 🙂 pentru că asta nu se va opri niciodată.

 9. Ardeleanca Răspunde

  08.04.2016 la 18:21

  Cred ca am dreptul sa sper, sa visez ca orasul meu sa fie placut si curat. Nici “dumneavoastra” sau alte persoane care se ascund in spate, nu ma vor opri sa ma lupt pentru acest crez.
  Cred ca am citit acei mari scriitori si spusele lor raman adevarate din pacate.
  Tonul pe care il folositi este caracteristic celor care nu accepta alte opinii si nu sunt deschisi la dialog. Aceasta atitudine nu pare corespunzatoare varstei “dumneavoastra”, in caz contrar sunt dezamagita de generatia care reprezinta viitorul acestei tari.
  Am in suflet o iubire nemarginita pentru locurile unde am copilarit, studiat si muncit. Nu urasc si nu invidiez pozitia “dumneavoastra” sau veniturile. Vreau ca valorile acestei societati sa nu fie doar materiale, dar si spirituale.
  Vreau ca acest oras sa fie condus de un Om demn, cinstit si devotat, aproape de oamenii simpli. Functia de primar e o responsabilitate pe care cel ales si-o asuma fata de cetateni, nu este impusa fortat, implicand mult devotament.
  Vreau ca Avram Iancu sa fie mandru de ceea ce vede!

 10. Andreș Iulia Răspunde

  09.04.2016 la 20:52

  Spre deosebire de alții, cel puțin nu mă ” ascund ” în spatele unui pseudonim irelevant, care nu-i reprezintă nici pe departe pe cei ce-l utilizează din pricina fricii, rușinii sau nesiguranței.
  Probabil că tu, la vârsta de 15 ani nu puteai lega două cuvinte, deci îți înțeleg teribila gândire. Fiecare om are dreptul la opinie, nu ți-am pus eu ție lacăt la gură, pur și simplu mi-am argumentat propria opinie, tu fiind cea frustrată. Am dreptul de a susține persoana care consider că merită.
  Dacă dorești ca orașul să fie după bunul tău plac, te sfătuiesc să candidezi și tu.
  Consider de asemenea că ar trebui să-l lași pe Avram Iancu să se odihnească în pace.

 11. Ardeleanca Răspunde

  09.04.2016 la 22:17

  Indiferent cine sunt, cred ca trebuie sa respecti orice persoana, chiar daca as fi un cersetor sau cel mai mare savant.
  Jignirile tale repetate, probabil din ignoranta, ma tem sa nu fie o trasatura ereditara.
  Nu am impiedicat pe nimeni sa se exprime liber si admir pe cei care cred in ceva.
  Avram Iancu este un simbol sfant si cred ca trebuie din pacate sa luptam in continuare pentru a salva “Muntii Apuseni” de invaziile straine sub o alta forma.
  “A bon entendeur,salut!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.