campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Pensiunea ”Căsuța din Povești”, ce va fi inaugurată în curând la Horea, își propune să redea specificul secolului trecut al Țării Moților

Pensiunea ”Căsuța din Povești”, ce va fi inaugurată în curând la Horea, își propune să redea specificul secolului trecut al Țării Moților

Publicat în 23.05.2016 la ora 19:02

casuta-din-povesti-horea-mai-2016O pensiune cu restaurant din comuna Horea, denumită „Căsuța din Povești”, care va fi deschisă la începutul acestei veri, a fost amenajată astfel încât să imite fidel specificul secolului trecut al Țării Moților, iar clienții vor fi serviți cu mâncăruri și băuturi tradiționale: platou țărănesc, balmoș, plăcinte pe lespede, țuică, vișinată, afinată sau merișorată.

”Căsuța din povești”, pensiunea cu restaurant din Munții Apuseni, a fost gândită astfel încât să aducă din specificul secolului trecut. Ea a primit această denumire după ce un copilaș, însoțit de părinți, a trecut prin fața acesteia și a reacționat: ”uite, mami, căsuța din povești”. Vorbele copilului au fost sursă de inspirație pentru patron pentru că pensiunea ar fi urmat să primească alt nume. Clădirea, o casă de dimensiuni medii, construită din lemn, atrage din stradă privirile trecătorilor deoarece are un acoperiș din paie.

Odată ce i-ai trecut pragul, mirosul te îmbie să rămâi, să deguști mâncarea tradițională pe care n-ai mai servit-o de la ultima vizită la bunicii care trăiesc în vârf de munte, departe de mâncărurile pline de E-uri sau conservanți. Platourile cu bucate tradiționale: ceapă, slană, jumări, caltaboș și caș îți sunt aduse de un personal îmbrăcat în haine tradiționale, iar băuturile se servesc în pahare din ceramică. Pe lângă apa de izvor, care este din partea casei, mai pot fi servite băuturi tradiționale Țării Moților: țuică, afinată, merișorată, zmeurată sau vișinată.

Restaurantul pensiunii este format din trei saloane: vânătoresc, țărănesc și cultural, acestea fiind ușor de distins. În salonul vânătoresc, care e amenajat la marginea văii Albacului, este un cocoș împăiat, iar în salonul cultural va fi amenajată o mică bibliotecă. Acestea două sunt despărțite de salonul țărănesc. Scaunele, mesele și grinda au fost realizate din molid și brad, draperiile din pânză de cânepă, fețele de masă din pânză de in, brodate manual, preșurile din zdrențe făcute la război, iar lămpile sunt asemănătoare cu ale strămoșilor noștri.

Cei care vor să înnopteze aici, vor avea această posibilitate, pensiunea dispunând de patru camere, cu două paturi, unele cu living. Pentru a imita cât mai exact specificul secolului trecut, paturile vor fi cu străjac din paie și fân, iar mobilierul tradițional. La marginea văii Albacului va fi amenajată o mică terasă.

Pensiunea ”Căsuța din Povești” vă invită să-i treceți pragul la începutul acestei veri.

Acest articol a fost citit de 1273 ori

Pensiunea ”Căsuța din Povești”, ce va fi inaugurată în curând la Horea, își propune să redea specificul secolului trecut al Țării Moților
4.5 (90%) 2 votes

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.