campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Pentru că nu dispune de banii necesari unei amenajări integrale, Primăria Gîrda dorește să reabiliteze doar o parte din circuitul turistic al Peșterii „Ghețarul de la Scărișoara”

Pentru că nu dispune de banii necesari unei amenajări integrale, Primăria Gîrda dorește să reabiliteze doar o parte din circuitul turistic al Peșterii „Ghețarul de la Scărișoara”

Publicat în 13.02.2019 la ora 12:00

Peştera „Gheţarul de la Scărişoara” va rămâne și anul acesta cu… avenul căscat în așteptarea finanțării, după ce proiectul de amenajare, care ar necesita în jur de 500.000 de euro, nu și-a găsit resursele financiare necesare.

Primarul comunei Gîrda, Marin Vîrciu, a declarat că proiectul a fost împărțit acum în două: ”O porțiune de 23 de metri din scară va fi înlocuită pe cheltuiala noastră, de la bugetul local. Ne va costa peste 40.000 de euro. Este vorba de ultima parte a scării, chiar unde se pătrunde în peșteră. O vom duce pe peretele din stânga peșterii, o zonă mai ferită. Cu partea aceea am tot avut probleme, mai ales iarna, fie că era acoperită de zăpadă, fie de apă sau altele. Pentru restul proiectului trebuie să găsim surse de finanțare. Materialul recomandat de construcție este foarte scump, din fibră de plastic, pentru ca să nu ruginească. Traseul de vizitare a peşterii va fi împărţit în două tronsoane: primul tronson este cel din zona avenului, iar al doilea este cel amenajat pe suprafaţa gheţarului. În primul tronson, cel pe care vrea să-l repare Primăria Gîrda pe cheltuială proprie, problemele apărute la calea de acces au fost cauzate în principal de variaţiile mari ale cotei zăpezii şi a gheţii de pe fundul avenului. Pentru rezolvarea acestei probleme, se va suspenda traseul de acces pe peretele nordic al portalului, începând de la treapta aflată la cota 1.145,59. De la această cotă coborârea se va face pe o succesiune de trei rampe de scară suspendate pe peretele avenului, care vor asigura accesul turiştilor la nivelul traseului amenajat din Sala Mare (cota 1.130 m). Prin această propunere se urmăreşte realizarea unei structuri care să fie independentă de variaţiile cotelor din zona avenului (prin depuneri şi topiri succesive de zăpadă şi gheaţă). Materialele de construcție ce vor fi folosite sunt o combinaţie între profile metalice zincate termic, profile şi grătare realizate din material plastic ranforsat cu fibre. Balustrada de sprijin va fi realizată din material plastic ranforsat cu fibre, iar balustrada de protecţie va fi o plasă sudată zincată termic. Tronsonul doi va fi realizat din platforme din plastic ranforsat cu fibre, cu tălpi din lemn tare, ce vor fi aşezate pe suprafaţa gheţarului şi vor fi mișcate periodic în aşa fel încât să nu se permită înglobarea lor în masa gheţarului.”

Primarul Vîrciu a mai declarat că deși în 2018 a avut înregistrați 91.615 vizitatori (pe bilete de intrare cumpărate), Peștera Ghețarul de la Scărișoara nu-și poate susține singură financiar proiectul de renovare: ”Din contravaloarea biletului de intrare, de 13 lei acum, 3 lei dăm Parcului Natural Apuseni. Apoi plătim curentul, ghizii care sunt acolo. Ne mai rămâne până într-un milion de lei. În 2018 încasările au crescut la 1.006.000 lei. A contat foarte mult că am reușit să asfaltăm drumurile până sus la Ghețar, lucru ce a condus la creșterea progresivă a numărului de vizitatori ai peșterii. De asemenea, și Peștera Poarta lui Ionele are numeroși turiști”.

Peştera „Gheţarul de la Scărişoara” se află pe teritoriul administrativ al comunei Gîrda de Sus şi are suprafaţa totală de 56.514 mp, fiind cuprinsă în patrimoniul Parcului Național Apuseni. Gheţarul de la Scărişoara este o rezervaţie speologică cu zone de protecţie diferite.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 326 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.