campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Platanii seculari din centrul orașului Câmpeni tăiaţi pe întuneric de autorități, de frica protestelor

Platanii seculari din centrul orașului Câmpeni tăiaţi pe întuneric de autorități, de frica protestelor

Publicat în 27.11.2019 la ora 14:34

Proiectul de modernizare a centrului oraşului a fost demarat în aceste zile de Primăria Câmpeni. Prima măsură luată de firma care a obţinut contractul a fost tăierea platanilor seculari, lucru contestat de o parte din locuitori. Pentru a nu întâmpina probleme din partea oamenilor, copacii au fost tăiaţi noaptea.

”Lucrurile bune se întamplă noaptea, nu-i aşa? Puteţi dormi linistiţi, dragi câmpănari, administraţia locală lucrează şi noaptea pentru voi, pt. ca să vă fie vouă dimineaţa bună cand vă treziţi, să vă surprindă placut. Nu mai sunt copaci, crengi, frunze, acum au rasarit balcoanele blocurilor. Iar Avram Iancu, of, tot singur a rămas! #noaptea_ca_hotii”, a precizat Stana Drăgoiu, locuitor al oraşului şi iniţiator al unor acţiuni civce în domeniul protecţiei mediului.

”Asta s-a întâmplat în miez de noapte la Câmpeni!!! A început nebunia! De ce atacă doar noaptea? Aşa au facut şi în cazul Platanului! Ca ultimii hoţi… Iesiţi în plină zi la muncă, dacă sunteţi atât de cinstiţi, iesiţi împreună toţi, inclusiv mult iubitul vostru conducător, cel care a dat startul acestui proiect bolnav”, a spus Sorin Nicolae Trif, un alt reprezentant al comunităţii locale.

În 1 noiembrie 2019, mai mulţi locuitori din Câmpeni au protestat pentru susţinerea copacilor seculari din parcul central, care urmau să fie tăiaţi. Cei prezenţi şi-au dat mâinile şi au format un lanţ uman simbolic în jurul copacilor care erau, deja, marcaţi pentru tăiere.

”Motivul care a stat la baza acestei întâlniri constă în nemulţumirea generată la nivelul comunităţii locale de proiectul de Reabilitare şi optimizare funcţional-estetică a centrului civic din oraşul Câmpeni, mai precis de decizia de tăiere a falnicilor copaci seculari din centrul oraşului. Grupul prezent astăzi, compus din persoane de toate vârstele, îşi exprimă dezacordul cu privire la decizia factorilor locali de a moderniza parcul şi piaţa centrală a oraşului fără a menţine copacii seculari, consideraţi un reper de mândrie al Câmpeniului, alături de platanul votat Arborele Anului în 2019. Cei prezenţi îşi manifestă susţinerea pentru modernizarea oraşului, implicit a parcului, însă cu păstrarea şi respectarea elementelor sale definitorii: statuia lui Avram Iancu înconjurată de măreţii arbori de care e atât de multă nevoie în zilele toride de vară şi nu numai”, au transmis participanţii la protest care au constituit Grupul de Iniţiativă „Salvaţi Parcul Oraşului Câmpeni” şi care au transmis către Consiliul Local Câmpeni o scrisoare deschisă.

”În calitate de cetăţeni ai oraşului Câmpeni, plătitori de taxe şi impozite, ne exprimăm în mod deschis dezacordul privind modul de implementare al proiectului intitulat Reabilitare şi optimizare funcţional-estetică a centrului civic din oraşul Câmpeni propus de domnul primar Ioan Călin Andreş şi aprobat în unanimitate de consilierii locali prin H.C.L. 46/23.04.2019. Pornind de la premisa că Parcul este un spaţiu verde, de utilitate publică, care deserveşte comunitatea locală ca întreg, cu plantaţii, alei şi diferite construcţii, pentru agrement şi odihnă considerăm necesară oprirea derulării proiectului şi regândirea acestuia după o consultare reală a comunităţii. Menţionăm că susţinem atât dezvoltarea armonioasă a oraşului, cât şi proiectele care îmbunătăţesc calitatea vieţii la nivel local. Mai mult, credem cu tărie că, pentru a fi în favoarea comunităţii, orice demers trebuie să respecte nevoile cetăţeanului, cadrul natural şi particularităţile locale”, se susţine în scrisoarea deschisă transmisă administraţiei locale.

Proiectul de modernizare a centrului civic din Câmpeni are o valoare de circa 5 milioane de lei va consta în amenajarea unor fântâni arteziene, amplasare de mobilier urban, toaletă publică şi parc de joacă pentru copii. De asemenea, or fi amplasate aparate de fitness, precum şi busturi ale unor personalităţi importante ale zonei Munţilor Apuseni.

În locul copacilor seculari tăiaţi vor fi plantaţi arbori cu înălţimea de 2-3 metri. Arbori existenţi: platan – 1 buc. se toaletează brad – 4 buc. se relochează molid – 4 buc. se relochează 8 buc.se relochează darbori foioşi – 16 buc. se desfinţează earbori răşinoşi – 37 buc. se desfinţează 53 buc. se desfinţează Arbori propuşi pentru amenajare: arbori foioşi – 79 buc.cu înălţimi între 2.5-3 m şi peste arbori răşinoşi – 32 buc.cu înălţimi între 2.5-3 m şi peste gard viu cu puieţi – 173 ml dgard viu – 72 ml arbuşti foioşi şi răşinoşi cu înălţimi între 1-1.5 m – 20 buc. plante perene – 75 buc. trandafiri – 20 buc.

Acest articol a fost citit de 2589 ori

Comentarii

Comentarii

4 Comentarii la Platanii seculari din centrul orașului Câmpeni tăiaţi pe întuneric de autorități, de frica protestelor

 1. jos USR Răspunde

  27.11.2019 la 14:37

  Stana Drăgoiu = STANA USERISTA ! Ar trebui să te legi cu lanțuri de platani useristo !!!

 2. biocombustibil Răspunde

  28.11.2019 la 11:10

  hoti, neghiobi, nesimtiti! aici s-a ajuns!

 3. Marius Răspunde

  28.11.2019 la 11:25

  Ne plac copacii, padurile si plaiul. Atat de mult incat am vrea sa-i avem peste tot chiar si in padure cand suntem parca am vrea sa mai vedem inca unu. Nu conteaza ca imprejurul nostru suntem inconjurati de ei. Ne plac si orasele mari, moderne cu pavele acelea in care am trait odata in studentie, ce frumos era.. Mai mergem din cand in cand pe acolo dar parca tot mai fain ii aici acasa si mai cald. Am vrea sa fie si aici la fel ca doar ce.. dar din pacate prea mult ne plac copacii. Suntem noi cei care ne-am intors acasa..

 4. adevarul Răspunde

  04.12.2019 la 19:42

  cu mentiunea ca ulmii au fost taiati incepand cu ora 7.00 a.m. dimineata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.