campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Platanul falnic din Câmpeni a intrat oficial în competiția Arborele European al Anului 2019

Platanul falnic din Câmpeni a intrat oficial în competiția Arborele European al Anului 2019

Publicat în 09.02.2019 la ora 13:43

„Arborele anului 2019 în România”, Platanul falnic din Câmpeni, a intrat, oficial, în competiția pentru Arborele European al Anului.

În perioada 1 februarie – 28 februarie 2019 se desfășoară procedura de vot online pe portalul https://www.treeoftheyear.org/vote, unde există și o secțiune în limba română. În cursul votării, trebuie marcați întotdeauna doi arbori, urmând instrucțiunile de pe site.

În ultima săptămână (de la 22 la 28 februarie), votarea este secretă, nefiind afișat numărul curent de voturi.

”În concursul Arborele European al anului căutăm arborele cu cea mai frapantă poveste. Rezultatele competiției vor fi publicate într-un cadru festiv, iar câștigătorul va fi premiat, pe data de 19 martie 2019, la Bruxelles”, susțin organizatorii competiției, Environmental Partnership Association. Aceasta este o grupare de șase fundații din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, care sprijină proiectele orientate asupra protecției mediului și stimulării implicării comunităților locale.

Platanul falnic din Câmpeni este inclus în competiție alături de alți 14 arbori din tot atâtea țări europene. Pe pagina de vot este prezentată și o scurtă poveste a copacului în vârstă de aproape 200 de ani: ”La începutul anului 2018, la inițiativa autorităților locale, i-a fost sculptat în scoarță marcajul de tăiere. Comunitatea s-a unit în jurul arborelui și s-a luptat pentru salvarea sa, transformându-l într-un simbol al iubirii pentru natură și unitate, atât pentru comunitatea din Munții Apuseni, dar și pentru toți românii. În cinstea Centenarului României, Platanus hibrida a primit titlul de «Arborele Românesc al Anului»”.

Copacul din capitala Ţării Moţilor a câștigat competiția națională, organizată în perioada 3 octombrie – 23 octombrie 2018, după ce a primit primit cele mai multe voturi online în raport cu ceilalţi cinci arbori seculari incluşi în concurs. Propunerea platanului din Câmpeni, copac aflat în pericol de dispariţie datorită dezvoltării urbane, a venit din partea Stanei Drăgoiu, avocat şi susţinător al mediului înconjurător.

Arborele din Câmpeni a devenit un fel de simbol al oraşului. În trecut, oamenii îşi dădeau în trecut întâlnire ”la platan”. În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanţii şi constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveştile mai multor generaţii. Administraţia locală ar fi intenţionat să îl taie pentru că afecta lucrările de modernizare a clădirii casei de cultură a oraşului.

Dimensiunile platanului sunt următoarele: circumferinţa trunchiului – 4,60 m; diametrul trunchiului – 1,40 m; diametrul coroanei – 24 m; înălţimea copacului – 21 m. ”Sensul Arborelui european al anului este de a atrage atenția asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă ce ar trebui să fie prețuită și protejată. În cadrul Arborelui european al anului, spre deosebire de alte competiții, nu este importantă frumusețea, ci povestea de viață și legătura cu oamenii”, mai susțin organizatorii competiției europene.

Acest articol a fost citit de 201 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.