campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Prăgșorul, un obicei autentic de Paști, a fost sărbătorit și în acest an de admnistrația locală și de localnicii din comuna Bistra

Prăgșorul, un obicei autentic de Paști, a fost sărbătorit și în acest an de admnistrația locală și de localnicii din comuna Bistra

Publicat în 21.04.2018 la ora 13:59

Localnicii din comuna Bistra au sărbătorit și în acest anPrăgşorul, un obicei autentic de Paști care a început în Vinerea Mare, în timpul slujbei de Prohod şi s-a  încheiat  în Duminica Tomii, cunoscută în popor șicu denumirea de Paştele Mici.

Sărbătoarea tradițională s-a ținut în două locaţii: în Bistra – Centru şi la Valea Dobrii. Obiceiul păstrat şi  transmis  din generaţie în generaţie, de un grup de feciori necăsătoriţi din sat,  numiţi crai a adunat și în acest an o mulțime de localnici.

Feciorii – Craii au instalat în curtea bisericii toaca şiţevile special pregătite pentru ,,puşcături”. Ei au păzit toaca cu schimbul, ca să nu o fure cineva.Tradiția spune că dacă toaca se fură, trebuie răscumpărată, iar organizarea Prăgşorului le revine celor care au furat-o, pe cheltuiala crailor.

 În noaptea de vineri spre sâmbătă,  Mormântul Domnului  care se află în biserică, este păzit de crai, îmbrăcaţi în ţinută militară şi înarmaţi cu suliţe. Garda se schimbă din 10 în 10 minute, la semnul comadantului. Din  Vinerea Mare şi până în dimineaţa celei de a doua zi de Paşti, se bate toaca şi se puşcă cu ţevile cu carbid, pregătite special pentru această ocazie de sărbătoare. În ziua de Paşti,  după slujba de Vecernie, este ales Primul Crai. După cum prevede tradiţia, acesta este feciorul care trebuie să se așeze la casa lui în acel an.

În a douazi de Paşti, după slujbă, craii îmbrăcaţi în haine populare, însoţiţi de un taraf, merg prin sat, din gospodărie în gospodărie, strigând: „Hop, hop, hop, vivat!“. Ei invită fetele să participe la balul organizat special cu această ocazie, care începe seara. Fetele invitate la bal le oferă bani şi ouă roşii celor care le calcă pragul. La întoarcerea din sat, craii compară sumele de bani primite de la fete şi de la familiile acestora, iar cea mai darnică dintre fete este desemnată de către crai, „Prima Crăiasă“ a Prăgşorului. Numele Primei Crăieseesteţinut secret până la începereapetrecerii, cândestealeasă din mulţimeşicondusă la PrimulCrai.

Obiceiuleste ca Primul Craişi Prima Crăiasă să înceapă jocul şi să petreacă cu toții după Postul Paştilor. Petrecerea ţine până în zori şi se reia în după-amiaza zilei de marţi şi în Duminica Tomii.

În acest an, ceata crailor din Bistra – Centru a fostformată din: Boncuț Cătălin, Crețiu Paul, Râșteiu Călin, Gligor Valetin, Adam Călin, Muntea Cătălin, Râșteiu Mihai, Râșteiu Nicolae, Balea Nicolae Alexandru, Bîrlă Daniel, Muntea Răzvan șiCorcheș Dragoș.

În Bistra – Centru, Prima Crăiasă a fost aleasă Balea Dana-Florina şi împreună cu Primul Crai, Boncuț Cătălin au dat tonul petrecerii.

La Valea Dobrii, ceata crailor a fost formată din: Râșteiu Constantin, Bocșa Marius, Rîștei Gheorghe Alin, Ciocan Radu, Șoit Constantin, Rîșteiu Nicolae, Rîșteiu Alexandru, Păcurar Mihai, Berindei Călin-Marian, Bocșa Sergiu și Bucea Cristian. Prima Crăiasă aleasă aici a fost  Bîrla Ioana-Constantina şi împreună cu Primul Crai, Râșteiu Constantin au început jocul.

O noutate a fost în acest an implicarea Ansamblului de Dansuri Populare din cadrul Centrului Cultural al comunei Bistra în acest obicei.  În DuminicaTomii, după ce au fost aleși Primul Crai și  Prima Crăiasă, copiii din ansamblu au făcut o demonstrație de dansuri populare tradiționale după care au invitat persoane din public la joc și a început petrecerea.

,,Susțin implicarea tinerilor din comună în păstrarea și ducerea mai departe a frumoaselor noastre tradiții. Prăgşorul este un obicei unic, aparte în zona noastră. Mă bucur că și în acest an am reușit noi, administrația locală să îi ajutăm pe acești tineri minunați și să fim alături de ei”, spune primarul comunei Bistra, Traian Gligor.

Edilul din Bistra spune că pentru a fi protejat ca marcă, a înregistrat ,,Prăgșorul” ca obicei la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

Acest articol a fost citit de 493 ori

Prăgșorul, un obicei autentic de Paști, a fost sărbătorit și în acest an de admnistrația locală și de localnicii din comuna Bistra
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.