Rămâi conectat

Actualitate

Președintele Fundației ”Ideea Contemporană” îi acuză pe senatorii liberali Teodor Atanasiu și Crin Antonescu de furt intelectual

Publicat

în

crin_antonescuPreședintele unei Fundații afirmă că senatorii liberali Teodor Atanasiu și Crin Antonescu și-au însușit o inițiativă legislativă care-i aparține.

Este vorba de declararea lui Avram Iancu erou și martir al României. În urmă cu două săptămâni, Camera Deputaților a votat inițiativa celor doi politicieni deși ea aparține lui Laurian Stănchescu, președintele Fundației ”Ideea Contemporană”.

O propunere legislativă prin care s-a urmărit declararea lui Avram Iancu „Erou al Națiunii Române” naște dispute aprinse. Laurian Stănchescu, președintele Fundaţiei Ideea Contemporană, susține că doi senatori liberali, respectiv Teodor Atanasiu și Crin Antonescu i-au substituit ideea. Pe 26 februarie 2015, PNL Alba anunța într-un comunicat că anul trecut, cei doi senatori au inițiat propunerea legislativă pentru conferirea titlului onorific de „Martir și Erou al Națiunii Române” lui Avram Iancu. Stănchescu susține că ideea i-a fost furată de cei doi politicienieni, acesta fiind inițiatorul acestei legi, împreună cu șase primari din localități din Țara Moților.

Teodor-Atanasiu-mar-2014În septembrie 2013, el i-a trimis lui Atanasiu un memoriu prin care-i cerea să înceapă demersurile în Parlament pentru această reparație morală față de Avram Iancu. Totul a început cu un marș de 80 de kilometri, între nouă localități în memoria lui Iancu. „Eu am mers pe jos 80 de kilometri. Atanasiu nu a mers nici 50 de metri, nu a participat la marș și acum își arogă calitatea de inițiator. Acuz public Biroul de Presă al PNL Alba de mistificarea adevărului, de furt intelectual şi de inducerea în eroare, cu bună ştiinţă, a cetăţenilor români, aceleaşi acuzaţii fiind aduse şi senatorilor Teodor Atanasiu şi Crin Antonescu”, a declarat Stănchescu pentru „Evenimentul zilei”, citat de ziare.com.

Un an nu s-a întâmplat nimic, după care, în februarie anul trecut proiectul a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și a fost votat de parlamentari un an mai târziu. Stănchescu amenință cu procese pe cei doi politicieni și cere ca PNL să revină cu un comunicat public care să restabilească adevărul, altfel el arată că se va adresa instanței și îi va da în judecată pe cei doi „inițiatori”. „Aştept consfinţirea adevărului printr-un comunicat public al Partidului Naţional Liberal, altfel voi fi nevoit să-mi apăr ideea şi proiectul în instanţă”, mai susține Stănchescu.

Senatorul Atanasiu nu a răspuns la telefon dar a transmis un mesaj SMS prin care, se întreabă, retoric:„oare doar unu sau doi români îl consideră pe Avram Iancu erou și martir al neamului? Ar fi trist”, a comentat, telegrafic, senatorul liberal acuzațiile lui Laurian Stănchescu.

Memoriul adresat lui Atanasiu a fost semnat în 2013 de Ioan Călin Andreș, primarul din Cîmpeni, Traian Pandor, primarul din Baia de Arieș, Marin Jurj, edilul din Arieșeni, Traian Gligor, primarul din Bistra, Nicolae Lazea, primarul din Vadu Moților, Ionel Bulgăr, primarul din Poșaga și Cristian Costea, edilul din comuna Scărișoara. Nicolae Lazea, primarul din Vadu Moților spune că nu mai contează a cui a fost inițiativa, atâta timp cât se realizează un proiect. „Dacă eram eu inițiatorul, probabil că mă enervam. Din câte îmi aduc aminte, inițitiva a fost a primaruluii din Câmpeni și eu am aderat la ea”, ne-a declarat Nicolae Lazea, edilul din Vadu Moților, Alba.

sursa: psnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Luni, 25 martie 2024, la Câmpeni s-a desfășurat de-a de-a XIV-a ediție a „Marșului pentru Viață”

Publicat

în

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, luni 25 martie 2024, de Praznicul Bunei Vestiri, tinerii și credincioșii de toate vârstele din orașul Câmpeni au luat parte la cea de-a XIV-a ediție a avenimentului „Marșul pentru Viață”, organizat în fiecare an în luna martie, lună dedicată activităților pro viață.

Evenimentul a debutat la ora 13.00, în fața statuii „Avram Iancu” din Parcul central al orașului, printr-un cuvânt introductiv. Apoi, am dat citire mesajului transmis cu acest prilej de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, care a subliniat importanța vieții ca dar sacru al lui Dumnezeu.

Manifestarea a reunit participarea elevilor celor trei importante instituții de învățământ din orașul Câmpeni: Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul Tehnologic Silvic și Școala Gimnazială. În cadrul evenimentului, tinerii au recitat poezii, cântece și pricesne închinare Maicii Domnului. Scopul marșului îl constituie conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină. La final, am adresat alese mulțumiri pentru colaborare Primăriei Orașului Câmpeni, instituțiilor implicate, școlilor din oraș, domnilor profesori, credincioșilor prezenți și, în special, copiilor pentru însuflețirea și bucuria oferită acestui eveniment de suflet.

Pr. Andrei Bâldea,
Protopop al protoieriei Câmpeni


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 50 de ai din Câmpeni cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat mama cu moartea

Publicat

în

Luni, 18 martie 2024, în jurul orei 20.30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Vidra au fost sesizați, de către o femeie de 73 de ani, din comuna Vidra, cu privire la faptul că a fost amenințată de către fiul său.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului, a rezultat că, în seara aceleiași zile, în jurul orei 20.00, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, din Câmpeni, în timp ce se afla la locuința mamei sale, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, ar fi devenit violent verbal și ar fi amenințat-o, pe aceasta, cu moartea.

În urma aplicării formularului de evaluare al riscului, a rezultat că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, iar bărbatului i-a fost interzis să se apropie de mama sa.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Profesorul Gheorghe Burz va duce folclorul moțesc la Universitatea din Viena

Publicat

în

În organizarea Institutului Român din Viena, joi, 14 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala Franz Liszt din cadrul Universității de Muzică și Arte Dramatice din Viena va răsuna muzica moțească tradițională în diferitele ei forme de exprimare.

Invitatul special al evenimentului intitulat „Zâcăli din Țara Moților – despre o muzică arhaică și necunoscută” va fi profesorul Gheorghe Burz, compozitor, violonist, dirijor, culegător de folclor, fondator și primul dirijor al Ansamblului Folcloric al Județului Alba, cadru didactic care a format numeroase generații de muzicieni. Gheorghe Burz este unul dintre puținii culegători de folclor muzical care au avut prilejul să cunoască, să culeagă și să discute cu oameni din Munții Apuseni, fiind dirijorul corului țărănesc din comuna Bistra, cel mai vechi cor țărănesc din județul Alba, condus odinioară de compozitorul Nicodim Ganea, de Iuliu Coroiu și de Nicolae Râșteiu. De asemenea profesorul Gheorghe Burz a predat la școlile din Bistra, Câmpeni, Vidra, Abrud, Albac și Horea unde i-a mai prins în viață, a aplicat chestionare și a cules folclor de la moți de la care compozitorul, pianistul și etno-muzicologul Béla Bartók a cules folclor muzical în anul 1910. Între anii 1960 și 1990, Gheorghe Burz a cules folclor muzical moțesc reușind să-l publice, parțial, în cartea intitulată „Țarina – cântecul locului”, o culegere cu peste 200 de variante de țarini moțești. Datorită profesorului Gheorghe Burz, muzica populară românească a putut fi auzită pentru prima dată în capitala Austriei, la invitația directorului Operei din Viena, Ioan Holender, în 2010 când acesta s-a retras din activitate.

Evenimentul de joi, 14 martie 2024 va cuprinde o serie de prezentări și interpretări ale muzicii tradiționale vocale și instrumentale din zona etnografică a Țării Moților, această muzică având caracteristici aparte și fiind parte a patrimoniului cultural imaterial românesc. Profesorului Gheorghe Burz îi vor fi alături muzicienii Răzvan Roșu, Liviu Burz, Andreea Sicoe, grupul instrumental format din Ruben Doran, Ion Țibrea, Vasile Marian, Adriana Irimieș și formația „Ceterașii Moților” formată din Bogdan Roșu, Daniel Blaga, Petrică Zele, Liviu Burz și Gheorghe Burz. De asemenea, vor fi interpretate câteva fragmente de muzică clasică, din operele lui Béla Bartók și Nicodim Ganea care pun în valoare muzica tradițională din Munții Apuseni. Acestea vor fi interpretate de Liviu Burz, Petrică Zele și Ruben Doran.

Daniela FLOROIAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni