campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Societate » Câmpănari » Profesoara Mariana Petrușe, din Câmpeni, este prima femeie din țară care a participat la o întrecere a pompierilor voluntari

Profesoara Mariana Petrușe, din Câmpeni, este prima femeie din țară care a participat la o întrecere a pompierilor voluntari

Publicat în 18.06.2017 la ora 19:20

Zilele trecute, pe cele două terenuri ale Stadionului „Cetate” din Alba Iulia s-au desfășurat probele etapei județene a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență organizate de ISU Alba, la care au participat, în ordinea intrării în concurs stabilită prin tragere la sorți: SVSU Abrud, Teiuș, Cugir, Câmpeni, Stremț și Sebeș, echipa SVSU Șpring anunțând în seara precedentă că renunță la competiție. Concursul constă în 3 probe: pista de îndemânare şi viteză; ştafeta 4 X 100 m şi dispozitivul de intervenţie.

Ce a avut inedit această ediție a fost prezența unei femei într-o întrecere la care până acum concurau doar bărbații, chiar și la competițiile desfășurate în țară, fiind o premieră națională, după cum a declarat mr. Florin Buciuman, coordonatorul întrecerii. Este vorba despre Mariana Petrușe, din Câmpeni, profesoară de educație fizică la Școlile Gimnaziale Câmpeni și Sohodol, care lucrează de circa 8 ani în învățământ.

La start, ea a fost încurajată prin aplauze de către colegi și toți ceilalți competitori. Ea a avut de sărit un gard de lemn înalt de 2 metri, să preia de jos, din alergare, două tulumbe de 2,5 kg fiecare și să traverseze o bârnă de 18 cm aflată la 1,20 m deasupra solului, la coborâre lansând cele două capete ale furtunurilor de refulare, unul trebuind să-l racordeze la un distribuitor, iar la celălalt să cupleze țeava. Singurul obstacol care i-a pus ceva probleme a fost gardul, dar apoi ea a avut o comportare bună având în vedere că s-a aflat pentru prima dată în postura de concurentă. Profesoara a reușit să parcurgă proba în mai puțin de un minut, evoluția ei fiind primită cu aplauze de către întreaga asistență.

„Fiind, la școală, responsabil cu PSI-ul (prevenirea și stingerea incendiilor) de-asta am ales (n.a. – să concurez). M-am pregătit puțin înainte, cât mi-a permis timpul. Concursul a fost OK, problema a fost echipamentul, căci nu am făcut antrenament în echipament (n.a. – costum de protecție, cască, centură etc.)”, ne-a declarat după prima probă proaspăta debutantă. Mariana Petruse ne-a spus că s-a înscris ca voluntar la SVSU Cîmpeni, dar încă nu a primit „botezul focului”, deocamdată nefiind solicitată la vreo intervenție. Felicitări pentru curaj, Mariana, și mult succes în continuare!

Facebook 

Acest articol a fost citit de 775 ori

5.0
01

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.