Actualitate
Proiect anti-braconaj în plină implementare pentru apărarea necuvântătoarelor din Munții Apuseni
Începând de ieri, 15 octombrie 2015, necuvântătoarele care trăiesc în Munții Carpați, mai precis pe raza județelor Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Gorj, sunt puțin mai bine apărate de apetitul braconierilor de a ucide.
Este vorba despre materializarea unei inițiative în premieră pentru România, respectiv a proiectului LIFE Connect Carpathians, finanţat de Comisia Europeană şi implementat de Fauna&Flora International, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Asociaţia Zarand.
Astfel, ieri, în comuna Zam din judeţul Hunedoara, a fost inaugurat primul punct de lucru al Jandarmeriei, ce are ca sarcină principală prevenirea, depistarea şi sancţionarea actelor de braconaj cinegetic pe raza celor opt județe amintite mai sus. Aceștia vor fi sprijiniţi în activitatea lor de specialişti în domeniul silvic şi cinegetic şi vor coopera cu posturile de poliţie din zonele aflate pe Coridorul Ecologic Apuseni – Carpaţii Meridionali.
Zona de desfăşurare a proiectului este reprezentată de Coridorul Munţii Apuseni – Carpaţii Meridionali şi se întinde pe o distanţă de peste 150 de kilometri între Munţii Apuseni, la nord, şi Munţii Retezat – Ţarcu, la sud, şi reprezintă un peisaj unic, bogat din punct de vedere cultural care păstrează, încă, o mare parte din biodiversitatea pentru care România este recunoscută la nivel mondial.
Practic, proiectul LIFE Connect Carpathians vizează elaborarea, în mod participativ, prin implicarea tuturor factorilor interesaţi, a unui plan de management regional pentru specii de faună de importanţă comunitară. În acest context, două dintre obiectivele proiectului urmăresc facilitarea convieţuirii între comunităţile locale şi speciile sălbatice şi prevenirea şi combaterea braconajului.
FOTO: ARHIVĂ

Actualitate
Sute de persoane au participat la Câmpeni, la cea de XV-a ediție a „Marșului pentru Viață”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, marți, 25 martie 2025, la Praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 12.00, în orașul Câmpeni, capitala Țării Moților, a avut loc o nouă ediție a „Marșului pentru Viață”, sub genericul „Fiecare om contează”.
La eveniment au participat peste 400 de persoane, în special tineri și elevi ai celor trei școli importante din orașul Câmpeni – Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul Tehnologic Silvic și Școala Gimnazială –, însoțiți de profesorii lor de religie.
În deschidere, am rostit o rugăciune și am dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, referitor la Marșul pentru viață, apoi elevii celor trei școli amintite au recitat poezii și au interpretat cântece și pricesne închinate Maicii Domnului.
Marșul pentru Viață a fost organizat de Protopopiatul Ortodox Român Câmpeni, într-o bună colaborare cu Primăria Orașului Câmpeni, Poliția Orașului Câmpeni și Jandarmeria Orașului Câmpeni.
Pr. Andrei Bâldea,
Protopop al protoieriei Câmpeni
Actualitate
Bărbat de 41 de ani din Câmpeni reținut de polițiști, după ce a încercat să agreseze vânzătoarea unui magazin și a înjurat clienții
Sâmbătă, 15 martie 2025, în jurul orei 00.15, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, fără de un bărbat de 41 de ani, din oraș, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice.
Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că, în seara de 14 martie 2025, în jurul orei 20.10, în timp ce se afla în fața unui magazin alimentar, de pe strada Teiului, din orașul Câmpeni, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, bărbatul ar fi adresat injurii la adresa cetățenilor, ar fi încercat să agreseze o angajată a magazinului, ar fi spart mai multe sticle în fața magazinului și ar fi cauzat, astfel, o stare de temere persoanelor prezente.
Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, pentru dispunerea măsurilor legale.
Actualitate
La peste 10 ani de la producerea faptelor, un grup de afaceriști din Câmpeni, care activau în industria lemnului, achitați definitiv
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat hotărârea definitivă într-un dosar instrumentat de DIICOT Alba Iulia, în care patru afaceriști din industria lemnului, din zona orașului Câmpeni, au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor.


Prejudiciul provocat bugetului de stat a fost calculat de procurori la suma de 3 milioane de lei. Afecerile considerate ilegale au fost derulate în relație cu societatea Transilvania Production SRL Câmpeni. După ce la instanța de fond, trei dintre inculpați au primit, în total, 20 de ani de închisoare, în apel s-a dispus, definitiv, achitarea acestora.
Completul de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât achitarea a celor patru inculpați (Valentin O., Marius M., Nicolae F. și Sorin S.) pentru că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. Un al cincilea inculpat (Valentin S.) a recunoscut faptele şi a fost condamnat, în 2019, la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel Alba Iulia a dispus achitarea și pentru fapte pentru care Tribunalul Alba a dispus încetarea procesului penal pe motiv de prescriere a răspunderii penale. Este cazul infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, dar și a faptelor de care a fost acuzat Sorin S., care nu a primit nicio pedeapsă penală la instanța de fond.
Cei patru au cerut, în apel, continuarea judecării și pentru acuzațiile care s-ar fi prescris. Dacă instanța de judecată ar fi constatat prescrierea faptelor, cei patru ar fi fost obligați să plătească daunele civile constatate de procurori. În situația în care au fost achitați, aceștia nu vor plăti niciun leu, iar cheltuielile de judecată vor rămâne în sarcina statului. Tribunalul Alba a decis, inițial, confiscări și daune de circa 18 milioane de lei.
„În baza art. 397 alin.1 C.proc.pen. rap.la art.25 alin.5 C.proc.pen. lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român- prin Agenția Națională de Administrare Fiscală în contradictoriu cu inculpații (…) și părțile responsabile civilmente.
Menține măsurile asiguratorii a sechestrului instituite în cauză (…), aceste măsuri urmând a înceta de drept dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la pronunțarea prezentei decizii”, se precizează în hotărârea definitivă a Curții de Apel. Cu alte cuvinte, pentru a spera la recuperarea a ceva din prejudiciu, ANAF trebuie să deschidă un process civil în termen de 30 de zile de la pronunțarea hotărârii. Instanța a menținut sechestrul pe bunurile deținute de persoanele fizice judecate, inclusiv pe proprietățile celor două societăți comerciale din Câmpeni.
• Fapte vechi de peste 10 ani
Cercetările au demarat în 2017, iar faptele care au făcut obiectul dosarului au avut loc în perioada 2008 – 2014. În noiembrie 2017 au fost efectuate 25 de percheziţii la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile unor firme.
„Începând cu anul 2008, un suspect, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăţi comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea, a constituit un grup infracţional organizat împreună cu alţi patru suspecţi, reprezentanţi a două societăţi comerciale beneficiare ale achiziţiilor nereale de cherestea, cu sediul în localitatea Câmpeni, ambele având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobile şi acţionariat în parte comun.
Grupul infracţional a acţionat până la jumătatea anului 2014, în scopul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală în modalitatea înregistrării de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale şi a infracţiunii de spălare a banilor, în modalitatea transferului de bani, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora”, a transmis DIICOT la momentul respectiv.
Potrivit procurorilor, una dintre societăți s-ar fi aprovizionat fictiv cu material lemnos de la mai multe firme-fantomă, care, deşi furnizau în acte lemn, în realitate nu aveau utilaje şi nici personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a transporta lemnul.
Valoarea totală a mărfurilor cumpărate în acest fel depăşeşte suma de 2.000.000 euro. Banii erau achitaţi de beneficiar prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăţilor pretins furnizoare. În final, toate aceste acuzații au fost anulate prin decizia definitivă a judecătorilor.
-
Sportacum 3 zile
CSC Bistra, marea câștigătoare a Cupei „Alba Carolina” la karate
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Traian Gligor, Primarul Comunei Bistra, la Sesiunea Ordinară a ACoR România
-
Știri din zonăacum 3 săptămâni
Incendiu de vegetație uscată, extins la două locuințe și un grajd, la Scărișoara. Intervin pompierii militari din Câmpeni
-
Știri din zonăacum 7 zile
Procentaj mare de plăți pentru impozitele și taxele locale în comuna Bistra, cu beneficii pentru cetățeni și firme
-
Învățământ-Culturăacum 3 zile
David Dragoș Nicolae, elev al Colegiului Național „Avram Iancu” Câmpeni, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Geografie
-
Știri din zonăacum 3 săptămâni
Un bărbat din Arieșeni a decedat, după ce a fost prins sub un tractor care s-a răsturnat
-
Sportacum 4 săptămâni
Trei elevi din Câmpeni, rezultate deosebite la Cupa Mărțișorului – 2025, de la Sibiu
-
Știri din zonăacum 3 săptămâni
Incendiu de vegetație uscată, izbucnit la Sohodol. Intervin pompierii militari din Câmpeni
Dorin
22.10.2015 la 23:54
Marii braconieri sint cei cu jeep-uri si plini de bani , ca amaritii cei ce aveau cite o pusca batrina adevarati vinatori , au fost redusi la tacere, ori au fost deposedati de arme pentru nimicuri sau nu mai pot vina pe fondul de vinatoare din zona lor ca fondul a fost luat de cine mai stie ce parvenit. Dintotdeauna vinatorul batrin sau localnic a puscat doar sa-si stimpere foamea , nu a luat mai mult decit sa-si creasca copilasii,nu s-a uitat dupa trofee si fala. Atunci era suficient un paznic de vinatoare acum e nevoie de institutii dotate din bani publici, si tot nu vor fi eficienti .Trebuia lasate fondurile la AJVPS-uri si la ROMSILVA si nu era nevoie de atitia bani aruncati de guvern pe institutii de paza.Banii astia puteau fi folositi in alte parti mai stringente. Asta e Romania ..