campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Proteste la Câmpeni și Bistra împotriva proiectului minier de la Roșia Montană

Proteste la Câmpeni și Bistra împotriva proiectului minier de la Roșia Montană

Publicat în 03.11.2013 la ora 21:34

miting-campeni-duminica-3-noiembrie-2013În cursul zilei de astăzi, în Apuseni au avut loc două proteste împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, ambele autorizate, la care au participat câteva sute de persoane care arată de aproape două luni, la fiecare sfârșit de săptămână, că nu doresc exploatarea zăcământului de aur cu cianuri.

Primul protest s-a desfășurat în premieră în centrul comunei Bistra, începând cu ora 12.00, care a durat aproape 3 ore și la care au participat sau au asistat, conform organizatorului, câteva sute de persoane. Organizatorul, un consilier local din această comună, a precizat că a obținut aprobare pentru miting în fiecare duminică în calitate de persoană fizică, până la sfârșitul anului, în afara datei de 1 decembrie. De aici, o parte din protestatari au plecat cu mașinile în coloană spre Roșia Montană și Abrud, iar apoi s-au îndreptat spre Câmpeni spre a participa și la acest protest început puțin după ora 16.00.

La protestul de la Câmpeni, organizatorii au avut ca invitați speciali pe Emil Culda, un apreciat economist clujean originar din județul nostru, din comuna Vidra și pe renumita cântăreață de muzică populară bihoreană Florica Bradu. Economistul Emil Culda nu este pentru prima dată când își expune părerea față de acest proiect, acesta precizând printre altele că statul român ar trebui să exploateze singur acest zăcământ, dar deocamdată nu are resurse financiare și tehnologia necesară.

La un moment dat, protestatarii au huiduit un angajat al RMGC care se găsea în spatele mulțimii, dar Jandarmeria prezentă la miting, promptă, a oferit protecție acestuia.

Protestul s-a încheiat seara, după ora 18, după ce protestatarii au participat ca de obicei la un marș pe principalele străzi ale orașului.

Înainte de încheiere, protestatarii reveniți din marș au ținut un minut de reculege pentru oamenii morți în tragedia de la Certej, județul Hunedoara, pentru că la 30 octombrie s-au împlinit 42 de ani de când acolo au murit 89 de oameni în urma ruperii digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 1505 ori

Comentarii

Comentarii

4 Comentarii la Proteste la Câmpeni și Bistra împotriva proiectului minier de la Roșia Montană

 1. nicoleta Răspunde

  04.11.2013 la 10:37

  Dezastrul facut de cei care protesteaza impotriva proiectului RMGC! Dar ei nu isi dau seama de faptul ca padurea care ne da oxigenul este foarte importanta pentru noi! Vad doar faptul ca cianura omoara !!! Dar lipsa de oxigen nu omoara???? În prezent, la Roşia Montană peste 80% din oameni nu au locuri de muncă. Cel mai complex proiect industrial din România va crea mii de locuri de muncă în următorii 20 de ani, în multe domenii de activitate. . Proiectul ne este de ajutor in viitor pentru un viitor mai frumos la noi acasa . DA PROIECTULUI DE LA ROSIA MONTANA !!!

 2. ioana Răspunde

  14.11.2013 la 20:16

  Proiectul de la Rosia Montana crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei, 800 de locuri de muncă directe în timpul exploatării şi 3.600 de locuri de muncă în total pe perioada operării. Contribuţiile majore la bugetele locale şi la bugetul de stat oferă posibilitatea realizării unor investiţii de utilitate publică în zonă. Proiectul include realizarea unei infrastructuri moderne, care va putea fi folosită şi după închiderea minei, precum si oferirea de facilitati de microcreditare şi programe de pregătire adecvate, menite să contribuie la dezvoltarea spiritului antreprenorial al populaţiei din zonă.

 3. Edy Sarbu Răspunde

  28.11.2013 la 14:44

  Noi vrem un minerit modern si responsabil, vrem locuri de munca, vrem un mediu curat si o dezvoltare durabila a zonei. Aceasta este dorinta comunităţii si vom lupta pentru bunastare. Speram ca toti romanii sa-si dea seama de minciunile opozantilor care nu au facut niciodata altceva decat sa critice fara argumente, sa intimideze autoritatile care trebuie sa ia o decizie in relansarea mineritului din Apuseni.

 4. Eugen Sarbu Răspunde

  02.01.2014 la 22:54

  În condițiile actuale de sărăcie și șomaj, țara noastră are nevoie de investitori. Mineritul este o soluţie pentru dezvoltarea României și pentru șansa noastră la un loc de muncă!Vrem să redevenim o comunitate prosperă, animată de spiritul mineritul, așa cum era în trecut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.