Rămâi conectat

Știri din zonă

Reamenajarea turistică a Peșterii Ghețarul de la Scărișoara va începe la toamnă

Publicat

în

Peștera Ghețarul de la Scărișoara, situată pe raza administrativ-teritorială a comunei Gîrda de Sus, trece și prin această vară fără lucrări de reamenajare.

Peștera se află pe teritoriul administrativ al comunei Gîrda de Sus şi are suprafaţa totală de 56.514 mp, fiind cuprins în patrimoniul Parcul Național Apuseni. Gheţarul de la Scărişoara este o Rezervaţie Speologică cu zone de protecţie diferite: clasa de importanţă A (pentru cele două rezervaţii ştiinţifice şi pentru ”Biserică”) şi clasa de importanţă B (pentru sectorul turistic-zona avenului şi ”Sala Mare”. Scările de acces spre interior sunt, așa după cum ne-am obișnuit, o grea încercare, o provocare plină de adrenalină pentru turiștii care se încumetă totuși să pătrundă misterele celui mai mare ghețar subteran din Europa.

La începutul acestui an, primarul comunei Gîrda de Sus, Marin Vîrciu, spunea că în 2017 vor demara lucrările de reamenajare a accesului în Peştera ”Gheţarul de la Scărişoara” și va fi împrejmuit avenul, pe baza unui proiect de specialitate deja elaborat. Investiția urma să fie realizată cu fonduri de la bugetul local dar și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Alba.

Gheţarul de la Scărişoara este format dintr-o încăpere unică cu o suprafaţă totală de circa 700 mp. În mijlocul acestei încăperi se află un bloc de gheaţă de circa 80.000 mc a cărui grosime variază între 16 şi 34 de metri şi a cărui faţă superioară formează podeaua Sălii Mari. Accesul în Peştera Gheţarul de la Scărişoara se face printr-un aven cu un diametru de 60 m care se deschide în pădurea din marginea platoului.

”Proiectul este conceput pentru lucrări în două loturi. Chiar zona cu probleme, vreo 20 și ceva de metri, urmează să o facem noi, administrația locală Gîrda de Sus. Dar, durează obținerea avizelor, de pe la Comisia Monumentelor Naturii etc. Acum suntem în procedura de achiziție a lucrării ce trebuie să o executăm noi. Cel târziu în august încep lucrările. Ne putem apuca de lucru deoarece traseul vine deviat în zona de acces, pe altă parte, pe undeva prin stânga. Spre sfârșitul lunii august turiștii se mai răresc și ne-am putea apuca de lucru. Cei de la Consiliul Județean Alba au alte proceduri, mai îndelungate și ne-am zis că ar trebui să facem noi urgența”, a declarat pentru ziarul Unirea primarul Marin Vîrciu.

În trecut, amenajarea traseului de acces pentru turişti pe porţiunea avenului a fost realizată din structuri metalice – scări şi pasarele cu lăţimea de 1 m – ancorate în pereţii avenului, adânc de 48 de metri.

În prezent, accesul în Peştera Gheţarul de la Scărişoara este controlat în sectorul turistic şi restricţionat în restul peşterii (nu se intră fără avizul Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni şi cel al Comisiei Monumentelor Naturii). Există două tronsoane diferenţiate pe sectorul turistic: avenul de intrare ce reprezintă sectorul de acces de la suprafaţă până la intrarea în Sala Mare, realizat dintr-o succesiune de rampe de scară și ”Sala Mare” ce cuprinde circuitul turistic amenajat pentru vizitarea gheţarului.

Accesul dinspre satul Gheţari înspre Peştera Gheţarul de la Scărişoara se face pe un drum de pământ. Pe parcursul anilor au existat numeroase preocupări care au vizat pregătirea unui traseu turistic cât mai adecvat pentru accesul în peşteră. În prima fază, scările din lemn, pe care se cobora în aven, au fost înlocuite cu unele confecţionate integral din metal. Poarta din zona mediană a avenului a fost înlăturată şi montată pe marginea superioară. Pasarela din ”Sala Mare”, care era spijinită pe picioare metalice, a fost înlocuită cu una realizată integral din lemn. Scările care asigurau accesul în „Biserică” au fost parţial înlăturate în anul 2005 pentru a preveni accidentele cauzate de ruperea, primăvara, a uriaşelor stalagmite de gheaţă. O acţiune importantă desfăşurată în anul 2002 a constat în electrificarea rudimentară a Sălii Mari prin montarea a trei reflectoare.

În prezent, avenele sunt doar parţial împrejuite, iar în zona intrării există un dispozitiv de control al accesului cu turnichet. Traseul de acces este sinuos cu diferenţe de nivel variabile. Acesta a fost realizat din scări de metal ancorate în pereţii avenului. Ultima rampă de scară metalică ajunge la cota inferioară a avenului, iar de aici traseul se continuă pe o structură realizată din lemn – câteva trepte şi pasarele. Acum, traseul de acces în peşteră este într-o stare de deteriorare pronunţată.

Traseul de vizitare a peşterii va fi împărţit în două tronsoane: primul tronson este cel din zona avenului iar al doilea este cel amenajat pe suprafaţa gheţarului. Primul tronson păstrează în foarte mare măsură traiectoria şi configuraţia traseului existent, excepţie făcând ultimii aproximativ 30 m din acest tronson. În această zonă, problemele apărute la calea de acces au fost cauzate în principal de variaţiile mari ale cotei zăpezii şi a gheţii de pe fundul avenului. Pentru rezolvarea acestei probleme, se intenționează suspendarea traseului de acces pe peretele nordic al portalului, începând de la treapta aflată la cota 1145,59. De la această cotă coborârea se va face pe o succesiune de trei rampe de scară suspendate pe peretele avenului, care vor asigura accesul turiştilor la nivelul traseului amenajat din Sala Mare (cota 1130 m). Ultimul segment al tronsonului îl constituie o rampă cu înclinaţie de 10 % ce se racordează la pasarela montată pe suprafaţa gheţarului în ”Sala Mare”.

Singura porţiune unde a fost nevoie de reconfigurarea integrală a traseului este partea inferioară a avenului, ultimii aproximativ 30 de metri din primul tronson. În această zonă, rampele de scară au fost suspendate pe peretele avenului. După amenajare, turiştii vor avea acces în interiorul peşterii doar însoţiţi de un ghid.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Carmen de a Sălciua, priceasnă închinată Maicii Domnului, lansată în Postul Paștelui

Publicat

în

Carmen de la Sălciua, cunoscuta cântăreață de muzică de petrecere, a înregistrat prima ei priceasnă, „Fecioară Curată”, într-un moment profund și sincer de exprimare a credinței sale.

Contactată de ziarulunirea.ro pentru a ne dezvălui mai multe despre acest proiect, Carmen dezvăluie că ea crede în Dumnezeu și exprimă asta și în mediul online, ori de câte ori are ocazia.

„Eu sunt un om care crede mult în Dumnezeu și poate nu sunt cel mai credincios om, dar când îi cânt lui Dumnezeu simt o bucurie extraordinar de mare pentru care nu sunt vrednică să Îi mulțumesc. Măcar atâta pot să fac și eu, să împărtășesc cumva și cu oamenii, pentru că și noi, artiștii trebuie să Îl mărturisim cumva pe Dumnezeu”.

Carmen se simte privilegiată să împărtășească această experiență cu publicul său. Artista subliniază că această latură a ei, aduce o perspectivă diferită asupra vieții și că se va implica pe viitor în proiecte similare.

Pentru ea, cântatul pricesnelor este o modalitate de a-și exprima recunoștința și devotamentul față de Dumnezeu, iar această nouă direcție în cariera sa este întâmpinată cu entuziasm și dorința de a oferi mai mult în acest sens.

„Sunt un om mai simplu decât îți poți imagina. E o lume total diferită de multe ori cea care se vede pe ecrane, comparativ cu felul în care ești în viața reală.”

Carmen spune că are sufletul plin de bucurie atunci când cântă pricesne și că vocea ei sună altfel când face asta. Ea spune că pe mașină, de exemplu, nu se ascultă pe ea cântând, dar să reasculte priceasna după înregistrări, a fost o adevărată plăcere.

„O iubesc mult pe Maica Domnului și această priceasnă, “Fecioară Curată „, o închin Ei”, mai spune artista.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Performanța a fost premiată de administrația publică locală din comuna Bistra

Publicat

în

Sportivii cu rezultate remarcabile la competitiile sportive nationale si internationale precum și antrenorii care i-au pregătit au fost premiați de administrația publică locală din comuna Bistra, în cadrul Galei Performerilor.

Pe lista performerilor s-au aflat 162 de karatiști de la Clubul Sportiv Comunal Bistra care s-au clasat pe primele locuri la competițiile sportive naționale de karate din anul 2023. Dintre acestia, 17 sportivi au fost premiati si pentru participarea la Campionatul European din Slovenia. Sportivii au fost antrenați de Viviana Pripon (6 DAN).

Pe lângă aceștia, au mai fost premiați peste 28 de sportivi ai echipelor de fotbal care au obtinut rezultate deosebite la Campionatul Munților Apuseni, antrenați de profesor antrenor Tiberiu Boca.

„Am premiat performanța și am hotărât să îi stimulăm în acest fel pe sportivii noștri, care prin rezultatele lor au reprezentat cu onoare comuna. Le mulțumesc sportivilor pentru munca lor și nu în ultimul rând antrenoarei Viviana Pripon pentru dedicarea și implicarea de care dă dovadă, pentru ca sportivii noștri să urce pe podium de fiecare dată”, declară primarul comunei Bistra, Traian Gligor.

Edilul a înmânat diplome și premii în bani sportivilor, în funcție de performanțele obținute la competiții.

„Îi mulțumesc domnului primar și consilierilor locali din Bistra care au fost de acord să aloce bani pentru premierea sportivilor. Copiii merită să fie răsplătiți pentru munca depusă de-a lungul unui an. Rezultatele obținute de CSC Bistra atât pe cluburi cât și individual fac cinste comunei. Domnul primar a fost alături de noi și ne-a sprijinit tot timpul și sunt convinsă că va face acest lucru și pe viitor. Recompensa noastră față de dânsul și de comunitate sunt premiile, medaliile și trofeele pe care le aducem cu drag acasă”, afirmă antrenoarea CSC Bistra, Viviana Pripon.

Primarul Traian Gligor îi consideră atât pe sportivii cât și pe elevii premiați – adevărați ambasadori ai comunei Bistra.

Susținerea performanței, indiferent de domeniu – cultură, sport, educație este o prioritate importantă pentru administrația publică locală din comuna Bistra. La fel și respectul față de valori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Administrația locală din Albac a sărbatorit-o pe Gaftea Todea, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani

Publicat

în

Cea mai în vârstă femeie din Albac, Gaftea Todea, a împlinit ieri 100 de ani. Primarul, Todea Tiberiu, împreună cu apropiații au felicitat-o și au sărbătorit evenimentul.

Gaftea Todea este o femeie plină de viață care nu își arată vârsta, ea a ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, pe care i-a sărbătorit ieri, împreună cu primarul din Albac, Tiberiu Todea, venit cu o delegație de la primărie pentru a-i înmâna diploma, florile, tortul și premiul de 1500 de lei, pe care bugetul local l-a aprobat pentru centenari.

Gaftea Todea a fost felicitată și în mediul online, pe pagina Primăriei Albac:

„Să ajungi la o vârstă venerabilă și să îți sărbătorești ziua de naștere înconjurată de oamenii dragi, este una dintre cele mai mari bucurii pe care le poți avea.

De aceasta a avut parte și d-na Gaftea Todea, cea mai în vârstă femeie a comunității noastre, o femeie plina de viață care nu își arată vârsta.

La mulți ani, stimată doamnă!”

La petrecere au mai fost prezenți apropiații și familia. Cu toții i-au cântat sărbătoritei ”La mulți ani!”

Trei moți din Albac au ajuns la centenar în 2024! Primul sărbătorit a fost Lazăr Petru, pe 12 martie, a urmat ieri, Todea Gaftea și Mateș Petru care urmează să împlinească 100 de ani, pe 4 septembrie 2024.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni