Rămâi conectat

Știri din zonă

Revedere „istorică” a foștilor colegi de școală octogenari, după 60 de ani de la absolvirea Liceului din Baia de Arieș

Publicat

în

Recent, în comuna Sălciua s-a desfășurat o emoționantă reîntâlnire după 60 de ani de la absolvirea Liceului din Baia de Arieș, la acest eveniment participând 7 dintre foștii colegi de școală, însoțiți de câteva persoane apropiate.

Mai întâi, participanții s-au reunit la o slujbă religioasă oficiată de preoții Vasile Ioaniciu și Ciprian Negrea la o biserică ortodoxă din Sălciua, ocazie cu care au făcut și un pomelnic al profesorilor decedați și al foștilor colegi, vii sau morți. După aceea cu toții s-au reunit la masa de prânz la Pensiunea „Subpiatră”, iar în continuare, până a doua zi, însoțiți de cei apropiați, s-au deplasat la o agapă colegială la casa de vacanță de lângă Huda lui Papară a lui Constantin Sicoe – unul dintre foștii colegi, timp suficient pentru a depăna amintiri din liceu și din viața scursă în cei aproape 80 de ani, multe dintre aceste discuții fiind însoțite de lacrimi.

Astfel, cei 7 foști colegi de liceu, care au absolvit Liceul din Baia de Arieș în 1963 și s-au reîntâlnit la Sălciua au fost:

  • Vasile Bendea – fost profesor de Limba și literatura română la Sohodol;
  • Stela Bleoca (Mariș) – absolventă a Facultății de Chimie, fostă profesoară la Turda, care a venit însoțită de soțul Ioan Mariș și de o prietenă.
  • Alexandru Ciura – inginer fizician, care a lucrat la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele (în sudul Bucureștiului) și în Canada. În prezent, trăiește la Paris și a venit însoțit de soția Ioana.
  • Roman Motora – inginer silvic, a înființat Grupul Școlar Forestier din Câmpeni prin Hotărârea de Guvern nr. 705/1991, unitate de învățământ la care a fost profesor și director, totodată activând și ca expert tehnic judiciar în domeniul silviculturii.
  • Constantin Sicoe – inginer electromecanic, care a lucrat la Electromontaj Cluj, conducând execuția lucrărilor de rețele electrice de înaltă tensiune în Munții Apuseni. Totodată, a promovat și determinat execuția teleschiului de la prima pârtie de la Vârtop după anul 1989, această lucrare determinând dezvoltarea turistică a Arieșeniului și văii Arieșului Mare. Locuiește în Cluj Napoca, iar la întâlnirea de 60 de ani a venit însoțit de soția Cornelia.
  • Ioan Stan – pasionat de astronomie în liceu, șef de promoție al Facultății de Geografie, a profesat la Siret și Suceava. Deși bolnav, a venit de la Siret la întâlnirea de 60 de ani, fiind adus de un fost student de-al său însoțit de prietenă.
  • Vanda Tulaszko (Jude), absolventă de Filologie, care a fost profesoară de Limba și literatura română în zona Munților Apuseni, iar în prezent locuiește în Câmpeni.

Această revedere după 60 de ani de la absolvirea liceului poate fi considerată una istorică pentru zona Munților Apuseni pentru că în ultimul timp doar foarte puține generații de foști colegi de școală au „rezistat” cu această mentalitate și organizează întâlniri în vremurile de acum, când oamenii se văd online cel mai ușor și mai rapid, fără a face eforturi deosebite de orice fel, ori „s-au răcit” în privința relațiilor sociale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri din zonă

Eroii moți Horea, Cloșca și Crișan comemorați la Albac

Publicat

în

Săptămâna trecută, pe durata a două zile, Primăria comunei Albac a organizat  în colaborare cu Asociația Cultural – Patriotică „Țara Iancului, iubirea mea” o amplă manifestare de comemorare a martirilor Horea, Cloșca și Crișan.

Evenimentul a debutat în după-amiaza zilei de joi, 22 februarie, la sediul Primăriei Albac, unde a avut loc o sesiune de comunicări istorice și s-au prezentat materiale documentare despre răscoala din 1784 și despre tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca.

Vineri 23 februarie 2024, la ora 12.00, manifestarea a continuat la statuia Trinității „Horea, Cloșca și Crișan” din centrul localității, acolo unde au participat „Crăișorii” de la școlile din Albac, Arieșeni, Horea, Scărișoara, Vadu Moților, Liceul „Ion Buteanu” din Gurahonț – județul Arad și locuitori ai comunei Albac.

Ceremonia a început cu Imnul Național al României și cu sunete din tulnice, apoi a continuat cu o slujbă religioasă de pomenire a eroilor, susținută de preoții Gavriil Trifa și Nicolae Matei. Ulterior a luat cuvântul domnul primar al comunei Albac, Petru Tiberiu Todea, după care domnul Ioan Mărgineanu, președintele Asociației „Țara Iancului, iubirea mea”, a înmânat diplome și medalii școlilor și personalităților participante.

La manifestarea din cele două zile au fost prezenți și au prezentat diverse materiale prof. univ. emerit av. dr. Ioan Sabău Pop din Târgu Mureș, Cristi Vasile Cristescu –  directorul revistei „Dacia Nemuritoare”, ing. Gheorghe Lascu din Cluj-Napoca, ing. Petru Stana din Țebea. La eveniment au participat din partea Societății Cultural – Patriotice „Avram-Iancu” doamna profesoară Monica Borteș – președintele filialei din Câmpeni și domnul Radu Pleșa, din partea Consiliului Național.

În cadrul manifestării au depus coroane de flori Primăria Albac, Asociația „Țara Iancului, iubirea mea”, Ocolul Silvic Horea-Apuseni, Liceul „Ion Buteanu” Gurahonț, Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac, Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni, Școala Gimnazială Scărișoara, Școala Gimnazială Horea, Școala Gimnazială Vadu Moților și Școala Gimnazială „Prof. Univ. Dr. Gheorge Beleiu” Poiana Vadului, evenimentul încheindu-se cu un montaj patriotic literar – muzical susținut de formația „Crăișorii moțești” coordonată de domnul învățător Barbu Todea.

„Mulțumiri și felicitări domnilor directori și cadrelor didactice care au însoțit elevii-crăișori la această manifestare. Ca să conștientizăm și să promovăm sentimentul patriotic în rândul tinerilor este necesar să se organizeze anual astfel de evenimente”, a transmis domnul primar al comunei Albac, Petru Tiberiu Todea.

Ovidiu Culda


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Train Gligor, primar: „Peste 60% din bugetul general al comunei Bistra pe anul 2024 este alocat investițiilor”

Publicat

în

Consiliul Local al comunei Bistra a aprobat în data de 9 februarie 2024, în ședință ordinară, prin HCL nr. 2/2024, bugetul general al comunei pe anul 2024.

Principalele domenii de dezvoltare și ponderea lor în bugetul general sunt:

– Drumuri si poduri = 12.466.900 lei

– Învățământ = 2.247.000 lei

– Locuințe, servicii și dezvoltare publică = 2.206.200 lei

– Cultură, recreere și religie = 793.800 lei

– Asigurări și asistență socială 3.934.500 lei

– Protecția mediului = 819.000 lei

– Autorități publice și acțiuni externe = 3.440.500 lei

– Ordine publica = 215.000 lei

– Servicii sanitate publica = 81.900 lei

În anul 2024, bugetul general al comunei Bistra este de 26.204.800 lei (aproximativ 5,2 milioane de euro).

„Le mulțumesc consilierilor locali care au votat bugetul general al comunei Bistra. Vreau să vă spun că veniturile proprii sunt în procent de 12%. Dar am reușit să atragem fonduri din alte surse (europene, guvernamentale) și în acest an avem un procent de peste 60% pentru investiții în comuna noastră. Administrația publică locală are ca obiectiv principal creșterea calității vieții în comuna noastră. În acest an, investițiile in drumuri si poduri au un procent de 47,58%, urmat de asigurări și asistență socială cu 15,02%, autorități publice și acțiuni externe cu 13,13%, învățământ cu 8,57%, locuințe, servicii și dezvoltare publică cu 8,42%, protecția mediului cu 3,13%, cultură, recreere și religie cu 3,02%, ordine publică cu 0,82% si servicii de sănătate publică cu 0,31%. Mi-aș fi dorit să putem aloca sume mult mai mari la toate capitolele dar din păcate bugetul comunei noastre nu este un buget mare care să ne permită acest lucru. Însă vom încerca să dezvoltăm comuna ca și până acum cu fonduri europene și guvernamentale”, ne-a declarat Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Printre investițiile noi cuprinse în lista pe anul 2024 cu finanțare parțială sau integral de la bugetul local se află: amenajarea centrului comunei Bistra,  reabilitare teren de sport și curte – Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, reabilitare magazie lemne – Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, pavare curtea școlii cu acces grădiniță, dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente a Școlii Gimnaziale „Nicodim Ganea” Bistra, modernizare drumuri comunale DC 212, 143, 144 și 145, construire și dotare centru medical de permanență în comuna Bistra, alimentare cu apă în satele Dealu Muntelui,Țărănești, Hodișești, Hudricești și Rătătiș etc.

De asemenea, pe listă se află și continuarea investițiilor care se află în derulare: extindere, modernizare și întreținere iluminat public, alimentare cu apă, extindere rețea de canalizare și branșamente, reabilitare, modernizare străzi comuna Bistra, modernizare DC 212 etc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

O tânără de 18 ani a ajuns la spital, după ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe DC 226, la Arieșeni

Publicat

în

Sâmbătă, 24 februarie 2024, în jurul orei 13.30, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că, pe raza comunei Arieșeni  s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 18 ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un ATV pe DC 226, ar fi pierdut controlul asupra acestuia și ar fi intrat în coliziune cu un taluz de pământ după care  ATV-ul s-a răsturnat.

În urma accidentului, o tânără, în vârstă de 18 ani, pasageră pe ATV, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Câmpeni Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni