campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Administrație » Scandal cu iz politic la Câmpeni legat de modernizarea centrului civic al oraşului şi tăierea unor arbori falnici din parcul „Avram Iancu”

Scandal cu iz politic la Câmpeni legat de modernizarea centrului civic al oraşului şi tăierea unor arbori falnici din parcul „Avram Iancu”

Publicat în 01.12.2019 la ora 13:57

După ce primarul Ioan Călin Andreş anunţase la sfârşitul lunii octombrie că în scurt timp vor demara lucrările de reabilitare şi modernizare a centrului civic al oraşului Câmpeni, după aproximativ o săptămână a avut loc în parcul „Avram Iancu” un protest spontan împotriva intenţiei Primăriei Câmpeni de a tăia copacii din acest parc, atunci când vor începe acele lucrări.

La mitingul de atunci, care nu a avut numeroşi participanţi, majoritatea acestora şi-au dat mâinile şi au format un lanţ uman simbolic prin care îşi exprimau intenţia de a salva arborii falnici din parc ce asigurau umbră şi erau deja marcaţi pentru tăiere.

Tot atunci, participanţii la miting au anunţat că vor continua demersurile pentru păstrarea copacilor, transmiţând şi o scrisoare deschisă Consiliului Local Câmpeni, iar după aproximativ 3 săptămâni au demarat lucrările propuse în proiectul „Reabilitare şi optimizare funcţional-estetică a centrului civic din oraşul Câmpeni” în valoare totală de aproximativ 1 milion de euro, fonduri ce vor fi asigurate în totalitate din bugetul local al oraşului.

Lucrările derulate în cadrul proiectului au avansat în ultimele zile, iar miercuri dimineaţa, înainte de ora 7.00, a început tăierea celor aproximativ 15 arbori falnici, de esenţă foioasă, care făceau umbră în parcul „Avram Iancu” şi care se doreau a fi salvaţi, eveniment ce a provocat indignare şi comentarii împotriva administraţiei locale, în special în mediul online, după ce au apărut fotografii, filmuleţe şi chiar articole de presă.

În acea zi, la amiază l-am întâlnit pe primarul Ioan Călin Andreş, căruia i-am cerut prezentarea unor lămuriri referitoare la acţiunile demarate dimineaţa, iar despre discuţiile contradictorii pe această temă apărute în mediul virtual mai ales, acesta a susţinut următoarele: „În legătură cu situaţia lucrărilor din parc pot spune că nu este niciun scandal – doar cei care vor să vadă un scandal – pentru că proiectul a fost aprobat în unanimitate de către toţi consilierii locali.

Deci nu primarul a decis că se face un proiect de genul acesta şi el dispune de fondurile publice: eu fără acordul Consiliului Local Câmpeni nu pot să cumpăr o coală de hârtie. Ca să fie lucrurile clare, reamintesc că am făcut consultări publice de două ori, timp în care am anunţat pe internet, am pus chiar în presă că se fac consultări publice. Eu nu pot să iau oamenii «de mână», să-i aduc la primărie şi să le zic «Haideţi că sunt consultări publice». Am folosit toate mijloacele de informaţie pe care le-am avut la dispoziţie când am făcut consultările publice legate de execuţia proiectului «Reabilitare şi optimizare funcţional-estetică a centrului civic din oraşul Câmpeni» şi nu o spun cu răutate, dar nu putem să ne tot consultăm ani de zile şi să nu mai facem nimic. Se ştie foarte bine că proiecţia parcului am început-o cu aproape doi ani în urmă, orice cetăţean putea să vină şi să spună public sau printr-o scrisoare deschisă adresată mie, ca primar, sau Consiliului Local Câmpeni sau chiar amândurora, în care să menţioneze ceea ce vor: de exemplu dacă să existe încă un obiectiv sau să dispară altul din proiecţia pe care am propus-o.

Lucrurile au început de vreo săptămână şi ceva, atunci am obţinut avizul de la Monumente, este un aviz care conservă practic statuia lui Avram Iancu, care este un obiectiv pe care nu avem voie să-l atingem, trebuie să luăm nişte măsuri de siguranţă, să nu fie lovită, să nu fie deteriorată în cursul procesului de reabilitare a centrului oraşului Câmpeni. Atunci doar am început, pentru că aşteptau mulţi oameni, chiar mă întrebau, nu vreau să fiu lipsit de modestie, dar mă întrebau cetăţenii când începem parcul pentru că tot spuneţi şi tot postaţi pe internet, scrieţi în presă că daţi drumul la lucrări.

I-am dat drumul doar în momentul în care am avut autorizaţia de construcţie pentru parc. Aceasta înseamnă multe lucruri şi în primul rând înseamnă multe responsabilităţi, atât pentru mine, ca beneficiar, cât şi din partea celui care execută lucrarea. Eu zic că este un proiect foarte bun, bine gândit şi aşteptat până la urmă de mulţi oameni. Ei, că sunt şi oameni care-s de altă părere, nu am ce să fac, asta e, până la urmă, proiectul a fost votat, a fost pus în licitaţie publică, s-au înscris mai multe firme, cea cu care lucrăm acum a câştigat licitaţia şi trebuie să aveţi răbdare ca în zece luni să realizăm acest obiectiv.

Firma m-a asigurat că dacă au toată partea de infrastructură pregătită, din primăvară, din martie, vor începe din nou lucrul, îi văd fiind o firmă implicată, serioasă, care vrea să facă treabă şi în primul rând vrea să îmi ia banii – spus aşa, mai neortodox. Sunt mulţi bani, dar până la urmă cu bani mulţi se fac lucruri frumoase dacă ştii să îi gestionezi bine.

E unul dintre cele mai importante obiective din oraşul Câmpeni, au fost şi altele, cum au fost reţelele de apă şi canal, staţia de epurare, judecătoria, străzile care sunt încă în execuţie, dar acesta e centrul oraşului şi cineva trebuia să «ia taurul de coarne», să-şi asume responsabilitatea asta încât acel parc vechi – zic eu frumos, dar vechi – şi nu actualizat, adică orice lucru la un moment dat îl împrospătezi sau chiar îl schimbi cu unul nou. Și noi, ca oameni, când îmbătrânim, copiii noştri ne iau locul, sunt lucruri fireşti, cineva trebuia să spună: vreau să fac un parc frumos pentru generaţiile care sunt şi pentru generaţiile care vor veni şi acel om am fost eu.

Aşa am făcut şi cu Casa de Cultură şi sper ca săptămâna viitoare să se semneze contractul de 60 de miliarde lei vechi pentru finalizarea lucrărilor, alocaţi de către Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii. Sunt două firme care «se bat» una cu cealaltă şi eu zic că din luna decembrie începe şi reabilitarea aşezământului Casa de Cultură «Avram Iancu», având termen de realizare 9 luni de zile. Deci vor fi două obiective foarte importante, la care oamenii vor avea acces: parcul şi casa de cultură, unde se vor putea «linişti», detensiona cetăţenii şi vor putea lua o gură de oxigen. De asta avem nevoie şi trebuie să lăsăm deoparte toate lucrurile astea politice dintre noi, că unul face, că unul nu face, până la urmă toţi trebuie să ne dăm mâna pentru ca oraşul să arate frumos. Am adus atâţia bani – fonduri guvernamentale, fonduri europene în oraşul Câmpeni – lucruri care se văd. Unii nu vor să vadă, dar în subconştientul lor văd lucrurile acestea, că se realizează lucruri frumoase pentru oraşul Câmpeni, însă din mulţi oameni vorbeşte prea mult răutatea, ăsta-i punctul meu de vedere”.

Ulterior, solicitat fiind să spună de ce s-a început tăierea arborilor miercuri dimineaţa, înainte de a se face zi afară, primarul a declarat: „N-am început astăzi parcul, aşa cum spunea cineva, «noaptea ca hoţii», practic am început astăzi tăierea arboretului de aici la ora 06.50. Am zis să nu deranjăm oamenii şi să nu ne apucăm la ora 04.00 sau la ora 05.00, cum spun unii – «ca hoţii» – la ora 06.50 eu spun că este o oră rezonabilă, nu am deranjat pe nimeni, avem toate documentele semnate şi autorizaţiile necesare, deci parcul acesta şi obiectivele din oraşul Câmpeni trebuie să meargă înainte. Chiar dacă avem 10 luni termen de finalizare a parcului, eu vreau ca acest termen să fie scurtat, am urmărit prognoza meteo pe lunile noiembrie şi decembrie, undeva până la mijlocul lunii decembrie vom putea să lucrăm în zona centrală a oraşului, deoarece se anunţă o «toamnă a leneşilor», cum se spune, şi avem posibilitatea să lucrăm, ceea ce e oarecum în avantajul nostru. Eu zic că şi finalizarea Casei de Cultură poate să se facă mai devreme de cele nouă luni prevăzute, ideea e că firma care va câştiga licitaţia să fie serioasă, nu ca şi cea anterioară, care a dat faliment şi câmpănarii mi-au pus mie după cap toate lucrurile rele în legătură cu această investiţie. Fiind bani publici, trebuie să se urmeze anumite proceduri peste care nu se poate trece şi nu voi trece nici eu, indiferent ce zice unul sau altul din Câmpeni sau din afara oraşului.”

În final, întrebându-l pe edil dacă se puteau salva de la tăiere măcar câţiva dintre arborii maturi şi care ţineau umbră în parc, acesta a spus următoarele: „Din punctul meu de vedere nu, se relocă practic 8 arbori, 4 brazi şi 4 molizi, iar platanul – vechea poveste cu platanul – se va toaleta în primăvara anului 2020. Lucrurile acestea au venit de la Mediu, acesta a impus ca cele 8 bucăţi de arboret să fie relocate în altă parte. Se taie 53 de bucăţi, dar se replantează 150, arbori foioşi şi răşinoşi, se plantează gard viu foarte mult, plante perene, trandafiri, asta trebuie să ştie oamenii, în speţă câmpănarii, deci trebuie să avem răbdare. Eu nu mă gândesc că nu o să pot face parcul, eu mă gândesc cum va trebui să-l întreţin şi oamenii trebuie să ştie că dacă ai un parc frumos trebuie să respecţi nişte reguli… Iar dacă nu se respectă, aceste lucruri mă îngrijorează, pentru că ştiu cât de nepăsători sunt oamenii. Sunt foarte mulţi bani alocaţi din bugetul local şi mă gândesc că va trebui să am foarte mare grijă de acest parc şi nu numai eu, ci şi toţi oamenii care vor trece pe aici prin zona centrală. Toţi trebuie să spună: «pe acolo nu trec, trebuie să nu rupem, trebuie să nu deteriorăm», asta e principala mea grijă, dar am Poliţie Locală, am Poliţie Orăşenească şi pe oricine îl voi prinde că distruge, va plăti, va plăti scump…”

Referitor la această investiţie, în urmă cu o lună de zile primarul Ioan Călin Andreş menţiona pe pagina proprie de pe principala reţea de socializare că acesta este un proiect gândit şi conceput pentru copii, adulţi şi vârstnici, pentru ca fiecare categorie de vârstă să găsească diferite întrebuinţări. „Vom amenaja spaţii verzi, vor fi instalate aparate de fitness, aparate moderne de joacă pentru copii, se vor planta copaci, plante, flori, va fi un parc modern în care ne vom relaxa, distra şi juca.

 • Valoarea totală a lucrărilor este de 4. 768. 674 lei;
 • Suprafaţa verde proiectată = 1.672,41 mp;
 • Arbori existenţi: platan – 1 bucată, se toaletează; brad – 4 bucăţi, se relochează; molid – 4 bucăţi, se relochează, 8 bucăţi se relochează; arbori foioşi – 16 bucăţi se desfiinţează; arbori răşinoşi – 37 bucăţi, se desfiinţează; 53 bucăţi se desfiinţează;
 • Arbori propuşi pentru amenajare: arbori foioşi – 79 bucăţi cu înălţimi între 2,5-3 m şi peste; arbori răşinoşi – 32 bucăţi cu înălţimi între 2,5-3 m şi peste; gard viu cu puieţi – 173 ml; gard viu – 72 ml; arbuşti foioşi şi răşinoşi cu înălţimi între 1-1,5 m – 20 bucăţi; plante perene – 75 bucăţi; trandafiri – 20 bucăţi;
 • Suprafaţa pavată existentă – 5750 mp; suprafaţă pavată propusă – 7142,49 mp;
 • Construcţii ornamentale existente – 32,19 mp; construcţii ornamentale propuse – 67,63 mp; ● Fântâni arteziene propuse – 2 bucăţi;
 • Busturi – tribunii lui Avram Iancu – 3 bucăţi
 • Toaletă publică – 35 mp
 • Ecran LED informaţional 8,75 mp
 • Ansamblu de joacă pentru copii – 137,76 mp
 • Echipamente fitness adulţi – 15 bucăţi
 • Jardinieră cu panou – 6 bucăţi;
 • Mobilier urban: bănci – 42 bucăţi; cişmea apă potabilă – 5 bucăţi; jardiniere -16 bucăţi; pubele gunoi – 13 bucăţi; suport biciclete – 5 bucăţi;
 • Port drapel – 7 bucăţi;
 • Stâlpi iluminat stradal – 40 bucăţi;
 • Spot luminos – 44 bucăţi;
 • Stâlpi retractabili – 4 bucăţi (2 accese);
 • Reţea de apă pluvială – 355 ml.

Dotările şi alte reţele pot continua.

Acest proiect a fost votat de cei 15 consilieri locali şi adoptat prin HCL 46/23.04.2019.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 996 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.