campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din Câmpeni a organizat ieri, 10 noiembrie 2018, o nouă ediție a „Balului Moților”

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din Câmpeni a organizat ieri, 10 noiembrie 2018, o nouă ediție a „Balului Moților”

Publicat în 11.11.2018 la ora 13:08

Foști și actuali locuitori ai Munților Apuseni, urmași și prieteni ai lor, precum și membri ai Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” s-au adunat ieri la Câmpeni pentru a petrece înainte de începerea postului Crăciunului la „Balul Moților”, evenimentul fiind organizat și acum de filiala locală a acestei societăți.

Astfel, în anul când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, din cele câteva zeci de mii de moți care încă mai locuiesc în Apuseni ori s-au împrăștiat peste tot prin țara noastră sau prin lume, la sala de evenimente „Rivaly Regal” din „Capitala Țării Moților” au venit peste 200 de persoane pentru a se reîntâlni, a se distra și a degusta delicioase mâncăruri și băuturi pregătite de organizatori. Totodată, pentru acest bal, aceștia au mai pregătit o expoziție de fotografii denumită „Moții și Marea Unire”, precum și una de meșteșuguri specifice zonei, realizate de meșterele populare locale Mariana Gligor, Zoe Cotu și Viorica Bota.

În sunetele tulnicăreselor coordonate de „Tezaurul Uman Viu” Mariana Gligor, evenimentul a debutat solemn cu Imnul de Stat al României și cu Imnul Societății „Avram Iancu”, după care echipa de organizare a evenimentului condusă de Ioan Viorel Sicoe a adresat, printre altele, mulțumiri participanților și celor care au contribuit la realizarea acestui bal, iar părintele Ioan Oneț mai multe îndemnuri și cuvinte de învățătură pentru toți cei prezenți. Ulterior, prof. dr. Mirela Mocan, membră a Societății „Avram Iancu”, și-a prezentat volumul „Ţara Moţilor în perioada 1919-1938”, poetul Dumitru Mălin a recitat câteva versuri, iar un cor de elevi de la Abrud, coordonați de profesoara Mirela Danciu, a prezentat un program artistic variat, evenimentul de ieri fiind marcat în anul Centenarului de o puternică încărcătură patriotică.

Startul cântecelor populare moțești a fost dat de formația Andone de la Abrud, cea care i-a acompaniat ulterior pe toți artiștii care au cântat la bal. Astfel, primul dintre invitați a fost cel mai apreciat cântăreț al moților, Nicolae Furdui Iancu, originar din Sohodol, acesta fiind foarte bine primit, apreciat și aplaudat de public, reușind prin cântecele sale patriotice să ridice pe toți participanții în picioare, iar pe o parte din ei i-a pornit și la joc.

La bal au evoluat ulterior grupul „Țarina” al Cupru Min Abrud, tinerele soliste Ioana Maria Bobariu și Lavinia Trifa, consacrata Sabina Gligor și fiica acesteia, Codruța Marcu, taragotiștii Toiuț și fiul acestuia, Ciprian Vîrciu, iar participanții au dansat și au petrecut multe ore la acest eveniment, care a conținut și o tombolă cu numeroase premii oferite de organizatori.

Acest articol a fost citit de 462 ori

Apreciază acest articol

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.