campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Spre deziluzia detractorilor, steagul original de luptă al lui Avram Iancu se află la loc de cinste, în Complexul Muzeal dedicat Crăişorului din comuna natală

Spre deziluzia detractorilor, steagul original de luptă al lui Avram Iancu se află la loc de cinste, în Complexul Muzeal dedicat Crăişorului din comuna natală

Publicat în 23.10.2013 la ora 12:00

Clipboard02În aceste zile face mare vâlvă în presa românească o ştire cu privire la faptul că o casă de licitaţie (Artmark) scoate la licitaţie, marţi, 22 octombrie 2013, începând cu ora 19.00, la Athenee Palace Hilton din Bucureşti, Steagul de luptă al lui Avram Iancu ce a mobilizat ardelenii în timpul Revoluţiei de la 1848 -1849 din Transilvania.

Deţinătorul acestuia ar fi un colecţionar de origine română stabilit în prezent în Germania. Preţul pentru care este scos la licitaţie se afirmă că este de 10.000 de euro şi, potrivit casei de licitaţii, „piesa a pus în dificultate experţii evaluatori, întrucât aceştia au recunoscut că este greu, aproape imposibil de evaluat un obiect cu o astfel de încărcătură emoţională”.
Ei bine, mulţi au luat de bună această informaţie, la care este ataşată şi imaginea aşa-zisului steag al lui Avram Iancu (vezi foto1) şi au făcut tot felul de propuneri sau apeluri către CJ Alba sau organizaţiille patriotice din judeţ pentru a se prezenta mâine la Bucureşti, la licitaţie, pentru a-l achiziţiona. Ne-am interesat şi noi despre existenţa acestui drapel de luptă, mai ales că ştiam din cartea lui Silviu Dragomir, intitulată „Avram Iancu” – ediţia 1968, faptul că singura legiune românească din timpul Revoluţiei care ar fi avut un steag de luptă a fost Legiunea „Auraria Gemina” condusă de Avram Iancu – eroul românilor. Astfel, ne-am adresat în primul rând celor de la Complexul Muzeal „Avram Iancu” din comuna natală, care ştim că păstrează cu sfinţenie de zeci de ani toate „odoarele” sfinte ale Craiului Munţilor aflate în custodie. Prin amabilitatea d-lui director Ionel Heler şi a doamnei Simona Haneş (Trifuţ), duminică am primit la redacţie câteva imagini ce atestă indubitabil faptul că adevăratul drapel de luptă al lui Avram Iancu se află în custodia Muzeului memorial din comuna Avram Iancu, unde este ţinut la loc de cinste, chiar dacă, aşa după cum se poate observa, el s-a mai deteriorat de-a lungul vremii. „Steagul, având o dimensiune de 1/0,75 metri, care în fapt este Tricolorul aşezat pe orizontală, este păstrat actualmente într-o vitrină în cadrul Muzeului. El a fost restaurat de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în perioada iulie-august 2013, şi adus şi redepus aici odată cu inaugurarea Complexului Muzeal „Avram Iancu”, din data de 1 septembrie 2013”, ne-a declarat dl. Ionel Heler, directorul complexului muzeal. Este un adevăr care este de altfel susţinut şi în cartea lui Silviu Dragomir, unde se spune: „Drapelul era în culorile naţionale actuale, albastru – galben – roşu, dispuse orizontal, cu culoarea roşie în partea inferioară”, deci aşa cum este cel păstrat actualmente în cadrul muzeului din comuna natală a Craiului Munţilor (vezi foto 2).
Nu contestăm în totalitate faptul că steagul scos la licitaţie de casa de licitaţii Artmark nu ar fi tot din timpul Revoluţiei de la 1848 -1849, probabil al unei alte legiuni de luptă, însă cel original al Legiunii „Auraria Gemina” condusă de Avram Iancu este cel ce se află expus în muzeul din comuna natală. Spre ştiinţa tuturor.

Acest articol a fost citit de 1489 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.