campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Steagul de luptă al lui Avram Iancu scos din nou la licitație

Steagul de luptă al lui Avram Iancu scos din nou la licitație

Publicat în 18.01.2016 la ora 14:28

drapel-de-lupta-Avram-IancuO piesă de muzeu destul de contoversată datând din perioada Revoluției de la 1848 – steagul de luptă al lui Avram Iancu, care în 2013 a făcut obiectul unui scandal privind proveniența și autenticitatea obiectului – este din nou scoasă la licitație de casa Artmark, la un preț de pornire de 5.000 euro.

 PR-iștii casei de licitații Artmark dau dovadă de inspirație și încearcă să transforme într-un atu scandalul și conflictele juridice iscate cu privire la acest obiect în urmă cu mai bine de doi ani, la prima tentativă de vânzare. De această dată fără minciuni, doar marketing. Aflăm astfel că abia acum, în 2016, conflictul juridic a frost finalizat, iar “steagul de luptă al lui Avram Iancu” a devenit “Drapeulul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, raritate absolută, jumătatea sec. XIX”, fiind una dintre cele 160 de obiecte scoase la vânzare în cadrul “Licitației Corneliu Vadim Tudor – partea a II-a”, ce va avea loc miercuri, 3 februarie, 2016, la casa Artmark.

<<Avram Iancu suntem toți!>>

În 1848 însuflețea mulțimea.

În octombrie 2013 făcea față conflictelor juridice.

Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, își joacă adevărata șansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecția unei instituții culturale de prestigiu sau destinul de a aparține unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identității naționale.

Mereu impunător, încărcat de istorie și emoție și sub semnul curajului.

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu este materializarea crezului unui popor, care și-a regăsit curajul și solidaritatea într-un erou care le striga „Voi sunteți poporul!”. Lotul reprezintă o raritate absolută și o piesă de colecție fără egal. Vânzarea acestui valoros obiect istoric începe de la 5.000 euro”, se arată în anunţul publicat de casa Artmark.

 Scandalul

În data de 16 octombrie, casa de licitații Artmark anunța printr-un comunicat de presă scoaterea la vânzare, de către un “colecționar din străinătate”, a steagului de luptă al lui Avram Iancu, “raritate absolută”, prețul de pornire fiind stabilit la 10.000 de euro.  Aceași casă de licitații susținea atunci în comunicatul remis cu privire la vânzarea piesei de muzeu că aparține unui “colecționar din străinătate”, fapt ce s-a dovedit la scurt timp a fi o minciună.

Scandalul iscat pe marginea acestui subiect a scos la iveală detalii surprinzătoare. În urma intervenției mass media și a instituțiilor statului, în speță Ministerul Culturii, a fost devoalată identitatea “colecționarului din străinătate”, în persoana nimeni altuluia decât Corneliu Vadim Tudor.

Potrivit tribunului, drapelul l-ar fi primit cadou de la un cetăţean din Baia de Criş, în timpul Manifestărilor Naţionale de la Ţebea.

Licitaţia urma să aibă loc la sfărşitul lunii octombrie, dar în ultima clipă a fost retras de la vânzare. Motivele invocate de casa licitaţii Artmark se refereau la “rugămintea adresată de către Ministerul Culturii, instituţie care doreşte să i se dea posibilitatea finalizării procedurilor interne, astfel încât să obţină fondurile necesare participării la achiziţie. La decizie au contribuit şi neclarităţi de ultim moment, apărute cu privire la legalitatea deţinerii steagului de către consignant, în contextul unei dispute între oameni politici pe tema originii steagului”.

Ministrul Culturii în funcți la acea vreme, Daniel Barbu, susţinea că a reuşit să stopeze licitaţia pentru a vedea dacă nu cumva poate fi inclus în patrimonial naţional. „Am făcut această solicitare pentru ca acest obiect, care este prezentat drept un steag al lui Avram Iancu, să poată fi clasat (n.r. introdus în patrimoniul naţional). Este o datorie a celui care pune în vânzare un obiect de artă de importanţă majoră sau un obiect cu semnificaţii majore să facă această procedură potrivit legii. Vom vedea în procesul clasării dacă este cu adevărat un steag care a fost folosit de Avram Iancu şi vom decide ulterior”, a declarat la acea vreme ministrul în funcție Daniel Barbu.

Legat de această situație, Corneliu Vadim Tudor declara la acea vreme că nu încercat să vândă steagul de luptă al Legiunilor lui Avram Iancu. „În primul rând, nu e steagul lui Avram Iancu, e un prapor bisericesc. Se presupune că e un drapel al legiunilor lui Avram Iancu. Dar nu l-am vândut. Şi chiar dacă l-aş fi vândut, care era problema? Mi-a fost dăruit mie, face parte din colecţia mea personală”, a declarat presei Corneliu Vadim Tudor.

 “Steagul de luptă al lui Avram Iancu” în 2013 devine “Drapeulul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu” în 2016

S-a rezolvat și problema autenticității obiectului fiind redenumit în 2016 “Drapeulul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu”.

Potrivit specialiștilor, steagul scos la licitaţie în 2013 de casa de licitaţii Artmark nu ar fi cel original, respectiv cel al Legiunii „Auraria Gemina” condusă de Avram Iancu, acesta fiind expus în Muzeul memorial din comuna Avram Iancu, din județul Alba, în custodia căruia se află din 2013.

„Steagul, având o dimensiune de 1/0,75 metri, care în fapt este Tricolorul aşezat pe orizontală, este păstrat actualmente într-o vitrină în cadrul Muzeului. El a fost restaurat de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în perioada iulie-august 2013, şi adus şi redepus aici odată cu inaugurarea Complexului Muzeal „Avram Iancu”, din data de 1 septembrie 2013”, ne-a declarat la acea vreme dl. Ionel Heler, directorul complexului muzeal.

Acest articol a fost citit de 45 ori

Steagul de luptă al lui Avram Iancu scos din nou la licitație
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.