campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Târgul de fete de pe Muntele Găina şi legenda acestuia l-au impresionat pe un reporter de la BBC prezent la manifestări

Târgul de fete de pe Muntele Găina şi legenda acestuia l-au impresionat pe un reporter de la BBC prezent la manifestări

Publicat în 20.08.2013 la ora 17:29

Un reportaj difuzat de BBC World News promovează în Marea Britanie Târgul de fete de pe Muntele Găina – cel mai mare festival în aer liber din România. Anul acesta, pe 21 iulie, curios de tradiţia târgului, de cum îşi găsesc bărbaţii din România aleasa, reporterul  BBC, Greg McKenzie, a participat la târgul de pe Găina. Impresionat de ce a descoperit aici, de povestea târgului şi de peisajele mirifice a realizat un reportaj.

reporter-bbc“Cum îşi găsesc bărbaţii din România nevestele”, aşa se numeşte reportajul în care este promovată tradiţia târgului dar şi plaiurile pitoreşti din zonă şi imagini cu Cetatea Alba Iulia, Mănăstirea Râmeţ, Cetatea Aiudului, masivul Piatra Craivii, şi Cetatea Colţeşti.

“Uitaţi de agenţiile matrimoniale, de zeci de ani un munte din Transilvania este văzut ca locul perfect să-ţi găseşti perechea. Târgul de fete de pe Muntele Găina este un eveniment anual în Munţii Apuseni. Sute de români în costume tradiţionale urcă pe Muntele Găina în speranţa că îşi vor găsi perechea. Greg McKenzie s-a dus şi el şi a încercat un costum tradiţional ca să vadă cât de mult romantism este în aer “, scrie BBC .

Celebrul Târg de la Găina are loc anual în comuna Avram Iancu din judeţul Alba, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, pe platoul muntos situat la 1.486 de metri altitudine. Este unic în ţară şi are o vechime de sute de ani.

Greg McKenzie a aflat de la locuitorii din zonă povestea tradiţionalului târg, a găinii care făcea ouă de aur şi cum urcau tinerii în cele mai bune haine de sărbătoare, îşi găseau alesul sau aleasa şi se cununau pe Munte. O femeie i-a povestit reporterului că şi-a cunoscut jumătatea acolo, în urmă cu 50 de ani, şi s-a şi căsătorit, confirmând tradiţia.

Reporterul britanic, consideră că Târgul de la Găina „rămâne cel mai mare festival în aer liber din România”.

„Şi cum ne începem coborârea de pe munte, şi ne începem drumul de şapte ore către capitală, ne întrebăm câţi dintre cei prezenţi au plecat de acolo cu o logodnică, cu ouăle de aur sau cu o mahmureală”, a adăugat la finalul reportajului Greg.

Sursa: bbc.co.uk

Acest articol a fost citit de 544 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.