campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Testamentul lui Avram Iancu va fi expus în casa memorială a marelui erou naţional

Testamentul lui Avram Iancu va fi expus în casa memorială a marelui erou naţional

Publicat în 21.03.2016 la ora 14:30

testament avram iancuDupă cum afirma recent Ioan Viorel Sicoe – preşedintele Filialei Câmpeni a Societăţii Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” – în cadrul evocării istorice ”Horea, mândru împărat” de la Beciul lui Horea din Câmpeni, unul dintre obiectivele acestei filiale pentru perioada următoare este aducerea şi expunerea pentru o scurtă perioadă de timp, în Ţara Moţilor, a testamentului olograf al lui Avram Iancu – eroul şi martirul Apusenilor, conducător al Revoluţiei din anul 1848 din Transilvania.

Acest document, considerat într-o vreme pierdut, a fost predat la începutul lunii noiembrie a anului trecut Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca de urmaşii cunoscutei familii Raţiu, care au considerat că acesta este locul cel mai potrivit pentru documentul cu o semnificaţie deosebită pentru istoria poporului român, testamentul fiind expus atunci spre vizionare publicului într-o expoziţie organizată special în acest scop, la sediul prestigioasei instituţii de cultură.
Prin urmare, la sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie formată din mai multe persoane: Sandu Heler şi Traian Cristea, primarul, respectiv viceprimarul comunei Avram Iancu; Ioan Heler, directorul Complexului Muzeal ”Avram Iancu” din comuna care-i poartă numele; Ioan Bodea, director executiv din cadrul Consiliului Judeţean Alba şi Ioan Viorel Sicoe, iniţiatorul acţiunii –  s-a deplasat la Cluj-Napoca pentru o întâlnire cu prof. univ. dr. Doru Radosav – director general la Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca, la întrevedere participând şi profesorul Victor Bercea – preşedintele Societăţii Cultural–Patriotice ”Avram Iancu”.
Ulterior, preşedintele Ioan Viorel Sicoe a prezentat cu bucurie pentru cititorii ziarului Unirea următoarele amănunte despre deplasarea avută la Cluj-Napoca şi ceea ce s-a obţinut în urma discuţiilor: ”Întâlnirea pe care am avut-o cu directorul acestei instituţii s-a dovedit necesară, eficientă şi utilă nu numai pentru noi, dar şi pentru moţii din Munţii Apuseni. Ne-au fost prezentate toate detaliile, dezbaterile şi discuţiile care au avut loc până la predarea acestui testament de către proprietari: cum a ajuns la familia Raţiu testamentul datat la Câmpeni, în 20 decembrie 1850; cum şi în ce condiţii a fost păstrat; care este rolul şi semnificaţia lui pentru naţiunea română şi multe alte amănunte. Prin discuţiile purtate – care pentru noi au fost o adevărată lecţie de istorie, de patriotism şi demnitate naţională – a fost pusă în evidenţă personalitatea lui Avram Iancu, care pe bună dreptate este martir şi erou naţional. De aici concluzia că idealurile pentru care au luptat Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu sunt sfinte, iar demnitatea şi unitatea poporului român este câte o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi. Pe bună dreptate, pentru noi, cei de azi, s-a desprins următoarea concluzie: A-ţi cunoaşte istoria, a cinsti eroii, a-i aşeza la locul lor în istoria noastră este o onoare, dar şi o mare obligaţie.
Totodată, prin discuţiile avute cu directorul Radosav, delegaţia noastră a reuşit să obţină o promisiune foarte importantă: testamentul original al lui Avram Iancu va fi expus pentru mai multe zile ale lunii iulie la Casa Memorială din Inceşti, satul unde s-a născut eroul, atunci când vom sărbători 192 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, cât şi tradiţionala sărbătoare a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, ediţia 2016. Cu acest prilej vor fi aduse şi donate Complexului Muzeal din Avram Iancu şi alte documente legate de viaţa şi activitatea eroului. Poate acest mare eveniment din Ţara Moţilor ne va face să fim mai buni, mai demni, mai patrioţi, pentru a-i îndeplini Crăişorului voinţa expusă în testament: «Unicul dor al vieţii mele fiind ca să-mi văd naţiunea mea fericită»”.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 56 ori

Testamentul lui Avram Iancu va fi expus în casa memorială a marelui erou naţional
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.