campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Știri din zonă » Tineri purtători de tradiţie din Sohodol

Tineri purtători de tradiţie din Sohodol

Publicat în 28.11.2013 la ora 14:00

traditie SohodolÎn urmă cu câteva zile, la Căminul Cultural al comunei Sohodol s-a desfăşurat o activitate de promovare a meşteşugurilor, tradiţiilor şi obiceiurilor specifice moţilor din această comună, fiind prezentată o expoziţie care a încercat să ne amintească, poate pentru puţin timp, despre ocupaţiile de bază ale înaintaşilor noştri.

Reprezentative au fost ţesăturile, împletiturile, cusăturile, obiectele croşetate de bunicile noastre şi, mai nou, de cursantele Clasei de Meşteşuguri Ţesut – Brodat Tradiţional al Centrului de Cultură Alba „Augustin Bena”, eleve ale Şcolii Gimnaziale Sohodol, condusă de director Deliana Bobar. Pentru toate aceste lucrări expuse au contribuit educatoarea Maria Napeu, inginer Sorin Morariu, Damian Nicoară şi Ioan Lobonea, iar profesor Rodica Coroiu – coordonatoarea acestei clase de meşteşuguri – a prezentat expoziţia intitulată „Moţii şi ţara lor”, realizată cu obiecte în miniatură ce reprezintă uneltele de mână cu care strămoşii noştri îşi construiau casele, realizau îmbrăcămintea sau uneltele agricole specifice zonei: meliţa, vârtelniţa, socala, furca de tors, scaun de văsărit şi alte unelte agricole, toate raportate la păpuşi de 80-90 cm, moţ şi moaţe, îmbrăcate în costum popular. Sohodolenii sunt constructori de case, cioplitori în piatră şi lemn, în expoziţie mai regăsindu-se case în miniatură, roţi de moară, precum şi obiecte cioplite în piatră şi sculpturi.
Activitatea s-a deschis cu o prezentare de dansuri populare oferită de Ansamblul „Brădeana” din localitate, iar în sală s-a amenajat un atelier de aplicaţie practică în care elevii au realizat pe parcursul a două ore păpuşi în miniatură îmbrăcate în costume populare, respectându-se procesul tehnologic de confecţionare, folosind materiale noi şi vechi. În tot acest timp, elevii au realizat pentru păpuşi opinci, căciuli, năframe, zadia din faţă, s-a ornat broderia de pe cămaşă şi poale.
Doamna Coroiu a transmis că este conştientă că rolul şcolii este de a-i educa pe tineri cum să înveţe singuri în viitor, de aceea dânsa încearcă prin activităţi practice să stimuleze atenţia elevilor prin stabilirea obiectivelor, folosind metode active, logice, diferenţiate în funcţie de vârstă, asigurând vizibilitatea demonstraţiilor practice apoi angajarea elevilor în lucru prin multe şi succesive oportunităţi individuale sau colective. „Ca motivaţie a confecţionării păpuşilor-miniatură îmbrăcate în costum popular moţesc am plecat de la ideea că Ţara Moţilor este vizitată în prezent de mulţi turişti români şi străini care poposesc pe la cochetele pensiuni de pe Valea Arieşului şi care ar fi încântaţi să ducă cu ei o amintire, un suvenir care să le amintească de aceste locuri. Le amintesc tinerilor creatori că pot ajunge la performanţă prin dăruire, curajul de a încerca, inventivitate, creativitate şi patriotism care se realizează la nivelul celor mai sensibile coarde ale sufletului şi ne dă imboldul de a persevera, de a continua munca pentru a ajunge la proverbele “Meseria este brăţară de aur” şi “Acul mic scumpe haine coase”. Mulţumim lui Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba,  Centrului Cultural “Augustin Bena”, Palatului Copiilor din Alba Iulia pentru sprijinul şi încrederea acordate, Primăriei comunei Sohodol şi directorului cultural”, a declarat doamna Rodica Coroiu la sfârşitul acestei activităţi.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 614 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.