campeniinfo, stiri campeni, informatii campeni

Acasă » Actualitate » Turiștii cazați la pensiunile din Arieșeni încântați peste măsură de gustul unui desert tradițional din brânză dulce cu ciocolată

Turiștii cazați la pensiunile din Arieșeni încântați peste măsură de gustul unui desert tradițional din brânză dulce cu ciocolată

Publicat în 28.01.2019 la ora 11:50

Brânza dulce, numai bună de folosit la plăcinte, este produsă de sute de ani de moţii din zona Arieşeniului. Mai nou, produsul vedetă al zonei care i-a încântat pe turiști  este brânza dulce cu ciocolată. Oaspeții privesc cu surprindere platourile aduse la mese, însă cine apucă să guste cere garantat încă o porţie.

Gazda încălzeşte laptele pentru a fi transformat în brânză. Şi porţionează cu grijă ciocolata de casă. Sunt ingrediente pe care în mod normal nu le-ai asocia. Însă amândouă vor ajunge în acelaşi desert.

Brânza se foloseşte în zona Arieşeniului de sute de ani pentru deserturi. Se pune la păstrare în doabă – adică în putinei – şi se foloseşte la reţetele tradiţionale: fie cu mămăligă, fie la plăcinte. Brânza cu ciocolată, în schimb, e o invenţie recentă.

Amestecul de brânză proaspătă şi ciocolată este pus apoi la stors. După ce umezeala a dispărut, este numai bun de servit.

Platorurile de brânză în care au fost puse ingrediente surpriză sunt din ce în ce mai apreciate în Arieşeni. Pe lângă ciocolată mai găsim ardei gras roşu sau prune uscate.

”Un astfel de platou trebuie mai întâi fotografiat. Abia apoi turiştii se încumetă să guste”, spune Cristina Nicola, administrator de pensiune.

Brânzeturile făcute în Arieşeni pot fi servite lângă dulceţuri sau zacuscă. Mulţi turişti pleacă acasă cu astfel de suveniruri, oferite de gazde.

Sursa: observatortv.ro

Acest articol a fost citit de 737 ori

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.